Ελλάδα

Μαντζάνας: «Μπορεί να το πάρει ο Ολυμπιακός»

Ο Παναγιώτης Μαντζάνας του Περιστερίου, αφού πρώτα οδήγησε την ομάδα του στην άνοδο στην Α2, άνοιξε το σπίτι του και την καρδιά του στο www.sportfm.gr και μίλησε για πρώτη φορά χωρίς να «κρύψει» τίποτα. Μίλησε για τον Ολυμπιακό, το Περιστέρι, τον Μανουσέλη, τους τραυματισμούς που του στέρησαν το «όνειρο», τον προπονητή που τον ανέδειξε, τη μεγάλη του αγάπη, την οικογένεια του, την ιατρική αλλά και την…αεροπορία. Ενώ αποκάλυψε και τη μεγάλη του αδυναμία για έναν παίκτη που δεν έκανε την καριέρα που περίμενε. Μια απολαυστική συνέντευξη με έναν παίκτη που λίγοι γνωρίζουν αλλά πάρα πολλοί θα ήθελαν να μάθουν.

Ο Παναγιώτης Μαντζάνας του Περιστερίου, αφού πρώτα οδήγησε την ομάδα του στην άνοδο στην Α2, άνοιξε το σπίτι του και την καρδιά του στο www.sportfm.gr και μίλησε για πρώτη φορά χωρίς να «κρύψει» τίποτα. Μίλησε για τον Ολυμπιακό, το Περιστέρι, τον Μανουσέλη, τους τραυματισμούς που του στέρησαν το «όνειρο», τον προπονητή που τον ανέδειξε, τη μεγάλη του αγάπη, την οικογένεια του, την ιατρική αλλά και την…αεροπορία. Ενώ αποκάλυψε και τη μεγάλη του αδυναμία για έναν παίκτη που δεν έκανε την καριέρα που περίμενε. Μια απολαυστική συνέντευξη με έναν παίκτη που λίγοι γνωρίζουν αλλά πάρα πολλοί θα ήθελαν να μάθουν.

Η κουβέντα μας ξεκίνησε από την άνοδο του Περιστερίου στην Α2, όπου ο 27χρονος άσσος ήταν από τους στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας. « Ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά η φετινή. Αλλά όλα πήγαν καλά» ξεκίνησε να λέει ο Μαντζάνας και συμπλήρωσε εξηγώντας μας το τι εννοεί λέγοντας «περίεργη» τη φετινή χρονιά. «Σκεφτείτε ότι είχαμε δύο ομάδες, που δεν συμμετείχαν, έτσι κάναμε κάποιες φορές και δεκαπέντε μέρες για να παίξουμε ένα παιχνίδι. Επίσης είχαμε το γνωστό συμβάν στη Λαυρίου, ενώ ακόμα και τώρα που τελειώνει η χρονιά, έγινε αυτό το τραγικό συμβάν με τον παίκτη του Παγκρατίου. Τι να πω;» αναρωτήθηκε ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, που μάλιστα για εκείνον η συγκεκριμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερη και για έναν ακόμα λόγο. Ο Μαντζάνας ήταν όλη τη χρονιά φαντάρος στην αεροπορία. « Ναι, έτσι είναι, έχασα αρκετές προπονήσεις και ειδικότερα στην αρχή της χρονιάς αλλά τώρα είναι όλα καλά. Το Νοέμβριο απολύομαι και τελειώνει και αυτός ο βραχνάς» μας εξομολογήθηκε. Όσο για την κατάσταση που βρήκε στο Περιστέρι, ο Έλληνας γκαρντ τη χαρακτήρισε “πρωτόγνωρη”. « Έχεις ξαναδεί πολλούς προέδρους να πληρώνουν τους παίκτες στις 20 του μήνα;» μας ρώτησε και η αλήθεια είναι ότι μείναμε έκπληκτοι. « Πέραν όμως του οικονομικού, όλα δουλεύουν ρολόι και με απίστευτο επαγγελματισμό. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον κ. Μανουσέλη. Δεν έχω ξαναδούλέψει σε τόσο επαγγελματικά πρότυπα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους τελικούς της Α1, τον μεγάλο αλλά και τον μικρό τελικό, ο Μαντζάνας έχοντας αγωνιστεί σε Ολυμπιακό και Πανιώνιο είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να μας κάνει μια πρώτη προσέγγιση πριν το τζάμπολ των δύο τελικών. «Έτσι όπως είδα τον Ολυμπιακό στα τελευταία παιχνίδια πιστεύω πως μπορεί να κάνει το μπρέικ και να πάρει το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό. Πιστεύω πως το πρώτο ματς είναι το «κλειδί». Τώρα που ο Ολυμπιακός έχει ρυθμό αλλά και ψυχολογική ανάταση, έχει πιθανότητες να κάνει το “μπρέικ”». Όσο για τον «μικρό τελικό» ο Έλληνας γκάρντ, έχρισε φαβορί τον Άρη. « Ο Άρης έχει το πλεονέκτημα έδρας και αυτό θεωρώ ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Όσοι έχουν αγωνιστεί στο Αλεξάνδρειο ξέρουν τι εννοώ».

Ο Μαντζάνας ξεκίνησε την καριέρα του από τον Πειραϊκό ενώ στη συνέχεια πήγε στον Ολυμπιακό, τον Πανιώνιο, το Αιγάλεω και τώρα στο Περιστέρι. Η απορία μας λοιπόν εύλογη. Τον ρωτήσαμε γιατί ποτέ δεν φεύγει μακριά από την Αθήνα και η απάντηση αφοπλιστική. « Μου αρέσει η Αθήνα, γιατί να φύγω;» μας είπε, ενώ πρόσθεσε. « Η αλήθεια είναι ότι έχω μεγάλο δέσιμο με την οικογένεια μου και δύσκολα μπορώ να τους αποχωριστώ». Αυτή ήταν και η καλύτερη πάσα ώστε να κάνουμε την επόμενη μας ερώτηση, που αφορούσε την αδερφή του, Βάσια. Με τα πρώτα λεφτά που πήρε στα χέρια του από τον Ολυμπιακό, δεν κοίταξε να πάρει κάποιο αυτοκίνητο που κάνουν όλοι οι νέοι που παίρνουν τα πρώτα τους λεφτά αλλά κοίταξε να δει πως θα καταφέρει να σπουδάσει την αδερφή του. «Ναι, έτσι είναι. Τα έδωσα εκεί τα λεφτά και το χάρηκα πάρα πολύ. Είναι η μεγάλη μου αγάπη και σήμερα μάλιστα επιστρέφει μόνιμα από το εξωτερικό έπειτα από εφτά χρόνια, οπότε μου έφερες και γούρι (γέλια)».

Ο παίκτης του Περιστερίου, ήταν μέλος και μιας «χρυσής φουρνιάς» του ελληνικού μπάσκετ. Της Εθνικής που απαρτιζόταν από παιδιά που ήταν γεννημένα το 1980. Φώτσης, Παπαμακάριος, Διαμαντόπουλος και άλλοι, έκαναν μια καριέρα ζηλευτή, ο Μαντζάνας όμως έμεινε κάπως πίσω (όχι βέβαια ότι τώρα είναι αργά). Γιατί όμως δεν έκανε το μεγάλο βήμα; « Η αλήθεια είναι ότι είχα δύο σοβαρότατους τραυματισμούς που με άφησαν πίσω σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Είχα βγει πρώτος σκόρερ στην Α2 και πήρα μεταγραφή στον Ολυμπιακό και εκείνο το καλοκαίρι είχα τον πρώτο τραυματισμό. Δεν μετανιώνω όμως, είμαι ικανοποιημένος με όσα έχω καταφέρει. Έτσι είναι η ζωή».

Ζούρος, Σούμποντιτς, Μανουσέλης, Καρβέλας, Καλαφατάκης, είναι κάποιοι από τους προπονητές με τους οποίους έχει δουλέψει ο Μαντζάνας. Σε ποιόν όμως οφείλει την ύπαρξη του στο μπάσκετ. « Από όλους έχω πάρει αρκετά πράγματα. Πήρα και καλά και κακά πράγματα από τον καθένα ξεχωριστά. Την ύπαρξη μου όμως την οφείλω στον Μάκη Ποτόσογλου. Αυτός με πήρε από τα εφηβικά του Πειραϊκού και ήταν αυτός που με εμπιστεύτηκε σε ηλικία 16 ετών να παίξω στην Α1. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Τέλος τον ρωτήσαμε για το ποιόν παίκτη θεωρεί δυσκολότερο αντίπαλο και ποιόν θεωρεί καλύτερο συμπαίκτη. «Δεν είχα κάποιον αντίπαλο που να φοβάμαι ή να θεωρώ ακατόρθωτο να σταματήσω. Όσο για τον καλύτερο συμπαίκτη, ο Παπαλουκάς με δίδαξε αρκετά πράγματα καθώς τον έζησα έναν χρόνο στον Ολυμπιακό και μου έδειξε πως εάν θες κάτι πάρα πολύ και δουλεύεις για αυτό θα το καταφέρεις. Και το κατάφερε». Ό Έλληνας σκόρερ όμως μας μίλησε και για έναν ακόμα συμπαίκτη του από εκείνη τη χρονιά, τον Μίσαν Νικαγκμπάτσε. « Δεν έχω ξαναδεί παίκτη με τέτοια αγωνιστικά προσόντα. Το σώμα του, το άλμα του και η ταχύτητα του είναι κάτι που το συναντάς μόνο σε παίκτες του ΝΒΑ. Πίστευα, και ακόμα πιστεύω πως μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα αλλά το μυαλό του δεν το είχε μέσα στο κεφάλι του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φάση σε μια προπόνηση, όπου είχε πηδήξει και είχε περάσει πάνω από τον Ντε Μιγκέλ. Μέχρι και ο Ράτζα είχε μείνει με ανοικτό το στόμα! Ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ταλέντο» τόνισε με έμφαση.

Αντώνης Κατσίκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x