Επικαιρότητα

Captagon: Τα χάπια των τζιχαντιστών... και των Ναζί

Τα "χάπια των τζιχαντιστών" έχουν μια ιστορία άνω των 70 ετών. Με άλλη ονομασία, τα χρησιμοποιούσε η Ναζιστική Γερμανία για να ντοπάρει τους στρατιώτες της

Captagon. Το όνομα αυτού του σκευάσματος είναι σχετικά νέο και όχι τόσο διαδεδομένο όσο η έκφραση "χάπια των τζιχαντιστών". Την Παρασκευή σε έφοδο της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ σε παράνομο εργαστήριο στην Αττική βρέθηκαν περισσότερα από 600.000 τέτοια χάπια.

Η "ντόπα" του μακελάρη

Ακόμη πιο παλιές είναι οι ουσίες από τις οποίες παρασκευάζονται. Για την ακρίβεια, είναι οι ίδιες που εκατομμύρια γερμανοί στρατιώτες έπαιρναν με εντολή του ναζιστικού καθεστώτος προκειμένου ακούραστοι και ρωμαλαίοι να πραγματοποιούν τις διάφορες φάσεις του κεραυνοβόλου πολέμου του Αδόλφο Χιτλερ στην Ευρώπη.

Πρόκειται για αμφεταμίνες, οι οποίες έδιναν στους στρατιώτες της Γερμανίας εξαιρετική αντοχή στην αυπνία και απίστευτη δύναμη και αντοχή κατά την διάρκεια των μαχών. Ετσι εξηγείται το ταχύτατο πέρασμα των γερμανικών μεραρχιών μέσα από το πυκνό Δάσος των Αρδενών και η εισβολή στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία, και η ταχύτατη κατάληψη της Πολωνίας.

Κατά τον ίδιο τρόπο εξηγούνται και οι ασύλληπτες φρικαλεότητες των γερμανών εναντίον Εβραίων και αμάχων στις κατεχόμενες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρωσία και η Ελλάδα.

"Σταματάς να νιώθεις"

Οι ίδιες ουσίες είναι εξαιρετικά διαδεδομένες στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία. «Σε κάνει ιδιαίτερα ομιλητικό, δεν κοιμάσαι, δεν τρως και είσαι γεμάτος ενέργεια», είχε δηλώσει στο Reuters ο Λιβανέζος ψυχίατρος, στην χώρα του οποίου παρασκευάζονται εκατομμύρια χάπια σε παράνομα εργαστήρια.

Οι περιγραφές που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι ενδεικτικές των ιδιοτήτων που προκαλούν σε ανθρώπους που βρίσκονται στον πόλεμο. «Απλά σταματάς να νιώθεις. Σε μουδιάζει» είχε δηλώσει στο BBC ένας χρήστης της ουσίας και προσθέτει ότι το συγκεκριμένο μεθαμφεταμινοειδές είναι πιο ισχυρό από την κοκαΐνη. «Τους χτυπούσαμε και δεν ένιωθαν πόνο. Πολλοί από αυτούς γελούσαν ενώ εμείς τους δίναμε δυνατά χτυπήματα». Ειχε δηλώσει ένας πράκτορας της υπηρεσίας ναρκωτικών στην Συρία.

Σκότωνε και γελούσε

«Είχαν πολλά χάπια τα οποία και έπαιρναν διαρκώς. Τους έκαναν ακόμα πιο τρελούς. Ήταν διαρκώς ταραγμένοι και με υπερβολική ενέργεια, αποφασισμένοι να τιμωρήσουν ακόμα και παιδιά με την παραμικρή αφορμή» αφηγήθηκε ένα κουρδος, πρόσφυγας από τη Συρία στην βρετανική Daily Mirror.

Iχνη Captagon βρέθηκαν στο αίμα του μακελάρη που σκότωσε 38 τουρίστες στο θέρετρο Τυνησίας στις 26 Ιουνίου του 2015. Οσοι γλίτωσαν από την σφαγή δήλωσαν ο νεαρός τρομοκράτης με το καλάσνοκοφ χαμογελούσε διαρκώς και φαινόταν χαρούμενος.

Εξάλλου πλήθος δημοσιευμάτων στην Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες ανέφεραν ότι ενδεχομένως οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι να βρίσκονταν υπό την επήρεια ουσιών.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x