Επικαιρότητα

Axios: Ο Τραμπ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συμφωνία του Παρισιού

Η συμφωνία του 2015 είναι η σημαντικότερη πολυεθνική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος φέρεται να αποφάσισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο πηγές με απευθείας γνώση της υπόθεσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται πλέον τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποδέσμευσης από τη συμφωνία, την οποία έχουν προσυπογράψει σχεδόν 200 χώρες.

Οι επιφυλάξεις του κ. Τραμπ όσον αφορά το Παρίσι αποτυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής του G7 την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι υπόλοιποι ηγέτες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πείσουν τον αμερικανό πρόεδρο να δεσμευθεί πως θα διατηρήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στη συμφωνία. Μετά τη σύνοδο είχε τουιτάρει ότι θα λάβει την οριστική απόφασή του αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Axios, η Ουάσιγκτον μελετά εάν θα αποσυρθεί πλήρως από τη συμφωνία του Παρισιού – που θα απαιτήσει περίπου τρία χρόνια – ή από την ευρύτερη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα απαιτούσε λιγότερο χρόνο αλλά θα ήταν πιο ακραία επιλογή.

Η συμφωνία του Παρισιού υποχρεώνει όλες τις συμμετέχουσες χώρες να καταρτίσουν λεπτομερή σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με απώτερο στόχο η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί σαφώς κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Στο παρελθόν ο κ. Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «απάτη» τις επιστημονικές μελέτες για την ανθρωπογεννή κλιματική αλλαγή.

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x