Euroleague

Αυτές οι χαμένες ευκαιρίες…

Ο Ολυμπιακός με τρομερή… καθίζηση στο τέταρτο δεκάλεπτο, ηττήθηκε 90-77 από την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ και έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να γίνει φαβορί για την 2η θέση στον όμιλο.

Τις ευκαιρίες του τις είχε αλλά δεν ήταν έτοιμος να την εκμεταλλευτεί… Ο διακόπτης του Ολυμπιακού κατέβηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο και η Μπαρτσελόνα έφυγε από το ΣΕΦ με ένα άνετο διπλό με 90-77 σκορ στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Top-16 της Ευρωλίγκας.

Οι «ερυθρόλευκοι» με ένα εκπληκτικό τρίτο δεκάλεπτο και με κορυφαίους τους Σπανούλη (23π) και Πάουελ (15π) έδειξαν ότι μπορούσαν να ρίξουν στο καναβάτσο τους Ισπανούς αλλά η εμφάνισή τους δεν είχε διάρκεια…

Με 2/17 τρίποντα (!), κάκιστες επιλογές σε κρίσιμα σημεία αλλά και προβληματική άμυνα, ειδικά πάνω στον Μάικλ (20π) το παιχνίδι έφυγε ξανά και μάλιστα πολύ γρήγορα από τα χέρια τους και οι «μπλαουγκράνα» εντέλει έφτασαν σε μία άνετη νίκη, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά την πρωτιά στον όμιλο.

Από εκεί και πέρα, οι Πειραιώτες θέλουν νίκη της Χίμκι αύριο απέναντι στη Σιένα και δικό τους «διπλό» στην Τοσκάνη για να… ρεφάρουν και να μπουν ξανά ως φαβορί στην μάχη για την δεύτερη θέση.

Το ματς

:

Αμυντικά εξαιρετικός
Πάουελ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σπανούλης και Λο ήταν οι πέντε που έριξε στο παρκέ ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Για τον Ολυμπιακό ήταν εμφανής η διάθεση να πάρει προσπάθειες ο αρχηγός της ομάδας ώστε να φθείρει τους αντιπάλους του, είτε περιφερειακούς είτε στους ψηλούς που έβγαιναν στην βοήθεια. Από την άλλη η Μπαρτσελόνα, με συνετές επιλογές και τροφοδότηση των ψηλών της, έπαιρνε πόντους παρά το γεγονός ότι ο Ναβάρο δεν είχε συμμετοχή. Το 8-8 στα πρώτα πέντε λεπτά, «σφράγιζε» τις προσπάθειες των δύο ομάδων.

Ο Χάινς από την μία και ο Τζαβάι από την άλλη, μπήκαν για να δώσουν δύναμη στις γραμμές ψηλών των ομάδων τους. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολύ καλή περιφερειακή άμυνα και σε κάθε ευκαιρία έτρεχαν το γήπεδο και σκόραραν, διαφορετικά πόσταραν κυρίως με τον Πρίντεζη που ήταν πολύ καλός και δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην άμυνα των Ισπανών. Από την άλλη, Χουέρτας και Μάικλ, αποτελούσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα για ήταν ελληνική άμυνα. Πάντως ο Ολυμπιακός έκλεισε το δεκάλεπτο μπροστά 20-17.

Τα χάλασε…
Με τον Πέρκινς και τον Σλούκα στην περιφέρεια στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ πιεστικός αλλά επιθετικά βραχυκύκλωνε χωρίς τον Σπανούλη. Τον ρόλο του σκόρερ ανέλαβε ο Άντιτς που έκανε το 26-22, αν και στην άμυνα είχε πρόβλημα. Αυτό που έκανε την διαφορά όμως ήταν τα 5 κλεψίματα του Ολυμπιακού, που προέκυπταν από την πολύ καλή του αμυντική λειτουργία. Ο Μπαρτζώκας βλέποντας το 0/5 στα τρίποντα έβαλε ξανά Λο, Σπανούλη και Περπέρογλου στο ίδιο σχήμα την ώρα που η Μπαρτσελόνα χωρίς να παίζει καλά, βρισκόταν συνεχώς κοντά.
Σε ένα κακό αμυντικό διάστημα του Ολυμπιακού, δύο τρίποντα από Λόρμπεκ και Χουέρτας πήγαν το σκορ στο 39-30, δύο λεπτά πριν το ημίχρονο. Ο Σπανούλης είχε χάσει την συγκέντρωσή του και έκανε διαδοχικά λάθη, ο Ναβάρο βρήκε ρυθμό έστω και για λίγο και πολύ λογικά η διαφορά ανέβηκε και το ημίχρονο έκλεισε στο 46-36 υπέρ των «μπλαουγκράνα».

Δικό του το μομέντουμ, όχι το προβάδισμα
Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πετύχει τρίποντο για να πάρει ψυχολογική ώθηση αλλά συνέχισε να σπάει τα καλάθια… (0/9 τρ). Αυτό έδινε την δυνατότητα στην Μπαρτσελόνα να διατηρεί (ακόμα) την διαφορά της παρά τις προσπάθειες του Πρίντεζη που ήταν με διαφορά ο καλύτερος της ομάδας του. Ένα καλάθι του ίδιου και ένα γκολ-φάουλ του Πάουελ που επίσης ήταν αρκετά καλός, σήμαναν την αντεπίθεση των Πειραιωτών (48-43) που κατάφεραν και να φθείρουν τους ψηλούς της «Μπάρτσα» με Τόμις και Λόρμπεκ να φτάνουν τα τρία φάουλ.

Όταν οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στο 48-45 με καλάθι ξανά του Πρίντεζη, οι διαιτητές έδωσαν για μία ακόμα φορά ένα απίστευτο φάουλ στον Λο και δεν είδαν τα βήματα του Ναβάρο (όχι πρώτη φορά). Αυτό όμως δεν έκοψε την δυναμική των Πειραιωτών, το μάτι των οποίων «γυάλιζε» και αυτό φαινόταν από το επιμέρους 14-6! (52-50, 4.26΄πριν το τέλος). Το τρίποντο του Σπανούλη έκανε το 55-54 και έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του, ολοκληρώνοντας μία εκπληκτική ανατροπή μέσα σε εφτά λεπτά!

Τα δεδομένα είχαν αλλάξει. Ο Σπανούλης (18 π) «χτυπούσε» στα πόδια του αργούς ψηλούς της Μπαρτσελόνα, έδινε πόντους και ο Ολυμπιακός είχε το μομέντουμ. Ο Τόμις χρεώθηκε τέταρτο φάουλ, ο Γιασικεβίτσιους τεχνική ποινή αλλά με 0/4 βολές στην φάση αυτή, χάθηκε η ευκαιρία για να ανέβει η διαφορά στους πέντε πόντους. Μετά από όλα αυτά η Μπαρτσελόνα έκλεισε την περίοδο στο +1, 63-62!

Τα γκρέμισε…
Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός μπήκε για να τελειώσει την δουλειά. Να πάρει οριστικά το προβάδισμα και να το κρατήσει. Η Μπαρτσελόνα όμως ήταν πιο εύστοχη στα πρώτα λεπτά και έτσι πήγε ξανά στο +5 (70-65) με προσωπικούς πόντους του Λόρμπεκ. Ο Μάικλ (20π) νικούσε κατά κράτος τον Παπανικολάου με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να είναι αναγκασμένοι να… κυνηγούν ξανά. Οι Πειραιώτες έψαχναν και πάλι μία υπέρβαση…

Ο Πασκουάλ είχε τους ψηλούς τους φορτωμένους με φάουλ αλλά είχε διαχειριστεί καλά την κατάσταση και έτσι δεν είχε χάσει κανέναν. Μάλιστα ο Λόρμπεκ εξακολουθούσε να κάνει τεράστια ζημιά και με δικό του καλάθι έγινε το 80-71, 3.30΄πριν το τέλος. Το ματς είχε τελειώσει ουσιαστικά (84-71) και οι παίκτες του Μπαρτζώκα το είχαν καταλάβει… Το τελικό 90-77, άφησε πολύ πικρή γεύση στους παίκτες αλλά και τον κόσμο που γέμισε το ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 36-46, 62-63, 77-90

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 4, Λο 6, Άντιτς 7, Σπανούλης 23 (3 ασ), Περπέρογλου 2, Σλούκας 2, Πάουελ 15, Πέρκινς 2, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα 2, Χουέρτας 5, Ναβάρο 10, Γιασικεβίτσιους 6, Τοντόροβιτς, Ουάλας 6, Ίνγκλις 2, Ραμπασέδα, Λόρμπεκ 21, Τζαβάι 8, Μάικλ 20, Τόμιτς 10

Παρακολουθήσατε live από το www.sport-fm.gr:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x