Επικαιρότητα

Δημοψήφισμα για μνημόνιο προτείνει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η απόφαση για την Κύπρο είναι πιθανώς το νέο καθολικό σχέδιο για όλα τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, αναφέρει το προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).

Το ΚΕΑ στηρίζει το αίτημα του κυπριακού λαού να αποφασίσει εκείνος αν επιθυμεί ή όχι την επιβολή του «μνημονίου της καταστροφής», μέσω δημοψηφίσματος.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι εξελίξεις στην Κύπρο σηματοδοτούν μια νέα φάση στην Ε.Ε., που χαρακτηρίζεται από την ακόμη πιο βίαιη κλιμάκωση του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού εναντίον της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η απόφαση για την Κύπρο είναι πιθανώς το νέο καθολικό σχέδιο για όλα τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.

«Το “όχι” του κυπριακού κοινοβουλίου, που ήρθε σε αντίθεση με την υποχωρητική στάση του Ν. Αναστασιάδη, δέχθηκε άγρια επίθεση από την Ε.Ε. και την τρόικα, οι οποίες απαίτησαν η επόμενη απόφαση να εγκριθεί χωρίς την ψήφο του Κοινοβουλίου», προστίθεται.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται, η απόφαση για την Κύπρο είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφική καθώς οι προβλέψεις μιλούν για τη βίαιη προσαρμογή του κυπριακού λαού στη φτώχεια, λόγω της απώλειας 20% του κυπριακού ΑΕΠ μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Παράλληλα το προεδρείο του ΚΕΑ, χαρακτηρίζει υποκριτική την ξαφνική αποφασιστικότητα της ηγεσίας της Ε.Ε. να αγωνιστεί ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Αν η ηγεσία της Ε.Ε. πραγματικά επιθυμούσε να αγωνιστεί ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την φοροδιαφυγή, θα έπρεπε να είχε αποδεχτεί τα διαχρονικά αιτήματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων για την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων και των off-shore εταιριών, και την επιβολή φορολογίας στην κυκλοφορία των μεγάλων κεφαλαίων», συμπληρώνει.

Τέλος, εκτιμάται πως το «όχι» του κυπριακού κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι δεν συνοδεύτηκε από μια παραπέρα ήττα της στρατηγικής της λιτότητας, έχει ήδη προκαλέσει ρήγμα στην κυρίαρχη αφήγηση ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x