Europa League

Το προφίλ της Μπενφίκα

Η πιο ιστορική ομάδα της Πορτογαλίας θα βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ για τους «32» του Europa League. Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει το προφίλ της Μπενφίκα.

Όταν η Μπενφίκα θα αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ θα γιορτάζει 110 χρόνια ιστορίας (ιδρύθηκε στις 24/2/1904). Πρόκειται για τον πιο πετυχημένο σύλλογο της Πορτογαλίας που αριθμεί 32 πρωταθλήματα, 24 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 4 Σούπερ Καπ και 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Έδρα της είναι το «Ντα Λους», που έχει συνδυαστεί με το θρίαμβο της Ελλάδας στο Euro 2004, ενώ προπονητής της παραμένει ο Ζόρζε Ζεσούς. Στο ρόστερ της ξεχωρίζουν οι Λουιζάο, Περέιρα, Γκαράι, Μάτιτς, Γκαϊτάν και Καρντόσο.

Μετά από μία χρονιά που έχασε τρεις τίτλους, πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League, στο παρά… ένα, η Μπενφίκα αυτή τη σεζόν άρχισε με αποτυχία στο Champions League, αφού ως τέτοια λογίζεται η τρίτη θέση στον όμιλό της κι ενώ ξεκίνησε από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Νίκησε στο «Ντα Λους» Άντερλεχτ (2-0) και Παρί (2-1), ενώ ήρθε ισόπαλη με τον Ολυμπιακό (1-1), ενώ κέρδισε τους Βέλγους στις Βρυξέλλες (2-3), ενώ ηττήθηκε σε «Καραϊσκάκη» (1-0) και «Παρκ ντε Πρενς» (3-0).

Στο τρέχον πορτογαλικό πρωτάθλημα μετά από 13 αγωνιστικές συγκατοικεί στη δεύτερη θέση με την Πόρτο έχοντας από 30 βαθμούς (στο -2 από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας) και απολογισμό 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα.

Στο παρελθόν η Μπενφίκα έχει βρεθεί πολλές φορές στο δρόμο ελληνικών ομάδων. Μάλιστα τη σεζόν 1999-2000 στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ (με 4-1 στα πέναλτι μετά από 2-1 και στα δύο ματς). Τη σεζόν 1973/74 απέκλεισε τον Ολυμπιακό με δύο νίκες (1-0) στον πρώτο γύρο του Πρωταθλητριών, το 1983/84 στο δεύτερο γύρο τον ίδιο αντίπαλο (ήττα με 1-0, νίκη με 3-0). Ενδιάμεσα, την περίοδο 1979/80 είχε αποκλειστεί από τον Άρη στον πρώτο γύρο του UEFA (3-1 και 1-2). Το 2008 είχε συντριβεί με 5-1 από τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Europa League στο «Καραϊσκάκη», ενώ τη σεζόν 2009/10 για την ίδια διοργάνωση έχασε με 1-0 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και επικράτησε 2-0 στη Λισαβόνα. Τέλος αντιμετώπισε φέτος τον Ολυμπιακό στη φετινή φάση των ομίλων, 1-1 στο «Ντα Λους» και ήττα με 1-0 στο «Καραϊσκάκη».

Το ρόστερ της Μπενφίκα

Τερματοφύλακες: Αρτούρ (Βραζιλία), Πάουλο Λόπες, Γιαν Όμπλακ (Σλοβενία).

Αμυντικοί: Στίβεν Βιτόρια, Λουιζάο (Βραζιλία), Κορτέζ (Σάο Πάουλο), Μάξι Περέιρα (Ουρουγουάη), Σικέιρα (Βραζιλία), Στέφαν Μίτροβιτς (Σερβία), Εζέκιελ Γκαράι (Αργεντινή), Σίλβιο, Ζαρντέλ (Πορτογαλία).

Μέσοι: Λιούμπομιρ Φέισα (Σερβία), Ρούμπεν Αμορίμ, Φίλιπ Τζούρισιτς (Σερβία), Όλα Τζον (Ολλανδία), Εντουάρντο Σάλβιο (Αργεντινή), Νικολάς Γκαϊτάν (Αργεντινή), Νεμάνια Μάτιτς (Σερβία), Ουρέτα (Ουρουγουάη), Αντρέ Γκόμες, Αντρέ Αλμέιδα, Έντσο Πέρες (Αργεντινή).

Επιθετικοί: Όσκαρ Καρντόσο (Περού), Μίραλεμ Σουλεϊμάνι (Σερβία), Φούνες Μόρι (Αργεντινή), Λίμα (Βραζιλία), Ροντρίγκο (Ισπανία), Λάζαρ Μάρκοβιτς (Σερβία), Ιβάν Καβαλέιρο (Πορτογαλία).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x