Επικαιρότητα

Σωτηρία της Κύπρου χωρίς «κούρεμα»

Εφτά μέτρα χωρίς να χρειασθεί κατάσχεση μέρους των καταθέσεων, βγάζουν τη Μεγαλόνησο από το αδιέξοδο.

«Γκουρού» της παγκόσμιας οικονομίας «έστυψαν» το μυαλό τους για να βρουν λύση στο κυπριακό πρόβλημα που απειλεί να τινάξει στον «αέρα» την τραπεζική εμπιστοσύνη. Αυτό θα συμβεί αν εφαρμοστεί η απόφαση Μέρκελ-Ολάντ-Λαγκάρντ που επιτρέπει σε νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις, να κατάσχουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όποτε το κρίνουν απαραίτητο.

Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες, όπως η Κύπρος βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Ακόμη και τώρα, όμως, υπάρχει σωτηρία, χωρίς να «κουρευτούν» καταθέσεις.

Οι «εγκέφαλοι» του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοίκησης Κύπρου (CIIM), στο οποίο συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από διάφορα, παγκοσμίου φήμης, πανεπιστήμια, καταθέτουν πρόταση 7 μέτρων για την εξεύρεση των 5,87 δισ. ευρώ, αποκλειστικά από εσωτερικούς πόρους, όπως απαιτεί το Eurogroup.

H πρόταση του CIIM προβλέπει:

* Εθελοντική συμμετοχή των καταθετών, αλλά και άλλων επενδυτών, με παροχή ισχυρών κινήτρων. Μετατροπή μέρους των καταθέσεων σε ίδια κεφάλαια, αναγκαία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την συγκατάθεση, όμως, των καταθετών.

* Έκδοση μετοχών από τις εμπορικές τράπεζες υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας τις οποίες θα κληθούν να αγοράσουν οι καταθέτες, αλλά και άλλοι επενδυτές. Για να είναι ελκυστικές οι μετοχές, θα πρέπει να είναι προνομιακές έναντι άλλων μετοχών. Θα δίνουν ετήσιο επιτόκιο ίσο με αυτό που αποφέρουν οι καταθέσεις σε γραμμάτιο ενός έτος συν ένα περιθώριο επί πλέον της τάξης του 1%. Αυτό το επιτόκιο θα συσσωρεύεται και θα επαναεπενδύεται μαζί με το αρχικό ποσό.

* Οι μετοχές αυτές (η ονομαστική τους αξία, η απόδοσή τους και η επαναεπένδυσή της) θα είναι εγγυημένες από το κράτος με τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Για κάθε μετοχή που αγοράζεται θα δίνεται ακόμη μια επιπρόσθετη μετοχή (bonus share, 1:2). Το ποσό της επαναεπένδυσης θα δίνεται πίσω στους κατόχους των μετοχών όταν θα αρχίσουν να εισρέουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

* Οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο. Το upside όφελος ανήκει στους επενδυτές, ενώ το downside risk το αναλαμβάνει το κράτος με την εγγύηση της αξίας και της απόδοσης των μετοχών. Οι κάτοχοι αυτών των μετοχών θα έχουν την ευκαιρία να τις πωλήσουν πίσω στην τράπεζα στην ονομαστική τους αξία αν το επιθυμούν, όταν θα έρθουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο, η να τις κρατήσουν για περεταίρω επανεπένδυση.

* Οι τράπεζες θα πρέπει να ετοιμάσουν άμεσα βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια για την αναδιοργάνωση κα τον εξορθολογισμό τους που θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνουν κερδοφόρες.

* Θα πρέπει να υπογραφεί άμεσα συνεργασία με το Ισραήλ με ελκυστικά ανταλλάγματα για να υπάρχει η αποτελεσματική ασφάλεια για την εξόρυξη του φυσικού αερίου (έναντι των απειλών της Τουρκίας).

* Θα πρέπει επίσης να υπογραφεί το μνημόνιο με την Τρόικα ώστε να εξασφαλισθούν οι πόροι των 10 δισ. € και να παρθούν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζονται για εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με το CIIM, με τις παραπάνω επιλογές η Κύπρος διασώζεται. Ταυτόχρονα μέσω της μεταφοράς κεφαλαίων από καταθέσεις σε μετοχές, ο κίνδυνος κατάρρευσης τραπεζών υποχωρεί. Το εθνικό χρέος παραμένει βιώσιμο και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου επανακτά την αξιοπιστία του.


Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x