Επικαιρότητα

Νεκροί και αγνοούμενοι από τα 8 Ρίχτερ

Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί εκφράζουν οι Αρχές των Νησιών του Σολομώντα στον Ειρηνικό.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από δύο αγνοούνται από τον ισχυρότατο σεισμό των 8 Ρίχτερ, με τσουνάμι, ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), ανοιχτά των Νησιών του Σολομώντα, βορειοανατολικά της Αυστραλίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς».

Όπως μεταδίδει το BBC, το τσουνάμι ύψους ενός μέτρου έπληξε την περιοχή Λάτα, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 50 σπίτια που βρίσκονταν κοντά στην ακτή.

Η κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε ότι πέντε κάτοικοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι δύο αγνοούνται.
Ωστόσο, «δεν αποκλείεται ο απολογισμός να αυξηθεί τις επόμενες ώρες», είπε ο Τζον Λάνσλεϊ, αρχηγός της αστυνομίας στα Νησιά του Σολομώντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές τουλάχιστον σε τέσσερα παραθαλάσσια χωριά.

Αρχικά, η προειδοποίηση για τσουνάμι αφορούσε –εκτός των Νησιών του Σολομώντα, και τα νησιά : Βανουάτου, Ναούρου, Φίτζι, Τουβαλού, Παπούα Νέα Γουινέα, Νέα Καληδονία και Κιριμπάτι, αλλά η προειδοποίηση αργότερα ακυρώθηκε.

Τον κύριο σεισμό των 8 R ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 6,6.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι το εστιακό βάθος ήταν στα 28,7 χλμ.

Τα Νησιά του Σολομώντα αποτελούν μέρος του «Δακτυλιδιού της Φωτιάς», όπως αποκαλούν οι επιστήμονες τη ζώνη από ηφαιστειακά τόξα και ωκεάνιες τάφροι, που περιβάλλουν τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Το 2007 ένας σεισμός 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με τσουνάμι, χτύπησε τα Νησιά του Σολομώντα, αφήνοντας πίσω 52 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους.

Για το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, δείτε σχετικά video:





Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x