Γενικά

Η λύση για τις παθήσεις των αρθρώσεων

Ο Stefano Della Villa μιλά για το ετήσιο συνέδριο στο Μιλάνο και τη φυσιατρική.

Ο Stephano Della Villa είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Bologna με ειδίκευση στη Φυσιατρική. Ταξίδεψε στις ΗΠΑ όπου εξειδικεύτηκε στις νέες τεχνολογίες έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο.

Κατανόησε ότι η ισοκινητική άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπεία παθήσεων του γόνατος. Εκεί ίδρυσε το πρώτο κέντρο αποκατάστασης Isokinetic στη Βologna το 1987. Από τότε μέχρι και σήμερα το Isokinetic έχει σημειώσει εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης με 8 επιπλέον κέντρα, το τελευταίο εκ των οποίων άνοιξε τις πόρτες του στο Λονδίνο το 2012.

Να υπογραμμίσουμε ότι πολλοί υψηλού επιπέδου Έλληνες και ξένοι αθλητές έχουν περάσει από το Isokinetic και ότι από το 2009 είναι FIFA medical center of excellence. Τέλος, τα τελευταία 23 χρόνια διεξάγεται ετήσιο συνέδριο με τους μεγαλύτερους ειδικούς ορθοπεδικής αποκατάστασης. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του ώστε να μάθουμε περισσότερα.

Κ. Stefano Della Villa, κάνετέ μας μια σύντομη περιγραφή του Isokinetic Medical Group

«Το Ιsokinetic Medical Group είναι ένα ιατρικό κέντρο που ιδρύθηκε το 1987 με έδρα την Μπολόνια της Ιταλίας και σήμερα αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα ορθοπεδικής και αθλητικής αποκατάστασης. Εκτός από την Μπολόνια έχει παρουσία σε Μιλάνο, Ρώμη, Τορίνο, Βερόνα, Ρίμινι και στο Λονδίνο. Επίσης αποτελεί μέρος του παγκοσμίου δικτύου των επίσημων ιατρικών κέντρων της FIFA».

Μιλήστε μας λίγο για τις μεθόδους αποκατάστασης που χρησιμοποιείτε

«Η μέθοδος Ισοκινέτικ βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ιατρού που σε καθημερινή βάση με τον φυσιοθεραπευτή και τον γυμναστή είναι οι υπεύθυνοι για την επιτυχή θεραπεία του ασθενούς κυρίως μέσω της φυσικής άσκησης».

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που σπουδαίοι αθλητές από τον Ρομπέρτο Μπάτζιο έως τον Σεμπάστιαν Λέτο απευθύνονται σε εσάς για την αποκατάστασή τους μετά από τραυματισμούς;

«Πιστεύω οτι οι επαγγελματίες αθλητές μετά από έναν τραυματισμό έχουν ανάγκη από ανθρώπους που είναι σε θέση να τους καθοδηγήσουν με σιγουριά και ανθρωπιά στην επιστροφή τους στην αθλητική δραστηριότητα».

Γνωρίζουμε ότι το Ισοκινέτικ διοργανώνει κάθε χρόνο ένα πολύ σημαντικό συνέδριο. Μιλήστε μας γι' αυτό το επιστημονικό γεγονός.

«Το ετήσιο συνέδριό μας έφτασε αισίως στην 23η χρονιά και αποτελεί το μεγαλύτερο συνέδριο Αθλητιατρικής στον κόσμο. Φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 22/24 Μαρτίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μιλάνου. Πέρυσι συμμετείχαν 1.500 άτομα από 77 διαφορετικές χώρες. Φέτος ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις 2.000 συμμετοχές. Πιστεύω ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι φίλοι μας θα στηρίξουν, όπως πάντοτε άλλωστε, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

Ποιο είναι το θέμα του φετινού συνεδρίου;

«Όπως σας είπα, η μέθοδός μας βασίζεται στη φυσική άσκηση. Για να ασκηθούμε είναι βασικό να έχουμε υγιείς αρθρώσεις και συνδέσμους. Γι' αυτόν τον λόγο στο συνέδριο θα ασχοληθούμε με στρατηγικές που θα μας επιτρέπουν να θεραπεύουμε και να προλαμβάνουμε αποτελεσματικά παθήσεις των αρθρώσεων. Ο τίτλος είναι Football Medicine Strategies for Joint and Ligament Injuries».

Σε ποιους απευθύνεται το συνέδριο;

«Η βασική μας ιδέα είναι να προάγουμε τη γνώση ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αποκτούν υγεία μέσω της φυσικής άσκησης. Γι' αυτόν τον λόγο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι. Από την εμπειρία των προηγούμενων ετών θα έλεγα ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων είναι ιατροί ορθοπεδικοί, αθλητίατροι, φυσίατροι, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, προπονητές, αθλητές, φοιτητές και ιατροί ομάδων».

Μιλήσατε για Αθλητιατρική. Οπως ίσως γνωρίζετε, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αναγνώριση της συγκεκριμένης ειδικότητας. Τι βήματα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

«Από την πολύχρονη ιταλική αθλητιατρική εμπειρία μου είμαι πεπεισμένος ότι ο αθλητίατρος είναι ο μόνος ειδικευμένος ιατρός που είναι σε θέση να εξασφαλίσει την υγεία των ασθενών με το να συνταγογραφεί φυσική άσκηση. Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει πλέον πεισθεί ότι Exercise is Medicine, οπότε ο ρόλος του αθλητίατρου είναι κομβικός τόσο ως προς την πρόληψη παθήσεων όσο και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης από τραυματισμούς. Γνωρίζω πάντως ότι υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι Έλληνες αθλητίατροι που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό όπως ο δρ. Τσαπράλης, που είναι η ελληνική ψυχή του Ισοκινέτικ. Θα πρέπει πάντως να είναι κυρίως οι νέοι ιατροί που θα πρέπει να πιέσουν τους αρμόδιους, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια αυτοτελή ειδικότητα αθλητιατρικής».

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ιατρούς;

«Να επενδύουν στη γνώση και να μην ξεχνάνε οτι ο ασθενής είναι πάνω απ' όλα συνάνθρωπος. Σας περιμένουμε στο Μιλάνο».

Tα στοιχεία επικοινωνίας για κάθε ενδιαφερόμενο να πάρει μέρος στο συνέδριο του 2014 είναι:

Αλεξία Σωτηροπούλου
Τηλ: 6985758379
E-mail: alexia_sotiropoulou@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x