Επικαιρότητα

Το παρασκήνιο της συνάντησης που δεν ήθελε κανείς να μαθευτεί

Τι κρύβει το τετ-α-τετ Βενιζέλου-Κουβέλη

Έκπληξη και προβληματισμό προκάλεσε η αποκάλυψη του protothema.gr για το μυστικό ραντεβού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, σε στελέχη των δύο κομμάτων. Η συνάντηση που δεν ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, διήρκησε μία ώρα και έναν τέταρτο και διέρρευσε μία ημέρα μετά, την Πέμπτη.

Μετά τη δημοσίευση της είδησης από την ιστοσελίδα του «ΘΕΜΑτος», αναστάτωση δημιουργήθηκε στα γραφεία Τύπου των δύο κομμάτων, αφού για τη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν είχαν ενημερωθεί ούτε οι στενοί συνεργάτες των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Παπαδόπουλος, αντίστοιχα.

Το ραντεβού, άλλωστε, δεν ήταν προγραμματισμένο και συμφωνήθηκε λίγο πριν πραγματοποιηθεί, γύρω στη μία το μεσημέρι. Οι δύο πρόεδροι βρίσκονταν στα γραφεία τους και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον κ. Κουβέλη να μιλήσουν από κοντά. Πράγματι με άκρα μυστικότητα, ο κ. Κουβέλης κατέβηκε σχεδόν αμέσως, από το δεύτερο όροφο στο ισόγειο, όπου βρίσκεται το γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που έγινε η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα καλό και όπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες, οι δύο αρχηγοί είχαν πολλούς μήνες να μιλήσουν «σαν δυο καλοί φίλοι». Έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να τα πουν «χαλαρά», ενώ και οι δύο ήταν ευδιάθετοι.

Δεν παρέλειψαν όμως να θέσουν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα: Κύπρος, ανεργία, ύφεση και λειτουργία της κυβέρνησης. Όσοι ήταν ενήμεροι για τη συνάντηση, πάντως, διαβεβαιώνουν πως δεν έγινε καμία αναφορά για τη συνεργασία των δύο κομμάτων στο πλαίσιο του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αλλά η μόνη επισήμανση ήταν πως πρέπει οι δύο πλευρές να συντονιστούν ούτως ώστε να αποτελέσουν τον «προοδευτικό πόλο» στην κυβέρνηση.

Άλλωστε αυτό το θέμα φαίνεται ότι έχει συζητηθεί, επίσης, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης, σχεδόν επί καθημερινής βάσης. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη Βουλή για τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέστρεψε στο γραφείο του.

Πολιτικά συμπεράσματα

Το ραντεβού έγινε σε μια περίοδο που έχουν «παγώσει» οι συζητήσεις για την επαναπροσέγγιση των δύο κομμάτων, μετά την πρόταση του κ. Βενιζέλου από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η δημοσιοποίηση της συνάντησης ενόχλησε αρκετά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πλην εξαιρέσεων, ο διάλογος των δύο κομμάτων ξενίζει τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα οποία δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με το ΠΑΣΟΚ και εκφράζουν την εκτίμηση πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα περιορίσει αισθητά την εκλογική δυναμική του κόμματος.

Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ ενθαρρύνουν την προσπάθεια, αφού θεωρούν πως η δημιουργία ενός μετώπου με τη ΔΗΜΑΡ εντός του κυβερνητικού σχήματος, θα μπορέσει να ισορροπήσει τη φθορά που εισπράττουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αφού εκτιμάται πως είναι ο μόνος που διασώζεται μέσα στη δύσκολη πολιτική συγκυρία.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x