Επικαιρότητα

Ένα Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και ένα ΤΕΙ

Κατά 97 λιγότερα ( 20 ΑΕΙ και 77 ΤΕΙ) θα είναι τα τμήματα που θα υπάρχουν στο φετινό μηχανογραφικό που θα δουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων, με βάση το σχέδιο «Αθηνά».

Οι πόλεις που φιλοξενούν φοιτητές από 63 θα γίνουν 51, ωστόσο, δεν θίγεται κανένας από το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Οι φοιτητές θα λάβουν το πτυχίο από την πόλη όπου θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μετακομίζοντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η συνολική μείωση των εισακτέων ανέρχεται στο 4% ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα ΤΕΙ και στα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός για εφέτος δεν θα ισχύσει η βάση του «10».

Στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα ΔΣ, ενώ οι νυν πρυτανικές αρχές και Συμβούλια δεν καταργούνται, αλλά θα λειτουργούν κανονικά.

Σε αυτό το Ομόσπονδο Ίδρυμα εντάσσονται τα εξής Ιδρύματα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονική Σχολή, Πάντειο και Χαροκόπειο.

Την ίδια ώρα δημιουργείται Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται με προσέλκυση ξένων σπουδαστών και στη λειτουργία θα μοιάζει με το αντίστοιχο Ίδρυμα της Φλωρεντίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση πανεπιστημίων και τη σύνδεση με αναπτυξιακό χάρτη.

«Εκθέσαμε κριτήρια και κανόνες στα κόμματα. Καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Θα το στείλουμε στην ακαδημαϊκοί κοινότητα» είπε ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εθνική υπόθεση και πρέπει να γίνει συζήτηση ουσίας «χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x