Επικαιρότητα

Με το πιστόλι στον κρόταφο ψηφίζει η κυπριακή Βουλή

Η νέα προδοσία της Κύπρου

Με το πιστόλι στον κρόταφο, η κυπριακή ηγεσία καλείται να λάβει την κρισιμότερη, ίσως, απόφαση από την εποχή της ανεξαρτησίας της νήσου, αποδεχόμενη ή απορρίπτοντας το σκληρό σχέδιο «διάσωσης» της οικονομίας της χώρας που επέβαλαν οι ισχυροί της ευρωζώνης, αδιαφορώντας, όπως φαίνεται, για τις τεράστιες συνέπειες που έχει το περιεχόμενό του τόσο για την ίδια την Κύπρο όσο και ευρύτερα.

Η πρωτοφανής στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά χρονικά απόφαση για μετακύλιση μεγάλου μέρους από το βάρος της «διάσωσης» στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, δημιουργεί τεκτονικές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με το εκβιαστικό τελεσιγραφικού χαρακτήρα δίλημμα να δεχθεί άμεσα το σχέδιο ή να επιλέξει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

Στριμωγμένη στο καναβάτσο η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη (που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι δεν θα δεχθεί μνημόνιο που θα περιείχε όρο για «κούρεμα» καταθέσεων), είναι υποχρεωμένη να επιχειρήσει να περάσει το σχέδιο έως το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα των τραπεζών την επομένη και να μην μεταβληθεί σε πανικό η οργή και η αγανάκτηση, με την οποία έγινε δεκτή από τους Κύπριους πολίτες η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου.

Το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες στη Μεγαλόνησο γίνεται εντονότερο, εξαιτίας της εύθραυστης ισορροπίας που επικρατεί στην κυπριακή Βουλή, καθώς τα συγκυβερνώντα κεντροδεξιά κόμματα του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ διαθέτουν ίσο αριθμό βουλευτών με την αντιπολίτευση, χωρίς τη συναίνεση της οποίας το σχέδιο δεν έχει πολλές ελπίδες να περάσει.

Ό,τι, πάντως, και αν αποφασίσουν οι Κύπριοι βουλευτές, το τελεσίγραφο που έστειλε στη Λευκωσία τα ξημερώματα του Σαββάτου το Eurogroup, υπό την απειλητική προτροπή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι μπορεί η Κύπρος να εγκαταλείψει το ευρώ, είναι σαφές ότι κατατείνει στην αλλαγή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είχε μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Απρόβλεπτες συνέπειες

Ο υπερτροφικός τραπεζικός τομέας, ο οποίος στήριξε την επί σειρά ετών ευημερούσα οικονομία της Μεγαλονήσου και αντιμετώπισε τα πρώτα μεγάλα προβλήματα μετά το περυσινό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο των Ευρωπαίων και οδηγείται πλέον σε βίαιο «ξεφούσκωμα».

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί απρόβλεπτες συνέπειες και το μόνο σίγουρο είναι ότι το οικονομικό «αύριο» της Κύπρου, ελάχιστα θα θυμίζει το χθες της νήσου, που υπήρξε μια από τις ελάχιστες χώρες που μπήκαν με το «σπαθί» τους στην ευρωζώνη, καθώς κάλυπτε ήδη πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, τα περίφημα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Απρόβλεπτες, επίσης, θεωρούνται και οι επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει το «κούρεμα» των καταθέσεων όχι μόνο για την ίδια την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα, καθώς αναζωπυρώνει φόβους που στο παρελθόν είχαν οδηγήσει μεγάλο μέρος των καταθετών να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Σε συναγερμό η Αθήνα

Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία τις εξελίξεις στη Λευκωσία και βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να μην υπάρξει μεταφορά της κρίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η αμεσότητα με την οποία λήφθηκε η απόφαση για να περάσει ο έλεγχος των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που εδρεύουν στην Ελλάδα στην εποπτεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξεταστεί η εξαγορά τους από ελληνικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την πρόνοια να εξαιρεθούν οι καταθέσεις τους από το «κούρεμα», θα λειτουργήσει κατευναστικά και δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x