Τεχνολογία

Devolo dLAN 500 AVplus, ασύρματη δικτύωση μέσω του ρεύματος!

Η devolo είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στα συστήματα δικτύωση home plug, δηλαδή συσκευές που επιτρέπουν τη δικτύωση υπολογιστών μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε ένα σπίτι.

Παλαιότερα είχαμε παρουσιάσει το dLAN 500 AVplus, ένα ζεύγος συσκευών που επιτρέπει τη δικτύωση δυο σημείων, με ονομαστική ταχύτητα μεταφοράς που ανέρχεται στα 500Mbps. Στο Enternity κατέφτασε πρόσφατα η νέα πρόταση της εταιρείας, το dLAN 500 AV Wireless +, το οποίο βασίζεται στην ίδια λογική, μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν, το οποίο ενσωματώνει και ασύρματο router. Πριν όμως μιλήσουμε για το ίδιο το προϊόν, πρέπει πρώτα να καταλάβει κανείς τη χρησιμότητα ενός συστήματος home plug και πως μπορεί αυτό να λύσει σημαντικά προβλήματα στη δικτύωση.

Πρακτικά, οι συσκευές home plug προορίζονται για χρήση σε χώρους όπου από τη μια η ασύρματη δικτύωση δύσκολα μπορεί να τους καλύψει, ενώ ταυτόχρονα είναι αδύνατο ο χρήστης να «ρίξει» ατελείωτα μέτρα από καλώδια LAN. Σκεφτείτε ένα τυπικό σπίτι, στο οποίο υπάρχει ένας σταθερός υπολογιστής στο υπνοδωμάτιο, μια κονσόλα και ένα media player στο σαλόνι δίπλα στην τηλεόραση και ένας δεύτερος υπολογιστής σε ένα άλλο υπνοδωμάτιο ή ακόμα και στο σαλόνι. Αυτά πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Όταν οι αποστάσεις μεταξύ των δωματίων είναι μεγάλες, η ασύρματη δικτύωση είναι είτε δύσκολη είτε και ακατόρθωτη οπότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα home plug (ή Powerline όπως πλέον λέγονται), σαν αυτές που περιλαμβάνει το πακέτο της devolo. Πρόκειται για μια παλιά τεχνολογία δικτύωσης που βασίζεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του σπιτιού για να συνδέσει εύκολα όλα τα δωμάτια. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και προσφέρει σημαντικά υψηλές ταχύτητες επικοινωνίας που φτάνουν -θεωρητικά πάντα- ακόμα και το 1GBit, ξεπερνώντας κατά πολύ τα -ακόμα περισσότερο θεωρητικά- 300Mbit του WiFi.

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος εδώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x