Επικαιρότητα

Μεγάλη μείωση στην απασχόληση από την κατάργηση του Κοινωνικού Τουρισμού

Επιστολή απέστειλε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) προς τον υπουργό Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση, με λεπτομερή στοιχεία για τις επιπτώσεις της κατάργησης του κοινωνικού τουρισμού.

Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάργησε τον Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και τον Αντίστοιχο της Εστίας, καταργώντρας και τα προγράμματα που παρείχαν, μεταξύ των οποίων και του Κοινωνικού Τουρισμού. Βέβαια, από το 2012 ο ΕΟΤ επανέφερε ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, αλλά για περίπου 70.000 δικαιούχους και όχι για 400.000 όπως ήταν το πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας. Σε αυτό, συμμετείχαν 1.154 ξενοδοχεία και 1.477 μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων.

Σε ό,τι αφορά στα ξενοδοχεία, το μέγεθος αυτό αντιστοιχούσε στο 12% των μονάδων που διέθετε η χώρα το 2011 και το 10% του συνολικού δυναμικού σε δωμάτια.

Τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού εμφανίζουν υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση. Στα Δωδεκάνησα, τα οποία δέχονται μεγάλο αριθμό αλλοδαπών τουριστών, ο συνολικός αριθμός των καταλυμάτων που συμμετείχαν ήταν πολύ χαμηλός. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο το 5% του ξενοδοχειακού δυναμικού της περιοχής εξυπηρετούσε παράλληλα και κοινωνικούς τουρίστες.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Μακεδονία ανερχόταν στο 20% του ξενοδοχειακού δυναμικού της, για την Ήπειρο στο 18% και τη Στερεά Ελλάδα στο 16%. Όμως και μέσα στην κάθε περιφέρεια εμφανίζονταν υψηλές συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Για παράδειγμα, στη Στερεά Ελλάδα από τα 362 καταλύματα που συμμετείχαν, τα 244 βρίσκονταν εγκατεστημένα στο νομό Ευβοίας. Ακόμη και στις Κυκλάδες, η πλειονότητα των μονάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (48%) προερχόταν από ένα μόνο νησί, την Πάρο (64 μονάδες). Στη Μακεδονία η υψηλότερη συγκέντρωση καταγράφεται στην Πιερία και τη Θάσο.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν και όλες οι λουτροπόλεις της χώρας, στις οποίες πήγαιναν συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία δικαιούχοι.

Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε, ότι η πλειονότητα των ξενοδοχείων που συμμετείχαν (56%) ήταν μονάδες 2 αστέρων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι:

- σε κάθε επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων έχει χαθεί μια θέση εργασίας,
- σε κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση, θα εκλείψει κατά μέσο όρο η μισή της πελατείας τους την προσεχή περίοδο,
- χάθηκαν 6.320 θέσεις εργασίας μόνο στο χώρο των καταλυμάτων με τη διακοπή των προγραμμάτων του Κοινωνικού Τουρισμού.

Πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στις τοπικές οικονομίες

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν διαχρονικά στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού ήταν μικρού μεγέθους και οικογενειακού χαρακτήρα, προκαλούσε σημαντική μόχλευση στις τοπικές οικονομίες, πολλαπλασιάζοντας την αποτελεσματικότητα της αρχικής δημόσιας δαπάνης.

Για κάθε ευρώ που δαπανούσε η Εργατική Εστία ως επιδότηση του ταξιδιού, οι δικαιούχοι δαπανούσαν τουλάχιστον άλλα δύο για να καλύψουν την ίδια συμμετοχή και τις επιπλέον δαπάνες που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον προορισμό.

Συνεκτιμώντας και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της τουριστικής δαπάνης στην τοπική οικονομία, το ΞΕΕ υπολογίζει ότι το συνολικά παραγόμενο εισόδημα φτάνει στα 5 ευρώ για κάθε 1 ευρώ αρχικής δημόσιας δαπάνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου τα χρήματα που δαπανώνται επιστρέφουν με το παραπάνω στα δημόσια ταμεία υπό τη μορφή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή: TravelDailyNews


Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x