Stories

«Για την ασφάλεια όλων, καλύτερα να μην πάρει το Euro η Αγγλία…»

Η εθνική Αγγλίας «άγγιξε» το τρόπαιο του Euro 2020 στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» με την Ιταλία. Ένας πολυπόθητος τίτλος που εν τέλει χάθηκε και αποφεύχθηκε μία πιθανή τραγωδία στο ναό του ποδοσφαίρου.

Euro 2020: «Για την ασφάλεια όλων, καλύτερα να μην πάρει το Euro η Αγγλία…»

«It’s coming home». Το σλόγκαν των απανταχού Άγγλων κάθε φορά που η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου συμμετέχει σε ένα μεγάλο τουρνουά. Με αυτό την ακολουθούν παντού και φυσιολογικά πιστεύουν ότι κάποια στιγμή το τρόπαιο, είτε αυτό είναι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είτε του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα έρθει… σπίτι. Εκεί όπου γεννήθηκε ο «βασιλιάς» των σπορ.

Το 2021 λοιπόν ήταν η χρονιά του Euro. Μία διοργάνωση που βάση τετραετίας έπρεπε να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2020, όμως ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια και επέβαλε τη μετάθεση του ένα χρόνο αργότερα. Για πρώτη φορά 11 διαφορετικές χώρες συνδιοργάνωσαν το σπουδαίο event που θα ολοκληρωνόταν στο «Γουέμπλεϊ». Φάνταζε ιδανική ευκαιρία για τους Άγγλους. Να κάνουν πραγματικότητα το παραπάνω σύνθημα και να πανηγυρίσουν μέσα στο «σπίτι» τους το δεύτερο τρόπαιο μετά το Μουντιάλ του 1996.

Euro 2020: «Για την ασφάλεια όλων, καλύτερα να μην πάρει το Euro η Αγγλία…»

Μία εξαιρετική γενιά ποδοσφαιριστών συνέθετε και συνθέτει την ομάδα που σε ένα μήνα θα ταξιδέψει στη Γερμανία για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Κέιν, Μαγκουάιρ, Σο και οι πιτσιρικάδες Σάκα, Ράσφορντ και Σάντσο οδήγησαν τα «λιοντάρια» μέχρι τον τελικό του τελευταίου Euro. Πρεμιέρα με νίκη απέναντι στην Κροατία του Ντομαγκόι Βίντα, ισοπαλία δίχως τέρματα στο βρετανικό ντέρμπι με την Σκωτία, νίκη με 1-0 επί της Τσεχίας στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου και πρωτιά.

Στους «16» οι Άγγλοι πήραν εκδίκηση από τους Γερμανούς για το γκολ-φάντασμα στο Μουντιάλ του 2010 που δεν μέτρησε ποτέ και στα προημιτελικά πέρασαν εύκολα το εμπόδιο της Ουκρανίας. Στο μοναδικό παιχνίδι που έδωσαν μακριά από το «Γουέμπλεϊ». Από το «Ολίμπικο» και τη Ρώμη πίσω στο Λονδίνο και τον ημιτελικό με τη Δανία. Ανατροπή στην παράταση και το όνειρο «ζωντανεύει».

Η Αγγλία είναι στον μεγάλο τελικό της 11ης Ιουλίου και απέναντι στην Ιταλία διεκδικεί το πρώτο Euro της ιστορίας της. Μία ημέρα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Από πολύ νωρίς το πρωί οι λευκές σημαίες με τον κόκκινο σταυρό του Αγίου Γεωργίου κυματίζουν σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας. Μα πυκνώνουν ακόμη περισσότερο κοντά στο εμβληματικό γήπεδο των 90.000 θεατών.



Στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Ο τελικός: Επίθεση στο Γουέμπλεϊ» ξετυλίγεται το κουβάρι εκείνης της ημέρας. Είναι μόλις οκτώ το πρωί και οι γύρω δρόμοι γεμίζουν ασφυκτικά. Αγγλία, τελικός, γήπεδο συνθέτουν ένα άκρως ποδοσφαιρικό σκηνικό με τη μπύρα να έχει περίοπτη θέση στα χέρια των υποστηρικτών του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. «Μεθυσμένοι» και μόνο στην ιδέα ότι θα στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης καταναλώνουν ατελείωτα λύτρα μπύρας, λούζονται από αυτήν και πετούν τα μπουκάλια στον ουρανό.

Η οδός «Γουέμπλεϊ» όπως ονομάζεται αυτή που οδηγεί στην κεντρική είσοδο του γηπέδου μοιάζει με ένα τεράστιο πάρτι. Περισσότεροι από 200.000 χορεύουν και τραγουδούν για τη χώρα τους. Αλκοόλ και ναρκωτικά προκαλούν συμπεριφορές που αποτελούν προμήνυμα για το υπόλοιπο της ημέρας. Άλλοι σκαρφαλώνουν σε φανάρια, άλλοι σε διαφημιστικές πινακίδες, άλλοι κάνουν κατάληψη σε λεωφορεία και σούπερ μάρκετ αδειάζοντας τα ράφια από φαγώσιμα και αναψυκτικά.

Συμπεριφορές που προκαλούν σύγχυση στους υπεύθυνους ασφαλείας του γηπέδου. Είναι βέβαια προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουν στην πίεση. Ο χρόνος όμως τους φέρνει μπροστά σε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου. Στις 16:30 ώρα Αγγλίας ξεκινούν οι έλεγχοι και ανοίγουν τα τουρνικέ για την είσοδο μόνο 60.000 από όσους βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Τα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας δεν επιτρέπουν περισσότερους θεατές.



Κι όμως μεγάλο μέρος όσων δεν διαθέτουν εισιτήριο έχουν προσεγγίσει το γήπεδο για να εισέλθουν σε αυτό. Με οποιονδήποτε τρόπο. Εξάλλου «μιλάνε» το αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες και η επιθυμία να δουν από κοντά την κατάκτηση του Euro. Άπαντες θέλουν να βρίσκονται στη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της εθνικής Αγγλίας.

Τι κάνουν γι’ αυτό; Μαζική «επίθεση» εισόδου στο γήπεδο. Το γνωστό «ντου» στα ελληνικά. Και οι δράστες το καταφέρνουν. Το πρώτο «τείχος» προστασίας πέφτει, αφού οι υπεύθυνοι ασφαλείας αδυνατούν να απωθήσουν το πλήθος. Από την επίθεση πολλοί είναι οι τυχεροί που τρυπώνουν στο χώρο έξω από τα τουρνικέ και εκεί επιχειρούν να περάσουν μαζί με κατόχους εισιτηρίων.



Κάπως έτσι δημιουργείται νέα ένταση. Οι κάτοχοι εισιτηρίων επιτίθενται στους «εισβολείς», οι security προσπαθούν να κρατήσουν τις πόρτες προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο όλων. Το απόλυτο χάος λίγα λεπτά πριν την έναρξη του σπουδαιότερου ευρωπαϊκού αγώνα ποδοσφαίρου! «Παραβίαση» ακούγεται στους ασυρμάτους, όμως είναι πλέον αργά αφού χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν φτάσει μέχρι τις εξέδρες και μπορούν πλέον ελεύθεροι να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ζωής τους!



Πίσω στα «Ολυμπιακά Σκαλιά» όπως ονομάζονται αυτά που οδηγούν στην κεντρική είσοδο γίνεται οργανωμένη προσπάθεια της αστυνομίας να σταματήσει την επίθεση. Φράκτες γκρεμίζονται, άλογα επιστρατεύονται και ο «πόλεμος» συνεχίζεται. Κατά τη διάρκεια του αγώνα η ένταση κλιμακώνεται και τουλάχιστον 6.000 Άγγλοι προετοιμάζονται για νέο «ντου» με την κατάκτηση του τροπαίου.

«Ίσως είναι καλύτερο για την ασφάλεια όλων, να μην κερδίσει η Αγγλία αυτό το Euro», δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας του γηπέδου! Η ευχή όλων των Άγγλων, έμοιαζε «εφιάλτης» για τους εργαζόμενους εκείνης την ημέρας! Αμέτρητος κόσμος περίμενε έξω από το «Γουέμπλεϊ» για να εισέλθει σε αυτό εφόσον τα «λιοντάρια» έβγαιναν νικητές στη διαδικασία των πέναλτι. Εν τέλει αυτό δεν συνέβη και η παραπάνω επιθυμία έγινε πραγματικότητα. Ο Σάκα νικήθηκε από τον Ντοναρούμα στο τελευταίο πέναλτι και η Ιταλία στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.



Απογοητευμένοι οι Βρετανοί αποχώρησαν με σκυμμένο το κεφάλι. Ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους διότι θα μπορούσαν να είναι θύματα μίας ασύλληπτης τραγωδίας. Πως θα αντιμετωπιζόταν μία δεύτερη απόπειρα 6.000 οπαδών να εισέλθουν με τη βία στις εξέδρες; Για το καλό του αγγλικού ποδοσφαίρου το τρόπαιο χάθηκε. Η εθνική Αγγλίας έχει βάλει τις βάσεις για την πολυαναμενόμενη επιτυχία στο εγγύς μέλλον. Σάκα, Ράσφορντ και Σάντσο που αστόχησαν από την άσπρη βούλα ενδεχομένως να έχουν την ευκαιρία τον ερχόμενο Ιούλιο να βρεθούν στην κορυφή. Τότε θα είναι διπλά ήρωες. Θα έχουν εμποδίσει μία τραγωδία άθελά τους προ τριετίας και θα έχουν στεφθεί Πρωταθλητές Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x