Επικαιρότητα

Σόιμπλε «καρφώνει» Χριστόφια για το κούρεμα

Το Plan B στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών στη Λευκωσία. Καθοριστικές επαφές Μπαρόζο στη Μόσχα.

Το παιχνίδι είναι «στημένο»! Έγγραφο-βόμβα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκαλύπτει ότι το κούρεμα των καταθέσεων ήταν προσυμφωνημένο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως αναφέρει το επίμαχο έγγραφο το οποίο παρουσίασε ο Β. Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή, και δημοσιοποίησε η τηλεόραση του Σκάι, η κυβέρνηση Χριστόφια είχε συμφωνήσει από τις 23/11/2012 σε μέτρα όπως:

* Μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2018

* Περιορισμός των τραπεζών στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας και απόσυρσή τους από δραστηριότητες στο εξωτερικό (όπως η δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα)

* Συνεισφορά των μετόχων στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όπως και των καταθετών εσωτερικού και εξωτερικού, με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Σε παρόντα χρόνο, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει για σήμερα Πέμπτη νέα σύσκεψη κορυφής στο Προεδρικό μέγαρο.

Θα θέσει υπόψη των πολιτικών αρχηγών παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης (Plan B).

Αργότερα, θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει το Σχέδιο Β’.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνει ηπιότερο κούρεμα καταθέσεων (από 50.000 ευρώ και άνω), σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου.

Υπ’ αριθμόν 1 στόχος παραμένει η εξεύρεση 5,8 δισ. €, τα οποία απαιτούνται προκειμένου να εκταμιευθεί το ποσό των 10 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Κύπρο, αρχίζει σε λίγες ώρες η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα.

Θα συμμετάσχουν ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x