Νίκος Ράλλης

Αγωνιστική αντίδρασης, συνέχειας και… δήλωσης!

Ο Νίκος Ράλλης γράφει στο sport-fm.gr για τα παιχνίδια των «5» στην 3η αγωνιστική, που προσφέρονται για συνέχεια, αντίδραση και… δήλωση, ενώ σχολιάζει και τον χαμό με τις κλήσεις του Γκουστάβο Πογέτ!

Η πολύ κρίσιμη ευρωπαϊκή εβδομάδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε και περιμένουμε, πλέον, την επόμενη, όταν και οι τέσσερις εκπρόσωποί μας θα κάνουν πρεμιέρα στη φάση των ομίλων Europa και Conference. Έχουμε καιρό μέχρι τότε και, φυσικά, μπροστά μας είναι τα σπουδαία παιχνίδια της Εθνικής κόντρα σε Ολλανδία (κυρίως) και Γιβραλτάρ. Ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα το βράδυ της Πέμπτης, στο Αϊντχόφεν, θα αλλάξει όλη την ιστορία στα προκριματικά και θα μας κάνει να πιστέψουμε στο «θαύμα». Εκεί, λοιπόν, στρέφεται το ενδιαφέρον, στον απόηχο, βέβαια, όσων έχουν συμβεί μετά τις κλήσεις του Γκουστάβο Πογέτ.

Η γνώμη μου για το θέμα είναι ότι ο Ουρουγουανός, όπως κάθε προπονητής και όπως όλοι μας στην τελική, έχει τα κολλήματά του. Και ο Ότο Ρεχάγκελ είχε κάμποσα. Ρωτήστε τον Ζήκο και τον Στολτίδη… Θεωρώ, επίσης, ότι ακόμη μεγαλύτερη «αδικία» από τη μη κλήση Κωνσταντέλια είναι η μη κλήση των Βαγιαννίδη και Μανδά. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να συζητάμε με τις ώρες για κάθε επιλογή, ξεχωριστά, του εκάστοτε ομοσπονδιακού τεχνικού, της εκάστοτε εθνικής. Εκτός αν θεωρεί κάποιος πως «αδικίες» γίνονται μόνο στη δική μας ομάδα. Ωστόσο, είναι άλλο κομμάτι η συζήτηση-κριτική και άλλο αυτή η… φουλ επίθεση μερικές ημέρες πριν την τεράστια αναμέτρηση με τους Ολλανδούς. Νομίζω πως είναι κομματάκι υπερβολική η αντίδραση και δεν μπορώ -τουλάχιστον για την ώρα- να την εξηγήσω.

Πριν τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες, όμως, υπάρχει η 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος, το κυρίως μενού της οποίας… σερβίρεται το βράδυ της Κυριακής. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης έχουν ήδη από πάνω τους μεγάλα και… φωτεινά «πρέπει» για νίκες. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Για τις δύο αθηναϊκές ομάδες, η εβδομάδα ξεκίνησε με όνειρα για Champions League, Μπράγκα και Αντβέρπ, ωστόσο, είχαν διαφορετική άποψη, ούσες, τελικά, όπως αποδείχθηκε μέσα στο γήπεδο, πιο έτοιμες. «Πράσινοι» και «κιτρινόμαυροι» γνώρισαν, έστω και στις λεπτομέρειες, αλλά δίκαια, αποκλεισμούς και καλούνται όλες αυτές τις ημέρες, από την Τρίτη και την Τετάρτη, να διαχειριστούν τη στεναχώρια και τη μελαγχολία τους για το γεγονός ότι έφτασαν τόσο κοντά στα αστέρια, αλλά δεν κατάφεραν να τα πιάσουν. Οι δηλώσεις τόσο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς όσο και του Ματίας Αλμέιδα αντικατοπτρίζουν αυτό το ψυχοπλάκωμα, που πολύ φυσιολογικά νιώθουν στις δύο ομάδες και καλά κάνουν, αφού έτσι δείχνεις ότι ανεβαίνεις level, αλλάζοντας -ή επαναφέροντας αν θέλετε- το DNA σου. «Πρέπει» να πειράζει ο αποκλεισμός, γιατί μόνο έτσι θα έρθει κάποια στιγμή, μακάρι σύντομα, το επιθυμητό αποτέλεσμα, εν προκειμένω οι όμιλοι του Champions League.

Super League: Αγωνιστική αντίδρασης, συνέχειας και… δήλωσης

Για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά. Αμφότεροι καλούνται να βγάλουν αντίδραση, αφήνοντας πίσω τους τα δύο βράδια σε ΟΑΚΑ και OPAP Arena, απέναντι, όμως, σε αντιπάλους ζόρικους. Ο ΠΑΣ Γιάννινα, ειδικά στην έδρα του, είναι πολύ σκληρό καρύδι και το δείχνει αυτό ήδη και φέτος, ενώ και ο Βόλος, παρότι για την ώρα ψάχνεται, είναι ικανός να δημιουργήσει προβλήματα στην «Ένωση». Το «κακό» για «πράσινους» και «κιτρινόμαυρους» είναι πως σε περίπτωση «στραβοπατήματος» θα πρέπει να περιμένουν δύο εβδομάδες, προκειμένου να βγάλουν τότε αντίδραση.

Ειδικά για την ΑΕΚ, όμως, αυτό το «τότε» φαντάζει βαρύ και ασήκωτο, αφού έχει σερί παιχνίδια με Ολυμπιακό εντός, Μπράιτον εκτός και Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο! Για αυτό και το «διπλό» στον Βόλο, πριν έρθει αυτή η τριάδα αγώνων, είναι επιτακτικό. Το ίδιο επιτακτικό είναι το «διπλό» και για το «τριφύλλι», που καλείται να αποδείξει, για πρώτη φορά φέτος σε μία δύσκολη έδρα, ότι μπορεί να χωρέσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Ένα απαιτητικό παιχνίδι στην Ευρώπη, δηλαδή, με ένα απαιτητικό παιχνίδι για το πρωτάθλημα. Αντίδραση, ωστόσο, ψάχνει και ο Άρης, ο οποίος και φέτος μπήκε από τους πρώτους σε περίοδο κρίσης. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το δεύτερο ντεμπούτο του Άκη Μάντζιου στον «κίτρινο» πάγκο κόντρα στην πρώην ομάδα του, τον Αστέρα Τρίπολης, που διέλυσε την περασμένη αγωνιστική τον ΟΦΗ με «τριάρα».

Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, σε σχέση με τους άλλους τρεις, σε επίπεδο ψυχολογίας, είναι σαφέστατα καλύτερα. Η ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ ολοένα και ανεβαίνει, κάνοντας άπαντες να ξεχάσουν την εικόνα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Πανσερραϊκό, που έφερε μουρμούρα. Από τότε ο Ολυμπιακός έχει πετύχει, σε τρία ματς (τα δύο στην Ευρώπη), 10 γκολ, παίζοντας κατά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο και δείχνοντας σημάδια διαρκούς εξέλιξης και βελτίωσης. Κόντρα στην αήττητη Λαμία του ορεξάτου Καρλίτος, που μέχρι στιγμής εντυπωσιάζει, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τη δυνατότητα να δώσουν συνέχεια σε αυτό το καλό σερί και να πάνε αεράτοι και αισιόδοξοι στη διακοπή.

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τον «δικέφαλο του Βορρά», ο οποίος, προσωπική μου άποψη είναι πως, κερδίζει το άτυπο βραβείο της «ομάδας των προκριματικών». Μετά την ισοπαλία με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, στην Τούμπα, αν έλεγε κάποιος ό,τι θα ακολουθήσει ό,τι ακολούθησε θα τον έλεγαν, στην καλύτερη, υπερβολικά αισιόδοξο. Και όμως, ο ΠΑΟΚ, που άργησε να κάνει μεταγραφές και ακόμη δεν τις έχει ολοκληρώσει καν, κατάφερε να πετάξει εκτός Ισραηλινούς, Κροάτες και Σκωτσέζους εμφατικά! Είναι τρομερά δύσκολο, ανεξάρτητα αν μιλάμε για Champions League ή Conference, να κάνεις τρεις προκρίσεις, ανέτοιμος, μέσα στο κατακαλόκαιρο και να περνάς στους ομίλους. Και αλήθεια είναι, επίσης, ότι στην ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν «έκατσαν» αντίπαλοι τίποτα… καφετέριες! Κάθε άλλο. Το θέμα, όμως, τώρα για τον ΠΑΟΚ είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει μέχρι να καταφθάσουν οι ενισχύσεις. Στην Κρήτη, κόντρα σε έναν ΟΦΗ πληγωμένο από τη συντριβή στην Αρκαδία, που ψάχνει, φυσικά και εκείνος αντίδραση πριν τη διακοπή, ενδεχόμενο «διπλό» θα είναι… δήλωση ότι μπορεί, τελικά, να φτάσει και μακριά. Και όλα αυτά πριν βγει στο γήπεδο ο Ντεσπόντοφ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x