sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από τον Ντι Κάνιο στον Κατίδη…

Από τον πανηγυρισμό του Ντι Κάνιο μέχρι αυτόν του Κατίδη έχουν περάσει 8 χρόνια και το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στους προκλητικούς, ποδοσφαιρικούς χαιρετισμούς.

Ο σάλος που έχει προκληθεί από τον ναζιστικό χαιρετισμό του Γιώργου Κατίδη στον πανηγυρισμό του γκολ που πέτυχε χθες στο ματς με τη Βέροια, μεγάλος. Όμως κι άλλοι ποδοσφαιριστές πριν από αυτόν το είχαν ξανακάνει.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2005, ο Πάολο Ντι Κάνιο σκόραρε στο ματς της Λάτσιο κόντρα στη Λιβόρνο και έφυγε να πανηγυρίσει μαζί με τους οργανωμένους οπαδούς των «λατσιάλι». Ο Ιταλός σήκωσε ψηλά το χέρι του και χαιρέτησε ναζιστικά τους φίλους της ομάδας. Τότε, ο Ντι Κάνιο τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ενώ λίγο καιρό πριν το είχε ξανακάνει στο ντέρμπι κόντρα στην Ρόμα αλλά η ιταλική λίγκα τον άφησε ατιμώρητο. Ο Ντι Κάνιο είχε δηλώσει τότε, «ο πανηγυρισμός μου δεν είχε πολιτικό περιεχόμενο και θα συνεχίσω να χαιρετώ τους φίλους της ομάδας έτσι. Είμαι φασίστας αλλά όχι ρατσιστής. Έκανα τον χαιρετισμό των Ρωμαίων». Στην αυτοβιογραφία του μάλιστα είχε γράψει, «ο Μουσολίνι ήταν πολύ πειθαρχημένο και ηθικό άτομο, ο οποίος έχει παρεξηγηθεί από την ιστορία».

Τέτοιο περιστατικό είχε γίνει και στην Αγγλία με πρωταγωνιστή τον νυν ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, Τζόντζο Σέλβι. Ο άσος αγωνιζόταν τον Νοέμβριο του 2011 με τη φανέλα της Μπλάκπουλ που έπαιζε με τη Λιντζ (5-0 νίκησε η Μπλάκπουλ για την ιστορία) και μετά το γκολ που πέτυχε πανηγύρισε σαν τον Ντι Κάνιο, πετυχαίνοντας χατ τρικ. Ο ίδιος, με δηλώσεις του αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία.

Τον Νοέμβριο που μας πέρασε, η Μπάγερν αντιμετώπιζε τη Νυρεμβέργη και ο Μάριο Μάντζουκιτς σκόραρε. Ο Κροάτης επιθετικός ύψωσε το δεξί του χέρι πανηγυρίζοντας το τέρμα που πέτυχε μαζί με τον Τζερντάν Σακίρι. Και οι δύο κατηγορήθηκαν πως ο χαιρετισμός τους απευθυνόταν προς τους πρώην Κροάτες στρατηγούς, Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, οι οποίοι μία ημέρα νωρίτερα είχαν αθωωθεί για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Βέβαια και παλαιότερα είχαμε τέτοια σκηνικά. Συγκεκριμένα, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου κατά την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Χανς Βέλκε, ο φωτογραφικός φακός έχει αποθανατίσει τον Ολυμπιονίκη να χαιρετάει ναζιστικά. Άλλες εποχές τότε!

Πρόσφατα όμως, σε ένα γυμνάσιο των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Greely High School, τρεις παίκτριες της ομάδας μπάσκετ έβγαλαν φωτογραφία κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό, την οποία πόσταραν στο twitter.

Μιχάλης Ηλιού

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x