F1

Formula για… έναν

Την όγδοη συνεχόμενη νίκη του και 12η τη φετινή σεζόν πανηγύρισε ο Σεμπάστιαν Φέτελ στο 18o γκραν πρι της χρονιάς στην πίστα Circuit of the Americas των ΗΠΑ. Το ένα-τρία έκανε η Red Bull.

Τη 12η νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα και όγδοη συνεχόμενη (!) πανηγύρισε ο Σεμπάστιαν Φέτελ στο γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην εντυπωσιακή πίστα “Circuit of the Americas”. Ο πρωταθλητής είναι ο μοναδικός πιλότος που έχει οχτώ συνεχόμενες νίκες σε μία σεζόν.

Ο Γερμανός πιλότος έφτασε σε μία άνετη νίκη, αφού από την ώρα που έσβησαν τα κόκκινα φώτα της εκκίνησης μέχρι την καρό σημαία -56 γύρους μετά- οδηγούσε την κούρσα, έχοντας σε μεγάλη απόσταση πίσω του τον Ρομάν Γκροσάν.

Ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής εκκίνησε πολύ καλά, όπως και ο Γαλλοελβετός πιλότος της Lotus. Ο Ρομάν Γκροσάν αν και ήταν στην τρίτη θέση του γκριντ κατάφερε να προσπεράσει τον πιστό στις κακές εκκινήσεις, Μαρκ Γουέμπερ, και να βρεθεί δεύτερος πίσω από τον Φέτελ, θέση από την οποία είδε την καρό σημαία, με αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να ανέβει για έκτη φορά φέτος στο βάθρο.

Ο Γουέμπερ μετά την πρώτη στροφή έπεσε τέταρτος πίσω από τον Λιούις Χάμιλτον, ωστόσο πριν το πρώτο πιτ στοπ κατάφερε να προσπεράσει τον Βρετανό πιλότο και να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, κάνοντας το ένα-τρία για την Red Bull.

Μεγάλος άτυχος της εκκίνησης ήταν ο Αντριάν Σούτιλ, ο οποίος εγκατέλειψε ύστερα από επαφή που είχε με τον Παστόρ Μαλδονάδο.

Το τρακάρισμα του Γερμανού, ο οποίος διέλυσε το μπροστινό μέρος της Force India έστειλε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα για τους πρώτους έξι γύρους και τον Μαλδονάδο στα πιτ για αλλαγή ελαστικών.

Μόλις μία θέση από την εκκίνηση κατάφερε να κερδίσει ο Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος από έκτος που είδε τα κόκκινα φώτα να σβήνουν ολοκλήρωσε τον αγώνα από την πέμπτη θέση, προσπερνώντας εννιά γύρους πριν την ολοκλήρωση του αγώνα τον Νίκο Χούλκενμπεργκ. Ωστόσο, οι δύο πιλότοι έδωσαν ηρωικές μάχες μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας με τον Ισπανό πιλότο να καταλαμβάνει και μαθηματικά τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα των πιλότων.

Αρκετά καλή ήταν η απόδοση του Βαλτέρι Μπότας, ο οποίος έδωσε τις μάχες του και είδε την καρό σημαία όγδοος.

Αντίθετα, με τον ρυθμό του Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος πλασαρίστηκε τέταρτος, ο Νίκο Ρόσμπεργκ δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την ένατη θέση, μπροστά από τον Ντανιέλ Ρικιάρντο.

Κατώτερος των περιστάσεων παρουσιάστηκε ο Χέικι Κοβαλάινεν, ο οποίος αντικατέστησε τον Κίμι Ραϊκόνεν, πίσω από το τιμόνι της E21. O Φινλανδός πιλότος δεν κατάφερε να διατηρήσει τον καλό ρυθμό που είχε στις ελεύθερες και τις κατατακτήριες δοκιμές ολοκληρώνοντας τον αγώνα από την 15η θέση.

Βαθμολογία οδηγών:

1. Φέτελ 372
2. Αλόνσο 227
3. Χάμιλτον 187
4. Ραϊκόνεν 183
5. Γουέμπερ 181
6. Ρόσμπεργκ 161
7. Γκροσάν 132
8. Μάσα 106
9. Μπάτον 61
10. Ντι Ρέστα 48
11. Χούλκενμπεργκ 47
12. Πέρες 41
13. Σούτιλ 29
14. Ρικιάρντο 19
15. Βερνιέ 13
16. Γκουτιέρες 6
17. Μπότας 4
18. Μαλδονάδο 1

Βαθμολογία κατασκευαστών:

1. Red Bull 553
2. Mercedes 348
3. Ferrari 333
4. Lotus 315
5. McLaren 102
6. Force India 77
7. Sauber 53
8. Toro Rosso 32

Αναλυτικά η κατάταξη:

1. Φέτελ, Red Bull
2. Γκροσάν, Lotus
3. Γουέμπερ, Red Bull
4. Χάμιλτον, Mercedes
5. Αλόνσο, Ferrari
6. Χούλκενμπεργκ, Sauber
7. Πέρες, McLaren
8. Μπότας, Williams
9. Ρόσμπεργκ, Mercedes
10. Μπάτον, McLaren
11. Ρικιάρντο, Toro Rosso
12. Βερνιέ, Toro Rosso
13. Μάσα, Ferrari
14. Γκουτιέρες, Sauber
15. Κοβαλάινεν, Lotus
16. Ντι Ρεστα, Force India
17. Μαλδονάδο, Williams
18. Μπιανκί, Marussia
19. Φαν ντερ Γκάρντε, Caterham
20. Πικ, Caterham
21. Τσίλτον, Marussia

Εγκατέλειψε:
Σούτιλ, Force India

Δείτε τη Live εξέλιξη του αγώνα:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x