Ψυχαγωγία

Alegria - Dralion: Είναι όμοια κι όμως... διαφέρουν!

Πως το Μεγαλύτερο Θέαμα του Κόσμου, ξεπερνά κάθε φορά τον εαυτό του.

Ένας χρόνος μετά. Το Cirque du Soleil επιστρέφει στη χώρα που το αγκάλιασε. Επιστρέφει εδώ που η τέχνη και η χαρά της ζωής είναι έννοιες αλληλένδετες. Επιστρέφει με μία νέα εκθαμβωτική υπερπαραγωγή, με ένα λαμπερό και μοναδικό σόου.

Μετά τον περσινό όμως θρίαμβο της Alegria, ίσως κάποιος – εύλογα – να διατύπωνε μια απορία: Μα τί περισσότερο, τί διαφορετικό μπορεί να δει κανείς αυτή τη φορά? Το «Μεγαλύτερο Θέαμα του Κόσμου», το φημισμένο «Τσίρκο του Ήλιου», ανεβάζει κι άλλο τον πήχη, δίνοντας απάντηση επί σκηνής, με το Dralion.

Μία μεγαλειώδη παράσταση, γεμάτη νέες, φρέσκιες ιδέες, που αψηφά προκλητικά όλους τους φυσικούς νόμους και υπόσχεται μία ακόμη συναρπαστική σκηνική εμπειρία που θα κλέψει για άλλη μια φορά τις καρδιές των Ελλήνων θεατών, κάθε ηλικίας! Ένα σκηνικό θαύμα, ένα θέαμα απαράμιλλης ομορφιάς, ένα εγχείρημα που ξεπερνάει τη φαντασία.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές ανάμεσα στην Alegria και στο Dralion, ας κάνουμε μια προσπάθεια να συγκρίνουμε δύο υπερπαραγωγές, δύο θεάματα που χρόνια τώρα γράφουν την δική τους ιστορία.

Η Alegria ξεκίνησε το 1994 και είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή του Cirque du Soleil που έβαλε τα θεμέλια για την πορεία προς την επιτυχία και το όνειρο. Ένα όνειρο που μοιράστηκαν οι ιδρυτές του με εκατομμύρια θεατές σε όλον το κόσμο.

Το Dralion, είναι ένα show μέσης εποχής, μια εξελιγμένη παράσταση σε όλους τους τομείς, μία υψηλού επιπέδου προσέγγιση, που έχει πίσω της πολύτιμη εμπειρία. Το Dralion ενώνει 2 κόσμους και 2 πολιτισμούς, αυτόν της Δύσης κι αυτόν της Ανατολής. Αλήθεια, ποια χώρα μπορεί να το νιώσει καλύτερα αυτό αν όχι η Ελλάδα που “πατάει” σε 2 κόσμους, που έχει συνθέσει την ταυτότητά της πάνω σ' αυτούς, στις ομοιότητες και τις διαφορές τους; Το Dralion ταξιδεύει επίσης σ'ολον τον κόσμο και έχει μαγέψει μέχρι στιγμής περισσότερα απο 9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Alegria: όνομα διόλου τυχαία διαλεγμένο. Μεταφράζεται στα ισπανικά ως χαρά, αγαλλίαση, παρηγοριά και γιορτή που ξορκίζει το κακό και τη στενοχώρια. Ήρθε στην χώρα μας σε μια χρονική στιγμή που την χρειαζόμασταν ως λαός, και κάναμε παύση για να την απολαύσουμε.

Dralion: μία λέξη φτιαγμένη απο το λεξικό του Cirque du Soleil. Dragon + Lion, δύο δυνατά σύμβολα, που προέρχονται από δύο εμβληματικά πλάσματα. Τον Δράκο που συμβολίζει την Ανατολή και το Λιοντάρι που συμβολίζει τη Δύση. Ενώθηκαν και έφτιαξαν μια λέξη, το Dralion. Αγαπημένη συνήθεια του Cirque du Soleil που έχει δημιουργήσει την δική του γλώσσα, μια γλώσσα καλλιτεχνική, πανανθρώπινη, συμβολική, ευαίσθητη, ευχάριστη. Δεν έχετε παρά να ακούσετε τα τραγούδια, οι στίχοι βέβαια δεν μεταφράζονται, αλλά έχουν τις ρίζες τους σε όλες τις γλώσσες και αυτό είναι άλλο ένα γοητευτικό μυστικό του CDS. Και τί θέλει να μας πει αυτήν την φορά το Cirque du Soleil; Έχει για μας εδώ μια ειδική σημασία; Μήπως αυτή είναι η στιγμή για να βρούμε την δύναμη να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια; Οι συμβολισμοί σ' αυτήν την χώρα που γέννησε τη μυθολογία δεν είναι άγνωστοι.

Alegria: 400 κοστούμια, στολισμένα με πετράδια κεντημένα στο χέρι, αξεσουάρ με δαντέλες και φτερά που μαρτυρούν το ταλέντο και τη φαντασία του ενδυματολόγου-δημιουργού που κλήθηκε να υλοποιήσει την υλική παρουσία των κατοίκων της Alegria.

Dralion: εδώ οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. 5.000 μέτρα υφασμάτων για 1500 κοστούμια, αξεσουάρ, παπούτσια, με καταγωγή από διαφορετικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η ΗΠΑ, Η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς. Η φαντασία δε του καλλιτέχνη – ενδυματολόγου στα στολίδια, αποδεικνύεται αχαλίνωτη: τρίχες αλόγου, φτερά Έμου, κρύσταλλα, φαν φουρ, πλαστικό, ελατήρια, φελιζόλ κ.ά.

Αlegria: σκηνικό που βασίζεται σε έναν γιγάντιο θόλο με περίτεχνες κολώνες και κιγκλιδώματα. Επιβάλλεται, δημιουργεί θαυμασμό. Για άλλη μια φορά δεν έχουμε να κάνουμε με τυχαία επιλογή αλλά με σχήμα (θόλος) που παραπέμπει σε ισχυρούς θεσμούς (εκκλησίες, κυβερνητικά κτίρια).

Dralion: Πώς να συμβολίσει κανείς αλήθεια 2 κόσμους; Μια δομή-μαμούθ 60 μέτρων πλάτους και 26 μέτρων ύψους δεσπόζει στη σκηνή και δημιουργεί δέος σε όποιον τη βλέπει. Μια αναπαράσταση κινέζικου ναού; ή ένα κομμάτι γιγαντιαίας μεσαιωνικής πανοπλίας; Οι κατασκευές του Dralion είναι ασύλληπτες: Σκηνικά βάρους 136 τόνων, μεταξύ των οποίων οι 3 τεράστιοι, αιωρούμενοι ατσάλινοι δακτύλιοι και η γιγαντιαία μεταλλική πλάτη ύψους 10 μέτρων και πλάτους 25 μέτρων, που απλώνεται σ’ όλη την έκταση της σκηνής, συνολικής επιφάνειας 3 στρεμμάτων και υλικοτεχνική υποδομή (φώτα - ήχος) που παραπέμπουν σε μεγάλες ρόκ συναυλίες ανοιχτών σταδίων. Αυτήν την διαφορά αποκλείεται να μην την προσέξετε!

Alegria: Για πρώτη φορά είδαμε στην χώρα μας ακροβατικά που μας έκοψαν την ανάσα, σκηνές απαράμιλλης αισθητικής και μεγάλης δεξιοτεχνίας και ακρίβειας που ακόμα συζητιούνται. Κανείς δεν αμφισβήτησε αυτό που έβλεπαν τα μάτια του, κανείς δεν μπορούσε να μη θαυμάσει το θάρρος και την δουλειά αυτών των αθλητών που έβαζαν τόσο υψηλούς στόχους και τους πετύχαιναν.

Dralion: Σ' αυτήν την παραγωγή θα βρεθούμε μπροστά σε νούμερα που περιφρονούν προκλητικά τους νόμους της βαρύτητας, που διασκεδάζουν επιδεικτικά το φόβο κάθε φυσικού νόμου, καθώς αυτό που βλέπει και πιστοποιεί το μάτι δεν μπορεί να το συλλάβει και να το χωρέσει ο νους. Τίποτα παρόμοιο δεν έχει παρουσιαστεί ξανά στην χώρα μας και τίποτα ποτέ δεν κατάφερε να υμνήσει έτσι τον άνθρωπο-καλλιτέχνη, ακροβάτη, ισορροπιστή, εφευρέτη, τον άνθρωπο που ελίσσεται, προσαρμόζεται, αναμετριέται με τους Θεούς και τα στοιχεία της φύσης, όχι μόνον επιδεικνύοντας την δύναμή του, αλλά κυρίως ελέγχοντάς την!

Αlegria + Dralion: η μουσική κυριαρχεί και στα δύο, υποβάλλει τις σκηνές, μας γεμίζει συναισθήματα, μένει ανεξίτηλη στη μνήμη μας γιατί είναι πρωτότυπη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράστασης. Το soundtrack της Alegria είναι το πιο ευπώλητο όλων των παραστάσεων της. Η μουσική του Dralion είναι εξίσου ζωντανή, δυναμική, με ρίζες σε ινδικές μελωδίες, σε αφρικανικούς ρυθμούς, με επιρροές απο Ανδαλουσία, χώρες της κεντρικής και της δυτικής Ευρώπης. Στο Dralion όπως και στην Alegria οι μουσικοί βρίσκονται στη σκηνή και συνοδεύουν τα δύσκολα νούμερα. Κι αν έχουμε έναν παραπάνω λόγο να ξεχωρίζουμε το Dralion, είναι γιατί ένας Έλληνας βρίσκεται ανάμεσα στους μουσικούς. Είναι ένας απο εμάς, που στα πιο κρυφά μας όνειρα θα θέλαμε να ζήσουμε μία εβδομάδα, μια μέρα, μια στιγμή έστω, ανάμεσα σε αυτούς τους υπεράνθρωπους, να γίνουμε νομάδες και ρομαντικοί, να ξεφύγουμε απο τους κώδικες μιας στατικής ζωής. Ο Έλληνας Πέτρος Σακελλίου έχει πραγματοποιήσει το πιο τρελό του όνειρο και ταξιδεύει σ' όλον τον κόσμο τα τελευταία 3 χρόνια ως μέλος του πιο πολύχρωμου και διάσημου θιάσου του πλανήτη!
Το δεύτερο στοιχείο που κυριαρχεί είναι το αστείρευτο, ποιοτικό χιούμορ και των δύο παραστάσεων. Οι κορυφαίοι κλόουν της εποχής μας, φροντίζουν για την «αποσυμπίεση και την εκτόνωσή μας», σκορπίζοντας απλόχερα το γέλιο. Τρίτο κοινό στοιχείο, τί άλλο, το μέγεθος, ο εντυπωσιασμός, η τρομακτική οργάνωση. Οι δεκάδες νταλίκες που μεταφέρουν την υποδομή, τα γυμναστήρια, τα μαγειρεία, τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια, και η μικρή, μετακινούμενη πόλη των 300+400 ανθρώπων, δίνουν ένα σαφές στίγμα του όγκου και του βαθμού δυσκολίας του εγχειρήματος, του «τι διεπράχθη πέρυσι» και του τι μέλει γενέσθαι φέτος.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο αρχικό - υποθετικό – ερώτημα (αν δεν έχετε τεκμηριώσει από μόνοι σας πλέον τις απαντήσεις) ας αποκαλύψουμε το ιδιαίτερο, διπλό μυστικό του Cirque du Soleil, αυτό ακριβώς που του διασφάλισε την τεράστια και διαχρονική επιτυχία του. Το ένα μέρος αυτής της «απόλυτης συνταγής επιτυχίας» είναι ότι το διάσημο Τσίρκο του Ήλιου μπορεί κάθε φορά να ξεπερνά, ακόμη και τον καλύτερο εαυτό του. Το άλλο μέρος, ίσως και το “αλατοπίπερο” της ιστορίας, είναι ότι όλες οι παραστάσεις του CDS, είναι όμοιες αλλά μόνον στην ποιότητα, την υψηλή αισθητική, την φαντασμαγορία. Αλλά διαφορετικές σ’ όλα τ’ άλλα, στο θέμα, στις τεχνικές, στις ιδέες, ποτέ τους δεν επαναλαμβάνονται, ποτέ δεν κουράζουν. Όλες λοιπόν απέραντες θάλασσες χαράς και γέλιου κι όλες ξεχωριστές, φρέσκιες, μοναδικές και γι’ αυτό τα εκατομμύρια θεατών τις γεμίζουν παντού ασφυκτικά αποθεώνοντας πάντα τους συντελεστές τους.

Αναγνωρίζοντας την συνέπεια του Cirque du Soleil στον στόχο του, που είναι «να κινητοποιήσει τη φαντασία, να διεγείρει τις αισθήσεις και ν’ αφυπνίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων» με ανυπέρβλητα θεάματα που «πλέκουν το εγκώμιο της ανθρωπότητας και των επιτευγμάτων της». Επιβραβεύοντας την μοναδική του ικανότητα, να δομεί συνεχώς προσεκτικά σχεδιασμένες παραστάσεις – εμπειρίες υψηλής αξίας, αληθινές γιορτές των αισθήσεων. Εκπληκτικά θεάματα απαράμιλλης ομορφιάς και χάρης που διαμορφώνουν αισθητικές αντιλήψεις, κατακτώντας την καρδιά και το μυαλό, το θυμικό αλλά και τη λογική των ανθρώπων.

Όσοι είδαν λοιπόν πέρυσι την Αlegria ας απολαύσουν το Dralion σα να μπαίνουν για πρώτη φορά στον μαγικό κόσμο του Cirque du Soleil κι όσοι έρθουν για πρώτη φορά ας μην φοβηθούν να μπουν στο όνειρο. Γιατί αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα!



ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Ο.Α.Κ.Α.
29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
10 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Διάρκεια παράστασης: 2 ½ ώρες (με διάλειμμα)

Η προπώληση συνεχίζεται!

Αγορά εισιτηρίων μέσω internet στο www.lavris.gr και επίσης στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Τιμές εισιτηρίων:
Δ’ ζώνη: 35€, Γ’ ζώνη: 45€, Β’ ζώνη: 55€, Α’ ζώνη: 65€, VIP SILVER: 75€, VIP GOLD: 90€, VIP PLATINUM: 120€.
Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες.
Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων ανάλογα με τον αριθμό στο τηλ. 2107258510

Πληροφορίες για την προπώληση: 2108938138

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x