Επικαιρότητα

Όχι φέτος απολύσεις στο Δημόσιο

Συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για 12ημηνη παράταση

Παράταση για το 2014 παίρνουν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με την Τρόικα, θα καταθέσει, επισήμως, αναλυτικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσωπικού στο Δημόσιο Τομέα.

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν την τελευταία στιγμή πίσω στην απαίτησή τους για απομάκρυνση 25.000 εργαζόμενων στο Δημόσιο, μέσα στο 2013.

Εκτιμάται ότι στην ουσία δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει με πιο ομαλές και αξιολογικές διαδικασίες στην επιλογή όσων θα αποχωρήσουν.

Το σχέδιο που κατάρτισε ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης, περιγράφει αναλυτικά τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ως τον προσεχή Δεκέμβριο για τη διοικητική αναδιάρθρωση και τη διαχείριση του προσωπικού.

Στελέχη του Δημοσίου χαρακτηρίζουν ως «καλή και ρεαλιστική βάση για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων το σχέδιο Μανιτάκη».

Μήνας-ορόσημο είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, καθώς θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου της λεγόμενης «διαθεσιμότητας – κινητικότητας» για 25.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Μέσω αυτής θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που πλεονάζουν και μέρος τους θα αποχωρήσει, τελικώς, το 2014.

Μέχρι τότε, στο Δημόσιο θα σημειωθούν ανακατατάξεις:

1ον - Ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων εντός του Μαρτίου του ’13.

2ον - Τον Απρίλιο του ’13 θα προωθηθεί κύμα 700 συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που απασχολούν περίπου 13.000 εργαζόμενους.

3ον - Τον Ιούνιο του ’13 θα αρχίσει η αξιολόγηση από την Τρόικα, στο σύνολο των φορέων που βρίσκονται κάτω από την κεντρική κυβέρνηση (μεταξύ άλλων δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια).

Εκτός απροόπτου, από τους φορείς αυτούς εκτιμάται πως θα προκύψει το μεγάλο κύμα των υπαλλήλων που θα κληθούν να αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x