Θανάσης Ράλλης

Η εποχή του γέρου και του βλάκα

Μια ιστορία που τη ζούμε τώρα. Παντού.

Μεγάλωσα σε μία εποχή που ο πάπας ήταν ο ίδιος τύπος για πολύ καιρό. Είχα φτιάξει την εικόνα του και είχα συνδέσει τον τίτλο με το πρόσωπο. Φαντάζομαι ότι αυτό θα λειτουργούσε και για τους πιστούς της καθολικής εκκλησίας.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος έπαιξε το ρόλο του για 27 περίπου χρόνια. Και όταν έφυγε από τη ζωή καταλάβαινες από τις αντιδράσεις των πιστών ότι κάτι σημαντικό είχε συμβεί στον κόσμο τους. Και ήρθαν τότε οι καρδινάλιοι να εκλέξουν νέο πάπα ηλικίας 78 ετών. Και έλεγαν όλοι τότε ότι είναι μία παράτολμη επιλογή, αφού λογικά δεν θα άντεχε για πολύ καιρό.

Είδαμε λοιπόν την απόσυρση του. Και εκεί που λες ότι κάτι θα κάνουν διαφορετικό τώρα, πάρτο πάλι. Νέος πάπας. 77 ετών. Και ελάχιστα με ενδιαφέρει το θέμα να σας πω την αλήθεια και θα προτιμούσα να ασχολούμαι με το γιατί δεν βρέχει ενώ δυο μέρες τα σύννεφα είναι μαύρα, αλλά δεν μπορώ να χωνέψω το γεγονός ότι σε τόσο ανώτατο επίπεδο γίνονται τόσο βραχυπρόθεσμες επιλογές. Εκτός κι αν ο άνθρωπος φτάσει τα 110 χρόνια. Και μπράβο του αν τα καταφέρει.

Το ηλικιακό κόμπλεξ το καταλαβαίνω σε περιπτώσεις όπως στην ελληνική προεδρία της δημοκρατίας όπου ο ρόλος δεν είναι ενεργός στις αποφάσεις και πρέπει να έχουμε ένα σεβάσμιο πρόσωπο να κοιτάμε.

Οπουδήποτε αλλού, όταν μετράει η διαύγεια, η αποφασιστικότητα και η όρεξη που συνήθως συναντάς σε μικρότερες ηλικίες, τέτοιες επιλογές με ξεπερνούν.

Στα δικά μας τώρα, όπου ζούμε στην εποχή του βλάκα. Του βλάκα που φωνάζει. Του βλάκα που φωνάζοντας βάζει τα πρόβατα στο μαντρί που έχει στήσει. Κανένας λογικός δεν θα μπει σε αυτό το μαντρί, αλλά οι άβουλοι είναι αρκετοί για να το γεμίσουν. Και να φωνάξουν μαζί του.

Και να του δώσουν και ποσοστά αποδοχής τέτοια που θα τον κάνουν να νιώθει σημαντικός ενώ είναι ένα τίποτα. Και κατά βάθος το ξέρει και αυτός αλλά το συσσωρευμένο του κόμπλεξ θα διογκώσει το ήδη φουσκωμένο εγώ του και από απλά γραφικός θα γίνει επικίνδυνος.

Ώσπου θα γεμίσει ο τόπος από αυτούς και οι λογικοί που απέμειναν θα μοιάζουν πιο τρελοί και από τους τρελούς. Και θα μπουν στο διαστημόπλοιο που έχει φτιάξει ο καθένας για τον εαυτό του και θα φύγουν μακριά από τη φασαρία. Σε ένα μέρος που θα ακούγονται οι σκέψεις και όχι οι φωνές.

Στο επόμενο επεισόδιο ο Λάμπρος συναντά τη Ζανέτ και της αποκαλύπτει ότι είναι έγκυος. Ο Λάμπρος.




Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x