Επικαιρότητα

Guardian: Εξάμηνη παράταση η πρόταση των δανειστών

Περιλαμβάνει εκταμίευση 18,1 δισ. ευρώ και δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους αργότερα - Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν λένε Ρέντσι-Ολάντ

Εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian η τελευταία πρόταση των δανειστών προς την ελληνική πλευρά για να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα η πρόταση περιλαμβάνει και εκταμίευση κεφαλαίων 18,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενώ όσον αφορά το χρέος αρκούνται σε μια δέσμευση για ελάφρυνσή του αργότερα.

Ειδικά για το χρέος οι πηγές του Guardian εξηγούσαν ότι η δέσμευση θα έρχεται με προϋποθέσεις και όχι ως ένα τμήμα του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

inner

Τα χρήματα, κατά τον Guardian, θα προέλθουν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και από την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που επεστράφησαν στον EFSF από το ΤΧΣ και τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, όλα θα κριθούν από το πόσο έτοιμος είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις εστιασμένες σε:
- δημοσιονομικούς στόχους
- μειώσεις συντάξεων
- αυξήσεις φόρων

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν στο μπαράζ των συζητήσεων στις Βρυξέλλες που ξεκινούν με τη συνεδρίαση του Euroworking Group, συνεχίζονται με τη συνεδρίαση του Eurogroup και κορυφώνονται με τη Σύνοδο Κορυφής

Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν το μήνυμα Ολάντ-Ρέντσι

Η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να επιτευχθεί «μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε την Κυριακή από το Μιλάνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Η κοινή θέση» της Ρώμης και του Παρισιού είναι «να επιτευχθεί συμφωνία και όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο» είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου, συνοδευόμενος από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο στην οποία σύμφωνα με τους Financial Times οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες «μετέφεραν τελεσίγραφο στον Τσίπρα» ζητώντας του να εμφανιστεί στην Σύνοδο Κορυφής με πρόταση που θα έχει συμφωνηθεί τις επόμενες ώρες από τα τεχνικά κλιμάκια Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο ηγέτες εξήγησαν στον κ. Τσίπρα ότι στην Σύνοδο Κορυφή δεν μπορεί πρακτικά να γίνει διαπραγμάτευση και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς.

Φαίνεται μάλιστα να του επισήμαναν πως σε αυτή την φάση το ζήτημα του χρέους μόνο ως γενική σημείωση θα μπορούσε να τεθεί.

«Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x