Επικαιρότητα

«Kαμίνι» όλη η Ελλάδα: 44 βαθμοί στη Σπάρτη - 41 στο Ψυχικό!

Βράζει όλη η Ελλάδα από το κύμα καύσωνα. Θερμοκρασίες ρεκόρ σε Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Kαμίνι όλη η χώρα με τις θερμοκρασίες να έχουν αγγίξει και τους 45 βαθμούς κελσίου. Το κύμα καύσωνα που πλήττει την χώρα μας θα συνεχιστεί έως και αύριο για να ακολουθήσει απότομη πτώση της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου η θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί Κελσίου στο Ψυχικό, 41 στα Βριλήσσια, 41 στα Πατήσια, 40 στον Ασπρόπυργο, στα Άνω Λιόσια, τον Κορυδαλό, τη Νέα Μέκρη, το Τατόι και το Κοπανάκι Μεσσηνίας. 40,4 στο Λευκοχώρι Φθιώτιδος, 40,1 στη Λιβαδειά, 41,7 στη Λίνδο, 41,1 στη Μεγαλόπολη, 44,6 στις Μοίρες Ηρακλείου, 41,3 στους Μολάους Λακωνίας, 40,3 στη Νέα Μάκρη, 41,4 στη Νεμέα, 40,7 στην Πηνεία Ηλείας, 40,2 στην Πετρούπολη, 43,7 στη Σπάρτη, και 42,4 στην Ωλένη Ηλείας.





Αναλυτική πρόγνωση ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 22 έως 40 και στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους έως 42 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: στα ηπειρωτικά από 21 ως 40, κατά τόπους 41 βαθμούς κελσίου. Στα νησιά από 25 έως 37 βαθμούς.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 23 έως 41 και κατά τόπους έως 43 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 27 έως 37 και στην νότια Κρήτη τοπικά έως 39 βαθμούς κελσίου.



Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 26 έως 39 βαθμούς κελσίου.



Αττική

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 26 έως 42 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Θεσσαλονίκη

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 23 έως 40 βαθμούς κελσίου.

Μέρος 2

Πρόγνωση για αύριο Κυριακή 02-07-2017

Καιρός: γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις

Στα βόρεια ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: στα βορειοανατολικά μεταβλητοί ασθενείς. Στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: σε πτώση στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα κυμανθεί σε υψηλή επίπεδα.





Εκτακτα μέτρα από την Δήμο Αθηναίων

Σχέδιο ενεργειών εκτάκτων αναγκών θέτει σε εφαρμογή ο δήμος Αθηναίων. Το σχέδιο περιλαμβάνει την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της αστικής πανίδας και του πρασίνου, καθώς αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών. Ειδικότερα και οι εννέα Λέσχες Φιλίας (Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, 'Ανω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων), που είναι κλιματιζόμενες, θα εξακολουθήσουν να είναι ανοιχτές από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι πολίτες για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του δήμου Αθηναίων 1595, ενώ όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε κλιματιζόμενο χώρο, ατόμων που το έχουν ανάγκη.

Στον τομέα της πυρασφάλειας θα φυλάσσονται όλο το 24ωρο οι λόφοι Λυκαβηττού, Στρέφη και Λαμπράκη στον Νέο Κόσμο, καθώς και το 'Αλσος Παγκρατίου, ενώ θα υπάρχουν και υδροφόρες.

Μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος δρ. Αναστάσιου Σπαντιδέας«καλό θα είναι όλα τα άτομα, κυρίως όμως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι υπερήλικες δηλαδή και τα μικρά παιδιά αλλά και τα άτομα στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως και πάσχουν από κάποια από αυτές τις παθήσεις, να αποφεύγουν τις άσκοπες εξόδους». «Για να προστατευτούμε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η βασική συμβουλή είναι να μένουμε στο σπίτι, ή σε έναν κλιματιζόμενο χώρο και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα κλιματισμού να είμαστε σε έναν σκιαζόμενο χώρο, να πίνουμε άφθονα υγρά, να είμαστε πολύ ελαφρά ντυμένοι, τα φαγητά μας να είναι πολύ ελαφρά, να περιοριζόμαστε δηλαδή σε λαχανικά, φρούτα, κρύα πιάτα», συστήνει ο κ. Σπαντιδέας και προσθέτει: «Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά αυτές τις ημέρες και εκείνο που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες να μην εγκαταλείπουμε ηλικιωμένα άτομα που έχουν προβλήματα επικοινωνίας, για παράδειγμα άνοια ή κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, σε κλειστούς χώρους όπου οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να τους προκαλέσουν ακόμα και επεισόδια επικίνδυνα για τη ζωή τους».

Το υπουργείο Υγείας συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως:

-Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

-Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λ.π.
-Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας
1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λ.π.)

2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
-Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
-Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
-Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).
5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ.
6. Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής.
7. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει:

Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.
Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων από αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.10), ανάλογα με τις συγκεντρώσεις τους, αναρτώνται συστάσεις προς το κοινό στον ιστότοπο του Υπουργείου: (http://www.moh.gov.gr/articles/news/3005-systaseis-gia-thn-atmosfairikh-rypansh).

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, η φροντίδα των οποίων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδεχομένως σωτήρια ζωτική ενέργεια.

Εναλλακτικές οάσεις δροσιάς

Ανάσες δροσιάς και εναλλακτικά μέρη εκτός των παραλιών, αποτελούν τα πάρκα και τα άλση της πόλης. Ιδιαίτερα το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» είναι μια λύση για εκείνους που θέλουν και ξεφύγουν και να χαρούν τη δροσιά που χαρίζουν τα χιλιάδες δέντρα στα 913 στρέμματα.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Γιάννης Πολύζος «κάποιοι μεγάλοι χώροι πρασίνου, είναι ιδανικές επιλογές για κατοίκους, αλλά κι επισκέπτες της Αθήνας για να δροσιστούν. Όσον αφορά στο πάρκο Αντ. Τρίτση μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε θέλει, όλο το 24ωρο, καθώς είναι ανοιχτό. Το πάρκο διαθέτει μεγάλες επιφάνειες νερού, κάτι που βοηθά πολύ στην πτώση της μέσης τιμής θερμοκρασίας, ενώ υπάρχουν και πολλές σκιερές επιφάνειες, πυκνά δέντρα. Εξάλλου, το περιαστικό πράσινο κι οι μεγάλοι χώροι πρασίνου όπως το πάρκο Τρίτση ή το πάρκο Συγγρού προσφέρονται για να ξεφύγει κάποιος από την υπερβολική θερμοκρασία».

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Υπ' ατμόν βρίσκεται κι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει ήδη λάβει τα μέτρα της. Όπως αναφέρεται, κατά τη θερινή περίοδο λειτουργούν κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες - καύσωνας). Οι χώροι αυτοί, εμφανίζονται ανά Περιφερειακή Ενότητα στη διεύθυνση:

http://www.patt.gov.gr/

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να τηλεφωνούν στο 1539.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι εργάζονται

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπενθυμίζει τα όσα απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία και τις εγκυκλίους που εκδίδει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Τη θερινή περίοδο, πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται:
α) Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών μέτρων (κλιματισμός, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων, εγκατάσταση αεροκουρτίνας ψυχρού αέρα στα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία, λόγω αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, παραμένουν ανοιχτά),
β) η λήψη οργανωτικών μέτρων (η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, η παροχή πόσιμου δροσερού νερού),
γ) η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών,
δ) η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας».

«Τις ημέρες αυτές», όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση, «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με προτεραιότητα σε εργασίες και χώρους, όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση.

Οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. θα ενημερώνουν τους εργοδότες για τις επιπτώσεις που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

«Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Κλιματιζόμενες αίθουσες σε Αθήνα και Πειραιά

Κλιματιζόμενες αίθουσες για τη φιλοξενία, ευπαθών ατόμων, ανοίγουν από σήμερα Τετάρτη (28/06) οι Δήμοι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα.

Στον Δήμο Αθηναίων, έως και την Κυριακή θα είναι ανοικτές, από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, Άνω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων.

Για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Στον Πειραιά, από τις 08:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή, κλιματιζόμενη αίθουσα στο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης.

Επίσης, όλο το 24ωρο και μέχρι τη Δευτέρα, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης».

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου στο τηλέφωνο 213 2022000.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x