Κώστας Μιαούλης

Mπέντο και «Στράμα» συναγωνίζονται για το ποιος θα φύγει πρώτος

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την πεταμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού μετά το 1-1 στη Νέα Σμύρνη, για την εσωστρέφεια, που επιστρέφει στον Ολυμπιακό και για την οριακή, επόμενη αγωνιστική.

Γνωρίζεις πως ο αντίπαλος σου έχει φέρει μια αναπάντεχη ισοπαλία στο γήπεδο του. Ξέρεις πως ο αντίπαλος προπονητής βρίσκεται σε πίεση και ο ιδιοκτήτης του έχει κατέβει στα αποδυτήρια. Κατεβαίνεις σε μια δύσκολη έδρα και τελικά στέκεσαι και τυχερός που πήρες ισοπαλία, γιατί ο προπονητής σου είχε την έμπνευση ή την πίεση ν’ αλλάξει τερματοφύλακα σε αυτό το παιχνίδι κι επειδή ο Λούκα Βιγιαφάνιες έχει μια εξαιρετική ενέργεια που τον οδηγεί στο γκολ για να σώσει την παρτίδα. Μπορείς όμως κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε μέρα που ο πρωταθλητής έχει κάνει την απίστευτη γκέλα, να μη νικάς; Μπορεί μετά κι από το αποτέλεσμα να υπάρχει για το "τριφύλλι" η προσδοκία να κατακτήσει το πρωτάθλημα; Η απάντηση είναι πως αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία σήμερα να καλύψει κάποιο έδαφος από την κορυφή. Έχοντας στο μυαλό του όλα τα παραπάνω δεδομένα, αντί να μπει στο ματς και να το κάνει δικό του, πέταξε ξανά ένα ημίχρονο. Σε μια τέτοια συγκυρία το "πρέπει" για τη νίκη είναι άσχετο με τον αντίπαλο, με το αν είναι καλός ή κακός, δύσκολος ή εύκολος. Διότι φαίνεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα πως η γκέλα είναι δυνατή παντού, ακόμα και για τον Ολυμπιακό, που έχει πετάξει δύο πόντους σήμερα και έχασε από τη Λάρισα. Οι «ερυθρόλευκοι» ύστερα από εννέα παιχνίδια, έχουν χάσει όσους πέρσι σε όλο το πρωτάθλημα. Κι όμως οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να πάρουν τρίποντο με αποτέλεσμα να αποκτήσουν συγκάτοικο την ΑΕΚ στην 3η θέση. Για να είμαστε δίκαιοι ο δεύτερος της βαθμολογίας ΠΑΣ και οι «κιτρινόμαυροι» ήταν οι ομάδες που είχαν όφελος σε αυτή την αγωνιστική.

Στον Ολυμπιακό η εσωστρέφεια επιστρέφει. Ο Μπέντο μπορεί να έκανε ροτέισον σήμερα και να έριξε στο ματς, Βιάνα, Μπουχαλάκη, Καρντόζο και Ομάρ και ν’ άνοιξε – αναγκαστικά – τον κύκλο των παικτών που χρησιμοποιεί. Ουδείς από τους παραπάνω όμως δικαιολόγησε την συμμετοχή του. Το σημείο για το οποίο γίνεται μπόλικη συζήτηση είναι το γεγονός πως ο Τσόρι έμεινε και πάλι εκτός αποστολής, όπως και ο Μάριν. Ο Μπέντο βλέπει πως ο Φορτούνης δεν είναι στα πολύ πάνω του, παρά την αναλαμπή που είχε μέσα στο μήνα που πέρασε κι επιμένει να μην δίνει ευκαιρίες, ούτε στον Αργεντινό, ούτε στον Γερμανό. Αυτή η «γκέλα» ήταν εντελώς εκτός προγράμματος και έστω και αν δεν κόστισε άμεσα, κράτησε ζωντανό ένα κάποιο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

Από την άλλη αναρωτιέται κανείς, πόσο κάτω από τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να είναι ο Ολυμπιακός, όταν καθόμαστε να κάνουμε συζήτηση, για το γεγονός πως δεν έπαιξε ο Τσόρι έστω και σαν αλλαγή και γι’ αυτό ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κερδίσει την Κασσιόπη. Η αντίδραση του Μαρινάκη να πάει στα αποδυτήρια ήταν αναμενόμενη. Για τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού δεν υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα, αλλά κι αυτά είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα αν η Κασσιόπη ήταν πιο προσεκτική και δεν της είχε κοπεί μια ξεκάθαρη φάση που κόπηκε από τον βοηθό σαν οφσάιντ, θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ χειρότερα τα πράγματα για τον Ολυμπιακό.

Όσο ο Μπέντο δεν ανοίγει το ροτέισον και αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες μεταγραφικές κινήσεις τον Ιανουάριο, μπορεί το πρωτάθλημα να κρατηθεί στη ζωή. Αρκεί οι υπόλοιποι τρεις διεκδικητές να συνέλθουν. Είναι θετικότατο που ο ΠΑΣ βρίσκεται ψηλά, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και το γεγονός πως έχει δώσει έξι παιχνίδια εντός και μόλις τρία έξω. Εκείνη που εντυπωσιάζει είναι η Ξάνθη που με έξι ματς εκτός έδρας από τα εννέα, έχει μαζέψει 13 πόντους εκ των οποίων οι 11 μακριά από το γήπεδο της.

Επιστρέφω στον Παναθηναϊκό για ν’αναφερθώ στο μεγάλο κέρδος που ήταν ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Ο 22χρονος πορτιέρε κράτησε όρθιους τους «πράσινους» με τις επεμβάσεις του και στο 0-0 και στο 1-0 υπέρ του Πανιωνίου. Όμως δεν μπορεί ν’ αρκέσει αυτό στον Παναθηναϊκό που είχε τρομέρα προβλήματα πίσω, όταν δώσει χώρο στον αντίπαλο. Ήταν θετικό για την ψυχολογία του το γεγονός πως για πρώτη φορά κατάφερε ν’ απαντήσει ενώ δέχτηκε πρώτος γκολ. Ο Βιγιαφάνιες, με τον Μπέργκ να μην είναι στα πάνω του, είναι ίσως ο μόνος που αγωνιστικά μπορεί να του αλλάξει επίπεδο. Όμως οι «πράσινοι» μοιάζουν να έχουν χάσει αυτό το αρχικό πνεύμα οργάνωσης που είχαν στο παιχνίδι τους στα πρώιμα ευρωπαϊκά ματς του καλοκαιριού και όταν τα ματς ανοίγουν επικίνδυνα σε ρυθμό μοιάζουν περισσότερο ευάλωτοι.

Η επόμενη αγωνιστική όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ στην έδρα του και η Ένωση θα επισκεφθεί την έδρα της Κέρκυρας θα έχουν καταλυτική σημασία για την έκβαση του πρωταθλήματος. Ειδικά η ΑΕΚ που έχει ένα πολύ βατό πρόγραμμα ως το φινάλε του πρώτου γύρου πρέπει να πάρει το ματς στην έδρα των «Φαιάκων» και να πάρει και τα δύο τελευταία ματς με βάση το πρόγραμμα, για τον πρώτο γύρο που θα τα δώσει εντός έδρας. Έστω και δύσκολα ο Δικέφαλος ήταν ο μόνος που πήρε κάποια ώθηση αυτό το ΣΚ.

Αν το δει κάποιος από χιουμοριστική σκοπιά που δεν απέχει πάντως και πολύ από την πραγματικότητα, ο Στραματσιόνι με τον Μπέντο μάλλον συναγωνίζονται για ποιος θα δώσει τα περισσότερα δικαιώματα για ν' απομακρυνθεί πρώτος. Η ουσία παραμένει όμως πως ο Ολυμπιακός ακόμα και αν παίζει με τις γκέλες περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, διατηρεί ένα +7 από τους άλλους διεκδικητές, ενώ ο πιο κοντινός του είναι ο ΠΑΣ που υπολείπεται πέντε πόντων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x