Επικαιρότητα

86 Έλληνες κροίσοι έλειπαν από τη λίστα Λαγκάρντ

Νέα ονόματα Ελλήνων που έλειπαν από τη λίστα Λαγκάρντ, αποκάλυψαν ΤΑ ΝΕΑ στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Πρόκειται για 86 πρόσωπα που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, με ύψος καταθέσεων 270 εκατομμύρια δολάρια, την περίοδο 2006-2007.

Τα απόρρητα αρχεία της τράπεζας HSBC Γενεύης έφερε στο φως η έρευνα SwissLeaks, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα αρχεία της τράπεζας, (τα απέσπασε ένας πρώην συνεργάτης της) οι συνολικές καταθέσεις στους λογαριασμούς 106.000 πελατών ανέρχονται σε 102 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ανάμεσά τους βρίσκονται επιπλέον 86 ονόματα με ελληνικό ενδιαφέρον, τα οποία δεν είχαν περιληφθεί στη λίστα Λαγκάρντ.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ τη Δευτέρα, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην λίστα ονομάτων που συγκρότησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων μαζί με τη Le Monde και για έξι μήνες μελετούσε τα στοιχεία.

Οι 86 Έλληνες που περιλαμβάνονται στη λίστα, έχουν καταθέσεις άνω των 270 εκατομμυρίων δολαρίων, για την περίοδο 2006-2007.

Είναι άτομα που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές αρχές που επεξεργάστηκαν το σύνολο των στοιχείων, σε λίστες άλλων χωρών, αφού οι διευθύνσεις κατοικίας που είχαν δηλώσει ήταν εκτός Ελλάδας.

Ενδιαφέρον προκαλεί, ότι οι 41 από τους μεγαλοκαταθέτες έχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια στους λογαριασμούς τους, όπως και το γεγονός πως με τους συγκεκριμένους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος συνδέονται άλλα 949 πρόσωπα, φυσικά ή και εταιρίες.

Πρόκειται για συνδικαιούχους, πληρεξούσιους δικηγόρους, διαχειριστές και internet users. Οι έδρες των «ελληνικών» off shore εταιριών βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, σε «φορολογικούς παραδείσους».

Από την έρευνα των ΝΕΩΝ, προκύπτει πως ένα πρόσωπο μπορεί να συνδεόταν με πολλές εταιρίες σε διαφορετικούς «φορολογικούς παραδείσους», ενώ 19 από τους λογαριασμούς συνδέονται με υπεράκτιες εταιρίες της ίδιας διεύθυνσης και σχετίζονται με την HSBC BIV, που δραστηριοποιείται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Τα πιο «τρανταχτά» παραδείγματα Ελλήνων κροίσων, είναι:

* Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική, με δέκα τραπεζικούς λογαριασμούς, που υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνεται στη λίστα του Ισραήλ.
* Ζευγάρι επιχειρηματιών με διεύθυνση στο Μονακό με περισσότερα από 36 εκατ. δολάρια.
* Επιχειρηματίας του ναυτιλιακού χώρου με 27,5 εκατ. δολάρια επίσης στη λίστα του Μονακό.
* Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου με 18 εκατ. δολάρια στη λίστα της Κύπρου, και
* Γνωστή εβραϊκή οικογένεια, με 10 εκατ. δολάρια, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα του Ισραήλ.

Πωλίνα Ψαρομηλίγκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x