Επικαιρότητα

Στροφή των Ευρωπαίων τουριστών προς την Ελλάδα

Μιλώντας καθημερινά με εταιρείες από τον κλάδο του τουρισμού, από πρακτόρους, ξενοδόχους και αεροπορικές εταιρείες, μαθαίνω ότι από πλευράς εισαγώμενου τουρισμού θα υπάρχει αρκετά μεγάλη αύξηση.

Ολα δείχνουν ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά φέτος σε μια κατά τα άλλα επίπεδη ευρωπαϊκή αγορά, συγκρατημένη από το αδύναμο οικονομικό κλίμα. Αυτό δηλώνουν πολλά στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Η επιθυμία των Ευρωπαίων καταναλωτών για διακοπές στη θάλασσα, σε κοντινές αποστάσεις από τη χώρα τους και με λογικό κόστος βοηθά την αναβίωση της τουριστικής ζήτησης σε μια χώρα που μάχεται την ύφεση και την κρίση χρέους.

Ο Doerte Nordbeck από τον όμιλο έρευνας αγοράς GfK έδειξε, σε μια παρουσίαση που έκανε αυτή την παρασμένη εβδομάδα στην Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου, ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες παρουσιάζουν αύξηση 10% για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Αυτά τα μηνύματα έρχονται σε μιά στιγμή που το εισόδημα από τον τουρισμό, την κύρια πηγή οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας, παρουσίασε πτώση 4.6% (9,89 δις ευρώ) από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Alltours, τέταρτο μεγαλύτερο τουριστικό πρακτορείο στη Γερμανία, δήλωσε επίσης πως οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 30% για το τρέχον έτος, φέρνοντας καλά νέα στην πατρίδα μας, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής και μία στις πέντε θέσεις εργασίας.

"Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση των τελευταίων δύο χρόνων και είναι τώρα πίσω στην κορυφή", δήλωσε ο Willi Verhuven, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού Tour Operator "Alltours".

Αξιοπρόσεκτο είναι αυτό που δήλωσε, ότι η εταιρεία του παρατήρησε ένα κύμα κρατήσεων από σταθερούς πελάτες, οι οποίοι είχαν αποκλείσει την Ελλάδα υπέρ των άλλων τουριστικώνn προορισμών.

Εξάλλου, η TUI Travel (ο μεγαλύτερος Tour Operator της Ευρώπης), διαβλέπει από τις κρατήσεις της γερμανικής μονάδας του ομίλου, επιστροφή προς την Ελλάδα σε ποσοστό άνω του 4%, ενώ και οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνουν επίσης έντονη αύξηση, είπε ένας εκπρόσωπος.


Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x