Euro 2016

Ma che caso…

Το νέο κάζο της Εθνικής του Ρανιέρι που έχασε 2-0 από τη Β. Ιρλανδία θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα από τον Μαλεζάνι και το περίφημο «κάτσο», αλλά ας όψεται η λογοκρισία και οι καλοί μας τρόποι…

Ένας βαθμός μετά από τρία παιχνίδια, δύο εντός έδρας ήττες και μια βαθμολογία που προκαλεί κατάθλιψη και θέλει την Ελλάδα προτελευταία στον όμιλο να ετοιμάζεται τον επόμενο μήνα για ντέρμπι ουραγών κόντρα στα Νησιά Φερόε…

Δεν ξέρω πώς λέγεται το ναυάγιο στα ιταλικά, αλλά κάποιος πρέπει να πει στον Ρανιέρι πως το καράβι που περισσότερο από δέκα χρόνια πήγαινε μια χαρά, μπάζει από παντού και κινδυνεύει να πνίξει όχι μόνο τις ελπίδες πρόκρισης στο EURO αλλά και το μέλλον της Εθνικής.

Τα αποτελέσματα της (3ης) αγωνιστικής

Τρίτη 14/10

Νησιά Φερόε-Ουγγαρία 0-1
(21’ Σαλάι)

Φιλανδία-Ρουμανία 0-2
(54’, 83’ Στάνκου)

Ελλάδα- Β.Ιρλανδία 0-2
(9’ Γουόρντ, 51’ Λάφερτι)

Η βαθμολογία

Β. Ιρλανδία 9 (6-1)
Ρουμανία 7 (4-1)
Φινλανδία 4 (4-4)
Ουγγαρία 4 (3-3)
Ελλάδα 1 (1-4)
Νήσοι Φερόε 0 (1-6)

Η επόμενη αγωνιστική

Παρασκευή, 14/11 (21.45)

Ελλάδα-Νησιά Φερόε
Ουγγαρία-Φιλανδία
Ρουμανία-Β.Ιρλανδία


Το ματς

Όταν παίζεις στο γήπεδό σου σε ματς περίπου «do or die», όπως λένε και οι Βορειοϊρλανδοί και το μόνο που έχεις να θυμάσαι από ένα ολόκληρο ημίχρονο είναι μια καθαρή ευκαιρία – εκείνη του Καρέλη στο 33’- αυτό σημαίνει πως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και με τον καλύτερο τρόπο. Αν στα παραπάνω προσθέσεις και το γεγονός πως ήδη από το 8’ ο αντίπαλός σου έχει εξαργυρώσει ένα δίλεπτο πίεσης και συνεχόμενων κόρνερ με ένα γκολ, αρχίζεις να σχηματίζεις μια εικόνα πολύ κοντά στην πραγματικότητα σε σχέση με όσα συνέβηκαν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Και όλα αυτά απέναντι σε μια ομάδα, την Βόρειο Ιρλανδία, που αν απλά τη χαρακτηρίσεις φιλότιμη και οργανωμένη, δεν χρειάζεται να ψάξεις παραπάνω για να βρεις κοσμητικά επίθετα που να περιγράφουν τα πλεονεκτήματά της. Κι όμως, για μισή ώρα οι τύποι με τα πράσινα ήταν τα απόλυτα αφεντικά της αναμέτρησης. Έχοντας πάρει από νωρίς κεφάλι στο σκορ, άφησαν τον… αναχρονιστικό Λάφερτι σε ρόλο καλαμιάς στην κορυφή της επίθεσης να απασχολεί τα… θηρία (Μανωλά, Παπασταθόπουλο) και να ‘χει και δοκάρι στο 45’ και την τριάδα των Μπερντ, Νόργουντ και Ντέιβις να είναι τα πρώτα (και συχνά τα μόνα) πρόσωπα που έβλεπε ο Ταχτσίδης κάθε φορά που προσπαθούσε να φτιάξει κάτι καλό από τον αποψιλωμένο άξονα της Εθνικής.

Όταν το παιχνίδι πήγαινε στο ένας εναντίον ενός, η ανωτερότητα σε ταλέντο των Ελλήνων παικτών ήταν εμφανής, αλλά –δυστυχώς- όχι αρκετή. Η αναγκαστική αλλαγή του Βύντρα με τον Σταφυλίδη (και η απουσία εξτρέμ από την ενδεκάδα) έδωσε στη γαλανόλευκη δύο επιθετικότατα ακραία μπακ, αφού ο παίκτης της Φούλαμ αλλά και ο Τοροσίδης που επέστρεψε στα γνώριμα δεξιά λημέρια, ήταν εκείνοι που έφτιαχναν παιχνίδι. Αν και με δύο σέντερ φορ (Μήτρογλου, Αθανασιάδη) και τον κεφάτο Καρέλη να γίνεται συχνά ο τρίτος της παρέας, η Ελλάδα πάντως φάσεις δεν έβγαλε…

Ο Ρανιέρι χρειάστηκε ένα ημίχρονο για να καταλάβει πως με το 4-2-4 (γιατί με Μήτρογλου, Αθανασιάδη, Καρέλη, Σαμαρά δεν μπορούμε να μιλάμε για 4-4-2) μετά τη Βραζιλία το 1970 δεν βρέθηκε ομάδα που να ‘χει σταυρώσει νίκη και –έστω από ανάγκη λόγω τραυματισμού του Αθανασιάδη- πέρασε στον αγώνα τον Σάμαρη και γύρισε το σύστημα με 4-3-3. Η συνταγή δηλαδή που δεν πέτυχε ούτε στο Ελσίνκι με τη συγκεκριμένη τριάδα στα χαφ, κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Στην ουσία δεν είχε την ευκαιρία να δοκιμαστεί εκ νέου αφού στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου ο Λάφερτι απέδειξε πως είναι μια πολύ ικανή και ταχύτατη καλαμιά που σε αντεπίθεση νίκησε διαδοχικά Σταφυλίδη και Καρνέζη, έκανε το 2-0 και… αντίο ζωή…

Το να μιλήσεις για παιχνίδι από αυτό το σημείο και μετά είναι μάλλον άχρηστο και αχρείαστο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχαν οι αντιδράσεις του κόσμου που ήταν ενδεικτικες του κλίματος πλήρους αποδιοργάνωσης… Άλλοι γιούχαραν, άλλοι προσπαθούσαν να εμψυχώσουν μέχρι τέλους τους διεθνείς. Πολλοί ήταν εκείνοι που 15-20 λεπτά πριν τη λήξη αποφάσισαν να φύγουν από το γήπεδο. Εικόνα καθόλου συνηθισμένη τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι’ αυτήν την ομάδα. Αυτήν την Εθνική που για χρόνια λατρεύαμε να μισούμε και να γκρινιάζουμε σε κάθε ευκαιρία αλλά εδώ και μια δεκαετία είναι η πρώτη φορά που της γυρίζουμε την πλάτη…

Παρακολουθήσατε σε real time την αναμέτρηση από το control room του sport-fm.gr



Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Βύντρα (16’ Σταφυλίδης), Ταχτσίδης, Μανιάτης, Καρέλης, Σαμαράς (67’ Σαλπιγγίδης), Αθανασιάδης (46’ Σάμαρης), Μήτρογλου.

Στον πάγκο: Καπίνο, Μόρας, Τζιόλης, Μάνταλος, Φορτούνης, Γλύκος, Μαυρίας, Γιαννούλής, Σκόνδρας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Κάρολ, ΜακΛάφλιν, ΜακΌλεϊ, Χιουζ, Φέργκιουσον (79’ Ριβς), Ντέιβις, Μπερντ, Νόργουντ, Έβανς, Γουόρντ (59’ ΜακΓκίβερν), Λάφερτι (72’ Μαγκινις).

Στον πάγκο: ΜακΓκόβερν, ΜακΚάλοχ, ΜακΓκιν, ΜακΚέι, Μάνους, Κλίνγκαν, ΜακΚορτ, Γκριγκ.

Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x