Λάμπρος Γκαραγκάνης

Μόνος εχθρός ο τίτλος του «φαβορί»! (Λάμπρος Γκαραγκάνης)

Ένα ποτήρι νερό μπορεί να ξεδιψάσει και να αναζωογονήσει τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκατό ποτήρια νερό, με την κατανάλωση να γίνεται μέσα σε λίγες ώρες, οδηγούν σε πνιγμό των κυττάρων και σε θάνατο! Μία κούπα καφέ βοηθά τους περισσότερους να χαλαρώσουν και να ξεκινήσουν όμορφα την ημέρα τους, σε αντίθεση με σαράντα κούπες, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και φυσικά θάνατο! Αυτό που μπορεί να μοιάζει ωφέλιμο, σε υπερβολική ποσότητα είναι ικανό ν΄ αποδειχθεί μοιραίο. Οι τελικοί της Α1 μπάσκετ αρχίζουν την Τετάρτη, με φιναλίστ δύο ομάδες, που έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο άθλημα. Με βάση τα ονόματά τους και την πορεία που έχουν διαγράψει, αγωνιστικά είναι ό,τι καλύτερο η μεταξύ τους κόντρα. Σε ζευγάρια αγώνων, πάντα υπάρχει ένα φαβορί, έστω και με ελαφρύ προβάδισμα. Ο Παναθηναϊκός έχει χορτάσει τίτλους τα τελευταία χρόνια, με βάση αυτούς είναι σαφώς η ιστορικότερη ομάδα στην Ελλάδα και μία ευρωπαϊκή υπερδύναμη, αποδεικνύοντας αυτήν την ιδιότητα πρόσφατα.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Ιτούδης με το επιτελείο τους είναι οι απόλυτοι διαχειριστές ενός συνόλου, που λειτουργεί μεθοδικά και ως πρότυπο για κάθε αθλητικό φορέα. Οι παίκτες που αποτελούν το ρόστερ του «τριφυλλιού» ανήκουν στην ελίτ, αποτελώντας έναν οργανισμό, πλήρη, ποιοτικό και δύσκολα να τον ανταγωνιστεί ο αντίπαλος. Πρόκειται για ένα σύνολο ζυμωμένο για επιτυχίες, μαθημένο σε αυτές, με ελάχιστες κακές παρενθέσεις στα προαναφερθέντα. Ο Ολυμπιακός αποτελεί μπασκετικά μία διχασμένη προσωπικότητα, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τους πρωταθλητές Ευρώπης. Στην καλή τους ημέρα οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να κάνουν ζημιά, στην κακή τους, όμως, διαλύονται όπως ένα κομμάτι χαρτί στο νερό. Το ζήτημα είναι αν θα μπορέσουν στη διάρκεια της σειράς, να παρουσιάσουν μία σταθερότητα, που θα τους κάνει πιο ανταγωνιστικούς. Σαν ρόστερ οι Πειραιωτές είναι μία κλάση κάτω από τους μόνιμους, εσχάτως, πρωταθλητές Ελλάδας.

Το λάθος του καλοκαιριού να χτιστεί η ομάδα επάνω σε έναν παίκτη, έχει προκαλέσει φθορά και από μόνο του είναι ικανό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη διεκδίκηση του τίτλου. Ο Άρβιντας Μασιγιάουσκας αποτελεί έναν σύγχρονο σούπερ σταρ του μπάσκετ, είναι ποιοτικός και ικανός να συμπαρασύρει με την απόδοσή του τους συμπαίκτες του. Σε τι κατάσταση είναι, όμως, ο Λιθουανός; Πόσο προβλέψιμος παικτικά, λόγω και του τραυματισμού του και της κενής χρονιάς που προηγήθηκε στο ΝΒΑ, είναι; Πόσο ικανοί είναι οι συνάδελφοί του να δημιουργήσουν ένα σωστό υπόβαθρο για να φανεί αυτός; Σε όλες τις ερωτήσεις οι απαντήσεις δύσκολα μπορούν να είναι καταφατικές. Πέραν του Σχορτσιανίτη, που έχει πολλά να αποδείξει, κανείς άλλος παίκτης των «κόκκινων» δεν είναι συγκρίσιμος με τον αντίστοιχο αντίπαλό του! Ο Πίνι Γκέρσον ακόμη και να πάρει το πρωτάθλημα, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη, είναι υπό διωγμό. Προ καιρού είχε βγει στον Τύπο μία δήλωση παίκτη του, σύμφωνα με την οποία ο Ισραηλινός «είναι ικανός δημοσιοσχετίστας, αλλά μέτριος προπονητής».

Όταν οι ίδιοι του οι παίκτες τον αντιμετωπίζουν έτσι, όταν ο ίδιος έχει κάνει σε μία σεζόν αμέτρητες κωλοτούμπες στις επιλογές του, όταν αποκαλούσε έναν παίκτη του «κοριτσάκι» για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο παρκέ, πως μπορεί να έχει τα εχέγγυα αυτή τη στιγμή, να τα βγάλει πέρα με τον πολυνίκη «Ζοτς»; Η επιτυχία του Ολυμπιακού στην προκειμένη περίπτωση είναι η πρόκριση στον τελικό και η νίκη στη Θεσσαλονίκη, που ψυχολογικά είναι viagra, για τον σύλλογο. Τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ναι μεν ξεκουραζόταν, αλλά αναλώθηκε το ρεπορτάζ του σε σενάρια για τη φυγή Τομάσεβιτς τη νέα σεζόν, κτλ άκαιρα. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το φαβορί κάνει «μπαμ», αρκεί για το διάστημα αυτό ν΄ αποποιηθεί εμπράκτως τον τίτλο του.

Το πρωτάθλημα και το triple crown, που μόνο ο Ολυμπιακός το έχει πετύχει ως τώρα, απαιτούν ν΄ αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του ο Παναθηναϊκός, σαν γίγαντα και σαν μυρμήγκι ταυτόχρονα. Όχι να τον φοβηθεί, αλλά να τον σεβαστεί κι ας έχει ο αρχηγός των «πρασίνων», Φραγκίσκος Αλβέρτης περισσότερους τίτλους στο ενεργητικό του, απ΄ ότι όλος ο μπασκετικός Ολυμπιακός! Αν το «τριφύλλι» δεν σνομπάρει τον Ολυμπιακό, όπως συνέβη στο ματς της κανονικής περιόδου στο ΟΑΚΑ, έχει τον πλουραλισμό στο παιχνίδι του και την τακτική να σκαρφιστεί, στη δύσκολη περίπτωση ακόμη, έναν τρόπο να καβατζώσει την κούπα, όπως έπραξε απέναντι στις Ταού Κεράμικα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι οποίες αγωνιστικά είναι απείρως καλύτερες των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x