Επικαιρότητα

Φόβοι για ισχυρή πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα

Σεισμική δόνηση που πιθανόν να οφείλεται σε έκρηξη πυρηνικής βόμβας!

Σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται, το πρωί της Τρίτης, κοντά στο σημείο που έγιναν οι δύο επιβεβαιωμένες πυρηνικές δοκιμές από τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε βάθος μόλις 1 χιλιομέτρου.

Ο σεισμός, ο οποίος έγινε αισθητός σε αρκετά γειτονικά κράτη, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί ένδειξη ότι η Πιονγιάνγκ προέβη στην τρίτη πυρηνική της δοκιμή.

Την ένδειξη ενισχύει -εκτός από το ρηχό εστιακό βάθος, το γεγονός ότι το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην ίδια περιοχή των δύο πυρηνικών εκρήξεων της Β. Κορέας το 2006 και 2009.

Το μέγεθος της δόνησης ισοδυναμεί με την πυροδότηση πυρηνικής βόμβας ισχύος 10 κιλοτόνων, όσο και η ατομική που έπεσε το 1945 στη Χιροσίμα.

Το παρατηρητήριο σεισμών της Διεθνούς Ατομικής Υπηρεσίας που έχει έδρα τη Βιέννη υποστηρίζει ότι η σημερινή δόνηση στην κορεατική χερσόνησο είχε τα χαρακτηριστικά έκρηξης.

Αμέσως μετά την καταγραφή της δόνησης οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, ενώ στην Ιαπωνία προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Οι ενδείξεις που συνηγορούν για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής είναι το γεγονός ότι η Β. Κορέα δεν είναι σεισμογενής περιοχή, αλλά και η πρόσφατη επίσημη ανακοίνωσή της να προβεί σε «υψηλού επιπέδου» πυρηνική δοκιμή ως απάντηση για την επέκταση των απαγορεύσεων από τον ΟΗΕ, μετά την πυραυλική δοκιμή του περασμένου Δεκεμβρίου.

Δείτε σχετικό video



Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x