Euroleague

Εξάψυχος!

Σπουδαίο βήμα πρόκρισης στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας έκανε ο ψυχωμένος Παναθηναϊκός νικώντας τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας με 78-73. Κορυφαίοι Ούκιτς (21π.), Διαμαντίδης (13π., 10ασ.) για το «τριφύλλι».

Για ένα ακόμη φετινό ματς που ο Παναθηναϊκός «έπρεπε» να κερδίσει έφερε εις πέρας την αποστολή του. Πέρασε με 78-73 από το Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις, ουσιαστικά έθεσε εκτός διεκδίκησης πρόκρισης τους Λιθουανούς και βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.

Ευάλωτοι αμυντικά και χωρίς ριμπάουντ στο πρώτο μέρος οι Κυπελλούχοι Ελλάδος, έλεγξαν το ρυθμό στην επανάληψη και καθοδηγούμενοι από τους ακούραστους Ούκιτς (21π., 6 ασίστ, 4 ριμπάουντ, κανένα λάθος σε 33:23) και Διαμαντίδη (13π. και 10 ριμπ. σε 37:04) πήραν το σπουδαίο «διπλό».

Στην αρχή έμπαιναν, μετά όμως…

Διαμαντίδης, Ούκιτς, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε έριξε στη μάχη με το ξεκίνημα του ματς ο Αργύρης Πεδουλάκης. Το τρίποντο ήταν μόνιμη επιλογή στην επίθεση του Παναθηναϊκού, που ξεκινώντας με 3/4 από τα 6,75μ. είχε ένα μικρό προβάδισμα (2-6 και 7-9). Οι «πράσινοι» επιχείρησαν το πρώτο τους δίποντο μετά από 3:15 αγώνα και τα τόσο υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα μακρινά σουτ δεν μπορούσαν να συνεχιστούν. Το παιχνίδι έπαιρνε σταδιακά όλο και πιο γρήγορο ρυθμό ο οποίος εξυπηρετούσε τους γηπεδούχους. Τα δύο φάουλ του Λάσμε στο πεντάλεπτο ήταν ένα ακόμη κακό νέο για την ελληνική ομάδα, που παρά την είσοδο του Σχορτσανίτη δεν βρήκε σκορ κοντά στο καλάθι και βρέθηκε στο -5 (22-17).

Έστω κι έτσι, έμεινε κοντά

Τα πολλά χαμένα ριμπάουντ του Παναθηναϊκού (έξι στα πρώτα 13 λεπτά αγώνα) σε συνδυασμό με την εμμονή στα μακρινά σουτ δίχως τα επιθυμητά αποτελέσματα και τα αμυντικά προβλήματα διατηρούσαν τη Ζαλγκίρις μπροστά στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου (27-22). Μπράμος και Λάσμε έδωσαν κάποιες επιθετικές λύσεις (29-27), αλλά ο Γκαμπονέζος και ο Σχορτσανίτης φορτώθηκαν με τρίτο φάουλ μετά από 15 λεπτά αγώνα προσθέτοντας κι άλλους πονοκεφάλους στον Αργύρη Πεδουλάκη. Οι Λιθουανοί ξέφυγαν με έξι (33-27), οι φιλοξενούμενοι πλησίαζαν σε απόσταση βολής, πότε με το τρίποντο του Καπόνο και πότε με το τρομερό alley-hoop Διαμαντίδη-Γκιστ, αλλά δύο τρίποντα του Λαφαγέτ κι ένα του Ούκιτς έγραψαν τον επίλογο του ημίχρονου, που βρήκε τη Ζαλγκίρις μπροστά με 43-40.

«Έσφιξε» πίσω και αντεπιτέθηκε

Βελτιώνοντας αισθητά την άμυνά του κι ελέγχοντας καλύτερα το ρυθμό επέστρεψε από τα αποδυτήρια ο Παναθηναϊκός. Με ένα 6-0 που ολοκληρώθηκε με καλάθι του πολύ άστοχου Ματσιούλις, ήρθε το πρώτο προβάδισμα μετά την πρώτη περίοδο (49-50), ωστόσο η τεχνική ποινή στον Πόποβιτς για… θέατρο έμεινε ανεκμετάλλευτη. Ο Λαφαγέτ με προσωπικά καλάθια κράτησε όρθια τη βραχυκυκλωμένη επιθετικά Ζαλγκίρις, που έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενη με 58-56 με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι του Φουτ στην εκπνοή.

Μίλησε η φανέλα του

Τα ηρωικά καλάθια του Λαφαγέτ έφεραν τους γηπεδούχους ξανά στο +5 (61-56), ο Παναθηναϊκός επέστρεψε ισοφαρίζοντας σε 63-63 με τρίποντο του Διαμαντίδη, αλλά Λάσμε αρχικά και Σχορτσανίτης έφτασαν στα πρόθυρα της αποβολής συμπληρώνοντας νωρίς στην τέταρτη περίοδο τέσσερα φάουλ. Ούκιτς και Γκιστ έβαλαν μπροστά τον Παναθηναϊκό (65-66, 67-68 και 69-70), ενώ με τρίποντο του εξαιρετικού Κροάτη έφτασε και λέι απ στον αιφνιδιασμό από κλέψιμο του Διαμαντίδη στο +6 (69-75) δυόμισι λεπτά πριν το τέλος. Ο Ούκιτς με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι «καθάρισε» το ματς στα 21’’ για τη λήξη και τελικό 78-73 έφερε τον Παναθηναϊκό ένα βήμα από την πρόκριση στα προημιτελικά.

Δεκάλεπτα: 22-19, 43-40, 58-56, 73-78.

Ζαλγκίρις (Πλάθα): Ντάρντεν 9, Πόποβιτς 10, Ντ. Λαβρίνοβιτς 4, Γιουσκεβίτσιους, Γιαβτόκας 8, Κουζμίνσκας 5, Λαφαγέτ 15, Καουκένας 4, Φουτ 7, Κ. Λαβρίνοβιτς 11 (δεν αγωνίστηκε ο Ντόνι ΜακΓκραθ).

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 8, Ματσιούλις 4, Καπόνο 4, Ούκιτς 21 (6 ασίστ, 4 ριμπάουντ), Λάσμε 9, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 13 (10 ασίστ), Γκιστ 12 (9 ριμπ.), Ξανθόπουλος, Σχορτσανίτης 3 (δεν έπαιξαν Μπανκς και Σκορδίλης).

Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Ντοζάι (Κροατία), Λάτισεφς (Λετονία).





Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x