sport-fm.gr ΘΕΜΑ

One moment in time

Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα φεύγει και μαζί της παίρνει αξέχαστες στιγμές από το ΝΒΑ που έμειναν στην ιστορία και αποτυπώθηκαν για πάντα στη μνήμη μας.

Τι δεκαετία κι αυτή! Και τι δε ζήσαμε ξενυχτώντας παρέα με το ΝΒΑ… Από «βασιλιάδες» που πήραν το στέμμα τους, από θρύλους να αποχωρούν, από ρεκόρ να καταρρίπτονται, από Ευρωπαίους να φτάνουν στην κορυφή και ένα δικό μας παιδί πλέον MVP. Το sport-fm.gr προσπαθεί να στριμώξει σε δέκα επιλογές τις στιγμές εκείνες που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας από τη δεκαετία που φεύγει.

The Decision(s)

Επιτρέψτε μας τον πληθυντικό, που δεν είναι ευγενείας αλλά απαιτείται για την περίσταση. Η περίφημη απόφαση του Λεμπρόν Τζέιμς να μετακομίσει στο Μαϊάμι το καλοκαίρι του 2011 έγινε τηλεοπτικό show και δημιούργησε την πρώτη (;) super-team στο ΝΒΑ. Όμως αποδείχτηκε πως ήταν μόνο η αρχή, αφού ακολούθησαν κι άλλες τέτοιες κινήσεις. Η επιλογή του Κέβιν Ντουράντ να ενσωματωθεί στους ήδη πανίσχυρους τότε Γουόριορς το 2016 έκανε το παιχνίδι σχεδόν… unfair για τον ανταγωνισμό, ενώ κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο και για την σύμπραξη των Κογουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ στους Κλίπερς το καλοκαίρι του 2019.



Το μόνο που σταμάτησε τον Ρόουζ

Ο Ντέρικ Ρόουζ είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του το 2012… Με το βραβείο του MVP λίγους μήνες πίσω, συμβόλαια εκατομμυρίων και τους φίλους των Μπουλς να βλέπουν στα δικά του μάτια τον άνθρωπο που θα τους οδηγούσε σε μεγαλεία εποχής… Τζόρνταν. Όμως σε μια στιγμή μπορούν να αλλάξουν όλα. Το πρώτο ματς των playoffs με τους Σίξερς είχε κριθεί, αλλά ο ηγέτης των «ταύρων» παρέμενε για ανεξήγητο λόγο στο παρκέ και ως συνήθως τα έδινε όλα. Με 80’’ να απομένουν σε μια από τις συνήθεις απογειώσεις του ο Ρόουζ είδε το γόνατό του να λυγίζει. Η βουβαμάρα στο κοινό ήταν το soundtrack του κακού που είχε γίνει. Τίποτε πια δεν θα ήταν το ίδιο για τον πυραυλοκίνητο γκαρντ που αντιμετώπισε πολλούς τραυματισμούς, έδωσε μάχη με την κατάθλιψη αλλά κατάφερε να επιστρέψει και ακόμη είναι ακμαίος. Όχι όμως όπως πριν τον χτυπήσει η ατυχία…



Η δικαίωση του Ντιρκ

Ο ίσως κορυφαίος (μέχρι τον επόμενο) Ευρωπαίος που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ έπρεπε να περιμένει μέχρι τα 33 του για να κατακτήσει τον πρώτο και μοναδικό μεγάλο τίτλο της καριέρας του. Η μοίρα ήθελε να τα καταφέρει απέναντι στην ομάδα που του τον είχε στερήσει το 2006, παρότι τότε οι Μάβερικς είχαν προηγηθεί με 2-0. Απέναντι στους Χιτ των νέων Big Three, Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Γουέιντ και Κρις Μπος, όλοι είχαν το Ντάλας σχεδόν ξεγραμμένο. Όμως η ομάδα του Ρικ Καρλάιλ με τον Γερμανό να κάνει τη σεζόν της ζωής του έφτασαν στο 4-2 μέσα στο Μαϊάμι, με τον Νοβίτσκι να μην μπορεί να κρύψει την συγκίνησή του.



Ο Ποπ δεν έκανε φάουλ, ο Άλεν τον τιμώρησε

Οι Σπερς ήταν έτοιμοι να σηκώσουν το πρωτάθλημα μέσα στο Μαϊάμι με 4-2. Όμως η απόφαση του Γκρεγκ Πόποβιτς να μην δώσει εντολή για φάουλ… τακτικής στο 92-95 αποδείχτηκε καταδικαστική. Ο Λεμπρόν Τζέιμς αστόχησε στην πρώτη απόπειρα ισοφάρισης στα 9’’, αλλά ο Κρις Μπος πήρε το πιο σημαντικό επιθετικό ριμπάουντ της ιστορίας και ο Ρέι Άλεν απλώς έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθέναν. Το μπουμπούνισε από τη γωνία, οι Χιτ ισοφάρισαν το ματς, το κέρδισαν στην παράταση και πήραν το Game 7 για να φορέσουν για δεύτερη σερί χρονιά το δαχτυλίδι.



Η εκδίκηση της τέλειας ομάδας

Άλλοι μετά από τέτοιο κάζο θα είχαν διαλυθεί. Όχι όμως οι Σπερς. Έναν ακριβώς χρόνο μετά το στραπάτσο στους τελικούς, η ομάδα-υπόδειγμα του Γκρεγκ Πόποβιτς πήρε το αίμα της πίσω με εμφατικό τρόπο. Όσοι προέβλεπαν three-peat των Χιτ κατάπιαν την γλώσσα τους, καθώς απέναντι στην Big Three του Μαϊάμι το Σαν Αντόνιο αντιπαρέταξε το ομαδικό μπάσκετ στην καλύτερη εκδοχή του. Η ήττα στο Τέξας στο Game 2 απλώς πρόσφερε λίγο παραπάνω σασπένς, καθώς κατά τα άλλα οι Σπερς κυριάρχησαν και κατέκτησαν το πέμπτο τους πρωτάθλημα με τη μεγαλύτερη διαφορά πόντων ανά αγώνα (14) στην ιστορία. Και με MVP όχι τον Ντάνκαν, τον Πάρκερ ή τον Τζινόμπιλι, αλλά τον Κογουάι Λέοναρντ μόλις στα 23 του.



Στο καλό και να (μη) μας γράφεις

Το ΝΒΑ απέδειξε πόσο μπροστά είναι σαν λίγκα όχι μόνο από πλευράς θεάματος ή εσόδων, αλλά και από τον τρόπο που αντιμετώπισε το σκάνδαλο Ντόναλντ Στέρλινγκ. Όταν τον Απρίλιο του 2014 αποκαλύφθηκαν ηχογραφημένες συνομιλίες του ιδιοκτήτη των Κλίπερς με την σύντροφό του, στις οποίες χρησιμοποιούσε ρατσιστικά σχόλια, η ένωση ιδιοκτητών όχι μόνο δεν «κουκούλωσε» το ζήτημα αλλά έβγαλε τον ζάπλουτο επιχειρηματία στην… σέντρα. Με συνοπτικές διαδικασίες τον τελείωσε και τον υποχρέωσε να παραχωρήσει τις μετοχές του στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πως στον χώρο του μπάσκετ δεν υπάρχει θέση σε τέτοιους μισάνθρωπους.



Mamba Out

Οι τελευταίες σεζόν κάθε μεγάλου σταρ του ΝΒΑ μοιάζουν με… περιφορά επιταφίου. Μια αποκαρδιωτική σεζόν για τους Λέικερς το 2015/16 απέκτησε νόημα επειδή ήταν η τελευταία του Κόμπι Μπράιαντ. Κι αυτός φρόντισε να κάνει το πιο θορυβώδες «Mamba Out»… Στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου οι Λέικερς φιλοξενούσαν τους Τζαζ κι όλοι απλώς περίμεναν να χειροκροτήσουν τον θρύλο του LA τιμής ένεκεν. Αυτός όμως τους επιφύλασσε μια αλησμόνητη τελευταία παράσταση που επισκίασε εκείνη την ημέρα ακόμη και το ιστορικό ρεκόρ νικών των Γουόριορς. Σε ηλικία 37 ετών και 234 ημερών, με τσακισμένα γόνατα και αχίλλειους, ο Κόμπι είχε 60 πόντους, 23 στην τελευταία περίοδο και οι Λέικερς των 16 νικών ως τότε στη σεζόν πήραν την 17η με τη δική του χρυσή υπογραφή.



Ξεπέρασαν τους αξεπέραστους

Κάποια ρεκόρ μοιάζουν ακατάρριπτα αλλά οι Γουόριορς απέδειξαν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Το 72-10 των Μπουλς το 1995/96 έμεινε στην ιστορία ως η κορυφαία σεζόν ομάδας στο ΝΒΑ, αλλά οι Γουόριορς το… έβαλαν στο μάτι και κατόρθωσαν να το καταρρίψουν 20 χρόνια μετά κάνοντας 73 νίκες και χάνοντας μόλις 9 παιχνίδια. Ο Στιβ Κερ έμελε να είναι ο συνδετικός ιστός των δύο ιστοριών, ως μέλος των «ταύρων» του Σικάγο τον περασμένο αιώνα και προπονητής των «πολεμιστών» τώρα.



Μην ξεγράφετε ποτέ τον «βασιλιά»

Οι Γουόριορς μετά το 73-9 ήταν έτοιμοι να κατακτήσουν το δεύτερο σερί πρωτάθλημα και να ισχυριστούν πως είναι η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών. Μια νίκη τούς χώριζε από το repeat το 2016, όταν έφευγαν με 108-97 από το Game 4 μέσα στο Κλίβελαντ με προβάδισμα πλέον 3-1. Όμως ο «βασιλιάς» δεν ήταν έτοιμος να υποκλιθεί. Λεμπρόν Τζέιμς και Κάιρι Ίρβινγκ είχαν από 41 πόντους στο Game 5 εκμεταλλευόμενοι και την τιμωρία του Ντρέιμοντ Γκριν, ισοφάρισαν σε 3-3 στο Κλίβελαντ και πανηγύρισαν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Η τάπα του Λεμπρόν στον Ιγκουοντάλα και το τρίποντο του Ίρβινγκ ήταν οι στιγμές των τελικών, μαζί με το «Cleveland, this is for you», του Τζέιμς που τήρησε την υπόσχεση που έκανε επιστρέφοντας στο σπίτι του.



Το ταξίδι του Γιάννη που μόλις άρχισε

Last but not least… ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Μέσα στην δεκαετία τον είδαμε από ένα ψιλόλιγνο παιδί από τα Σεπόλια που δούλευε ως μικροπωλητής για να επιβιώσει να μεταμορφώνεται σε έναν σταρ της κορυφαίας μπασκετικής σκηνής του πλανήτη. Από τον εντοπισμό του από τους σκάουτ του ΝΒΑ στα… αλώνια του Φιλαθλητικού, μέχρι την επιλογή του στο νούμερο 15 του ντραφτ το 2013 και στη συνέχεια από την καθιέρωση στους Μπακς, μέχρι το All Star Game και τον τίτλο του MVP, ο δικός μας Γιάννης πραγματοποιεί ένα ονειρεμένο ταξίδι. Κι αυτό είναι ακόμη στην αρχή του, με τον ίδιο να αφήνει υποσχέσεις για ακόμη υψηλότερες κορυφές στο ΝΒΑ και (ελπίζουμε) στην Εθνική.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x