Ψυχαγωγία

Έξι καρτούν που λογοκρίθηκαν για διάφορους λόγους (και ένας αστικός μύθος για τον ημίγυμνο Ντόναλντ)

Συμπαθείς παιδικοί ήρωες που έγιναν… ακατάλληλοι για παιδιά σε διάφορες χώρες και λογοκρίθηκαν.

Κατανάλωση ουσιών, βίαιο περιεχόμενο και… κυβερνητικοί τριγμοί οδήγησαν στο κόψιμο επεισοδίων (ή και στην καθολική απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις) από αγαπημένα καρτούν.

Δείτε τους (λογικούς ή παράλογους) λόγους για τους οποίους λογοκρίθηκαν έξι αγαπημένα παιδικά και (μπόνους) τον αστικό μύθο που συνοδεύει τον ημίγυμνο- Ντόναλντ Ντακ.

Μπομπ Σφουγγαράκης


Την πιο δημοφιλή περίπτωση καρτούν που λογοκρίθηκε αποτελεί μακράν ο Μπομπ Σφουγγαράκης. Ο τετράγωνος φίλος μικρών και μεγάλων έχει βρεθεί στο στόχαστρο για αρκετούς λόγους, με πιο γνωστό τις αμφιβολίες (;) σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Βέβαια, οι φωνές που ξεσηκώθηκαν για αυτόν τον λόγο δεν ήταν αρκετές για να γίνει cancel ο Μπομπ και η παρέα του. Ωστόσο, κάποια επεισόδια έχουν αποσυρθεί για άσχετους λόγους.

Το επεισόδιο «Mid-life Crustacean» (3ος κύκλος) έχει σταματήσει να προβάλλεται από το 2018, καθώς θεωρήθηκε ότι προάγει τη βία. Δεν ακούγεται περίεργο, αφού ο Μπομπ, ο Πάτρικ και ο κύριος Καβούρης εισέβαλαν στο σπίτι μιας γυναίκας και έκλεψαν τα εσώρουχά της, για να φανούν cool.

Ο Covid-19 ήταν αυτός που οδήγησε στην απαγόρευση προβολής του επεισοδίου «Kwarantined krab» (12ος κύκλος). Μια πανδημία ξέσπασε στον Τραγανό Κάβουρα, με αποτέλεσμα να μπει το κτήριο σε καραντίνα. Η περίοδος που διανύουμε θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευαίσθητη, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το επεισόδιο από όλες τις πλατφόρμες.



Tiny Toon Adventures


Υπάρχει κάτι που θα έκανε τους συμπαθητικότερους, ίσως, μικρούς ήρωες να γίνουν επικίνδυνοι για το μικρό ηλικιακά κοινό; Και όμως, υπάρχει. Το επεισόδιο «Elephant Issues» είχε ό,τι χρειάζεται για να γνωρίσει καθολική κατακραυγή και, εν τέλει, να αποσυρθεί οριστικά από τις περισσότερες πλατφόρμες.

Σε αυτό ο Μπάστερ, ο Πλάκι και ο Χάμπτον βρίσκουν ένα γεμάτο μπουκάλι με μπύρα, γίνονται… κουρούμπελο και ονειρεύονται πως κλέβουν ένα περιπολικό. Το καθόλου διδακτικό μήνυμα γίνεται ακόμα χειρότερο όταν οδηγούνται σε ένα ψηλό βουνό και αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν πηδώντας από αυτό. Παρότι όλα αυτά τα βλέπουν στον ύπνο τους, θεωρήθηκε ακατάλληλο για παιδιά.





Πέππα, το γουρουνάκι


Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος τους λόγους που έβαλαν το αγαπημένο γουρουνάκι των νηπίων στο στόχαστρο.

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η Πέππα αποτέλεσε σύμβολο… επανάστασης στην Κίνα, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η διακοπή προβολής της. Η μορφή της Πέππα συνδέθηκε με αντικοινωνικές συμπεριφορές και δημιούργησε κοινωνική αναταραχή, που αντιμετωπίστηκε με την ακραία μορφή λογοκρισίας.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε και στην Αυστραλία. Εκεί, όμως, ήταν θέμα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου. Το επεισόδιο που δεν προβάλλεται στη χώρα θέλει να διδάξει στα παιδιά να μην φοβούνται τα επικίνδυνα έντομα. Κάτι που θα μπορούσε να φανεί επικίνδυνο για τους μικρούς κατοίκους της Αυστραλίας, αφού «συγκατοικούν» με περισσότερα από 10.000 είδη αραχνών, εκ των οποίων πολλά είναι δηλητηριώδη (και καθόλου φιλικά).

Winnie the Pooh


Αντικυβερνητικό σύμβολο έγινε και ο Γουίνι στην Κίνα. Παρότι το συμπαθές αρκουδάκι δεν… προκάλεσε, οι κινεζικές Αρχές έκριναν πως η μορφή του πρέπει να σταματήσει να κυκλοφορεί. Και αυτό γιατί το 2017 το ίντερνετ κατακλύστηκε από memes που συνέκριναν το καρτούν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η κινεζικές Αρχές δεν… γέλασαν με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και η προσβολή που θεώρησαν ότι γνώρισε ο ηγέτης της χώρας οδήγησε στο μπλοκάρισμα του καρτούν στη χώρα.

Έξι καρτούν που λογοκρίθηκαν για διάφορους λόγους
Έξι καρτούν που λογοκρίθηκαν για διάφορους λόγους
Έξι καρτούν που λογοκρίθηκαν για διάφορους λόγους

Pokemon


Επικίνδυνο για την υγεία θεωρήθηκε και ένα επεισόδιο Pokemon. Μια έκρηξη δημιούργησε μπλε και κόκκινες λάμψεις σε συχνότητα που οδήγησε παιδιά στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα ήταν σοβαρά. Μερική απώλεια όρασης, σπασμοί και απώλεια συνείδησης εμφανίστηκαν σε 600 περίπου παιδιά, που νοσηλεύτηκαν μετά από κάτι που έμεινε γνωστό ως «Pokemon σοκ».

Τομ και Τζέρι


Η αγωνιώδης προσπάθεια του Τομ να πιάσει τον Τζέρι έχει οδηγήσει πολλές φορές σε ακρότητες –κι αυτό δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητο. Πολλές σκηνές έχουν κοπεί για διάφορους λόγους, με βασικότερο ότι υπάρχει πολλή βία που δεν τιμωρείται. Ο Τομ θεωρείται άτακτος, ο Τζέρι γελάει εις βάρος του, τα μηνύματα που εκφράζονται είναι ασαφή και, με το πέρασμα των χρόνων, προκάλεσαν πιο έντονο σχολιασμό.

Έξι καρτούν που λογοκρίθηκαν για διάφορους λόγους

Κι ένας αστικός μύθος του Ντόναλντ Ντακ


Θα μπορούσε να είναι αλήθεια, αλλά -ευτυχώς- δεν είναι. Ένας αστικός μύθος θέλει τον Ντόναλντ Ντακ να έχει απαγορευτεί στην Φινλανδία επειδή… δεν φοράει παντελόνι. Ακούγεται ακραίο και όμως θα μπορούσε να είχε συμβεί, καθώς Φιλανδός πολιτικός τη δεκαετία του 70’ είχε προτείνει να αποσυρθούν τα κόμικς που εμφανίζουν τον Ντόναλντ επειδή οι δημιουργοί του αρνούνται να τον εμφανίσουν με παντελόνι. Η πρότασή του δεν πέρασε και έτσι δεν στερήθηκαν τα πιτσιρίκια στη χώρα το αδέξιο παπί που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x