Euroleague

Νικητής αλλά όχι κερδισμένος…

Ο Ολυμπιακός νίκησε 82-74 την Κάχα Λαμποράλ στο ΣΕΦ αλλά εξαιτίας της απόδοσής του στο τελευταίο λεπτό έχασε μέσα από τα χέρια του την διαφορά που είχε και δεν κάλυψε το -8 του πρώτου αγώνα.

Για 39΄λεπτά είχε την Κάχα στο "καναβάτσο" και την διαφορά των οκτώ πόντων στο... τσεπάκι. Στο τελευταίο λεπτό όμως ο Ολυμπιακός έκανε ό, τι μπορούσε και τελικά νίκησε μόλις με 82-74 στο ΣΕΦ κάτι που σημαίνει ότι δεν κάλυψε το -8 της Βιτόρια.

Οι «ερυθρόλευκοι», 2.58΄πριν το τέλος του αγώνα και μετά από μία πολύ πειστική και ολοκληρωμένη εμφάνιση σε άμυνα και επίθεση, προηγούνταν 78-58 (!) αλλά το φινάλε δεν ήταν καθόλου καλό… Οι Βάσκοι κατάφεραν με επιμέρους σκορ να 11-2 στο τελευταίο λεπτό του αγώνα να «ψαλιδίσουν» την διαφορά, να αγχώσουν τους Πειραιώτες και τελικά να διαμορφώσουν το τελικό 82-74, που απλώς ισοφαρίζει την διαφορά του πρώτου μεταξύ τους αγώνα.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι όμως, αξίζει να σημειωθεί, ανεξάρτητα με την κάκιστη απόδοση του τελευταίου δίλεπτου, ότι αμυντικά στο ΣΕΦ για 37΄παρουσιάστηκε ο καλύτερος φετινός Ολυμπιακός. Με απίστευτη ενέργεια στο παρκέ χάρη κυρίως στον Παπανικολάου, εξαιρετικές επιλογές στην επίθεση με τον Λο (18π, 2/2 τρ) να εκτελεί εκτός από το να δημιουργεί και με τον Σπανούλη και τον Χάινς να παίρνουν αρκετές ανάσες, έκανε ό, τι ήθελε την Κάχα που δεν είχε καμία αντίδραση…

Όμως, στο τέλος οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά αδίκησαν τον εαυτός τους και την προσπάθεια που είχε προηγηθεί και παρά το γεγονός ότι έκαναν την τέταρτη σερί νίκη τους (Μακάμπι, Φενέρ, Χίμκι, Κάχα) δεν μπορούν να νιώθουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εκ τους αποτελέσματος.

Το ματς



Αμυντικά άψογος, επιθετικά απρόσεκτος
Με Λο, Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου και Πάουελ άρχισε το ματς ο Ολυμπιακός. Οι πρώτες επιθέσεις των «ερυθρόλευκων» είχαν μεγάλη ενέργεια και βγήκαν αιφνιδιασμοί αλλά και καλές άμυνες. Ενδεικτικά τα τρία κλεψίματα μέσα σε τρία λεπτά που έφεραν επί της ουσίας το γρήγορο 10-2 απέναντι σε μία Κάχα που είχε σαστίσει από το ξεκίνημα του αντιπάλου της. Ο Μπαρτζώκας ήθελε να σταματήσει το γρήγορο παιχνίδι των Βάσκων και με τον τρόπο που είχε προσαρμόσει την άμυνά του το είχε πετύχει.

Ο Παπανικολάου ήταν εκπληκτικός ειδικά στα αμυντικά του καθήκοντα και έχοντας συμπαράσταση από Πρίντεζη και Σπανούλη, έβγαζε αιφνιδιασμούς για την ομάδα του που είχε τον απόλυτο έλεγχο στα πρώτα πέντε λεπτά (14-6). Κοζέρ και Ερτέλ «πνίγηκαν» στην άμυνα του Ολυμπιακού και έφτασαν τα 6 λάθη για λογαριασμό της Κάχα που έμεινε σε λογική απόσταση χάρη στην αστοχία των «ερυθρολεύκων» σε εύκολα καλάθια. Το τέλος της πρώτης περιόδου βρήκε την ελληνική ομάδα να προηγείται με 18-11, σκορ που κολακεύει τους Βάσκους.

Απόλυτο «αφεντικό»
Ο Μπαρτζώκας έριξε στο παρκέ στο δεύτερο δεκάλεπτο Χάινς και Άντιτς στην γραμμή ψηλών αλλά η… συνταγή δεν είχε αλλάξει. Κατσίβελης και Γκετσεβίτσιους ανέλαβαν για λίγα λεπτά ειδικές αμυντικές αποστολές με πολύ καλά αποτελέσματα και το +12 (23-11) ήρθε πολύ λογικά. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο ήταν ότι ο Ολυμπιακός έπαιρνε όλα τα ριμπάουντ δουλεύοντας καλά στο μπλοκ άουτ και αυτό του έδινε σε συνδυασμό με τα λάθη της Κάχα, πολύ περισσότερες επιθέσεις. Το 28-14 δια χειρός Λο, που επίσης ήταν πολύ καλός, αποτύπωνε την μεγάλη διαφορά δυναμικότητας που είχαν οι δύο ομάδες στο παρκέ.

Η ομάδα του Τάμπακ, έκανε αυτό που ξέρει… Προσπάθησε να σουτάρει για να «κόψει» την ψυχολογία του Ολυμπιακού αλλά ήταν πολύ άστοχη και έτσι το σχέδιο δεν είχε αποτέλεσμα. Όσο ο Παπανικολάου έπαιζε εξαιρετική άμυνα, έκλεβε και έβγαζε αιφνιδιασμούς και ο Λο τελείωνε άψογα τις φάσεις, ο Νοτσιόνι από την άλλη σημάδευε… σίδερο. Το 32-14, 3.15΄πριν το ημίχρονο αποδείκνυε ότι η ομάδα του Μπαρτζώκα είχε «χτίσει» τον δρόμο πάνω στον οποίο θα βάδιζε και θα έφτανε στη νίκη. Το μόνο που κατάφερε στο τέλος της περιόδου η Κάχα ήταν να μειώσει στο… 41-27.

Ανέβαζε την διαφορά, έδινε ανάσες
Στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, ο Ολυμπιακός πήρε πόντους από την περιφέρεια με τρίποντα από Παπανικολάου και Πρίντεζη την ώρα που η Κάχα έπαιρνε σκορ κυρίως από τον Νεμάνια Μπιέλιτσα και από τις προσωπικές του ενέργειες. Η καλή άμυνα των «ερυθρολεύκων» όμως συνεχίστηκε. Χέρια παντού στην άμυνα, έκλεβαν μπάλες (6 κλεψίματα) και η διαφορά έμενε σταθερά κοντά στους 15. Μάλιστα, όταν ο Σερμαντίνι πέρασε για πρώτη φορά στο παρκέ, δίνοντας ύψος στην ρακέτα της ελληνικής ομάδας, δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στους Ισπανούς και με τον Λο να φτάνει τους 12 πόντους η διαφορά πήγε ξανά στους 18 πόντους, 54-36!

Με κάθε ευκαιρία ο Ολυμπιακός πρόσφερε και θέαμα, ειδικά στην άμυνα με τον εξαιρετικό Παπανικολάου να κλέβει και να κόβει, έπαιρνε το χειροκρότημα της κερκίδας ενώ ο Μπαρτζώκας βρήκε την ευκαιρία να ξεκουράσει Σπανούλη και Χάινς που έμειναν για ώρα στον πάγκο… Η Κάχα αποσπασματικά, έβγαζε φάσεις και σκόραρε και έτσι η περίοδος έκλεισε με 62-50 χάρη σε καλάθι του Κοζέρ στην εκπνοή.

Κατάφερε να… χάσει
Πλέον, ουσιαστικά το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό φαινόταν να είναι η διατήρηση της διαφοράς πάνω από τους οκτώ πόντους με τους οποίους είχε χάσει στην Βιτόρια. Όμως, κάπου αποπροσανατολίστηκε και η Κάχα μείωσε στους δέκα μετά από ώρα (62-52), στα πρώτα λεπτά της 4ης περιόδου. Το «όπλο» για τους Ισπανούς ήταν το μακρινό σουτ (50% στα τρίποντα) και αυτό τους κρατούσε σε μία λογική απόσταση, αν το -13 θεωρείται τέτοια.

Οι «ερυθρόλευκοι» όμως με δύο καλάθια του Περπέρογλου και κάποιες καλές άμυνες, έδειξαν να ξεπερνούν ένα υποτονικό διάστημα στο παιχνίδι τους. Ο Λο πήρε ξανά μπροστά (18 πόντους), ο Περπέρογλου έδωσε το έναυσμα για τρέξιμο στο παρκέ και η διαφορά εκτοξεύτηκε ξανά στους 20, 3΄πριν το τέλος (78-58). Η χαλάρωση όμως που ήρθε αλλά και τα εύστοχα σουτ των Ισπανών έριξαν την διαφορά ακόμα και στο 80-71, δημιουργώντας άγχος στους Πειραιώτες στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα. Το καλάθι του Ερτέλ μάλιστα έκανε το 82-74, 5΄΄ πριν το φινάλε. Ο Λο αστόχησε στο τελευταίο σουτ και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν μέσα από τα χέρια τους την διαφορά.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 41-27, 62-50, 82-74

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 4, Λο 18 (2), Άντιτς 8 (1), Σπανούλης 9 (1), Περπέρογλου 9 (1), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 9 (1), Πάουελ 2, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 11 (6 ριμπάουντ), Παπανικολάου 9 (1)

Κάχα Λαμποράλ (Τάμπακ): Κουκ 3 (1), Νοσιόνι 7 (5 ριμπάουντ), Μ. Μπιέλιτσα, Καμπέθας, Σα Εμετέριο 7 (1), Πλάις 2, Ερτέλ 16 (4 τρίποντα, 9 ασίστ), Λάμπε 12 (1), Καλμπάρο, Ν. Μπιέλιτσα 12 (8 ριμπάουντ), Κουζέρ 15 (2)


Παρακολουθήσατε live από το control room του www.sport-fm.gr:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x