Επικαιρότητα

Reality με τους καναλάρχες για τις τέσσερις (και όχι μόνο...) άδειες

Προσμένουν από 10 έως και 20 εκατ. € για κάθε σταθμό - Θα ποντάρουν κλεισμένοι για 40 ώρες σε θαλάμους με ράντζα, μουσακά, νουντλς, ισοτονικά ποτά και πολλά-πολλά εκατομμύρια.

Στην αντίστροφη μέτρηση μπαίνει από σήμερα το πρωί ο διαγωνισμός για την κατακύρωση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, με το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης να χτυπά κόκκινο, τόσο μεταξύ των υποψηφίων, όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την διαδικασία.

Οι εκπρόσωποι των εννέα εταιρειών που διεκδικούν τις άδειες, θα ξανασυναντηθούν σήμερα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που έχει ήδη μεταβληθεί σε «στρατηγείο» της ειδικής επιτροπής που θα διευθύνει την ηλεκτρονική δημοπρασία, για μια τελική πρόβα της όλης διαδικασίας, αλλά και για τις διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής σε μια τελευταία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των διαγωνιζομένων και των προσώπων που εποπτεύουν τον διαγωνισμό.

inner


Βασική ένσταση που εξακολουθεί να διατυπώνεται, είναι ότι η διαδοχική δημοπρασία και των τεσσάρων αδειών χωρίς διακοπή, αναγκάζει τους εμπλεκόμενους να εργαστούν συνεχώς και πυρετωδώς για τουλάχιστον 48 ώρες και υπό συνθήκες τις οποίες χαρακτηρίζουν «απάνθρωπες και ταπεινωτικές».

Οι εκπρόσωποι των καναλιών αποκαλούν ήδη την όλη διαδικασία «reality με καναλάρχες», καθώς θυμίζει πολύ εκπομπές τύπου «Big Brother», αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι θα παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ή «Voice», αφού θα δικαιούται να συνεχίσει τη διαδικασία «όποιος πατήσει το κουμπί».

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι μπορεί η διαδικασία να είναι κουραστική και υπερβολικά αυστηρή, αλλά μοναδικό κριτήριο για την επιλογή της, ήταν η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος διαρροής κρίσιμων πληροφοριών που θα επηρέαζαν και θα φαλκίδευαν την ομαλή ολοκλήρωσή της. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για σύντμηση των σχετικών διαδικασιών, έτσι ώστε η δημοπρασία να διαρκέσει λιγότερο από τους αρχικά προβλεπόμενους χρόνους, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι επιχειρηματίες ή οι εκπρόσωποί τους, που θα κλειστούν στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, για να υποβάλλουν τις προσφορές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισχυρότερες ενστάσεις προβάλλονται από τους εκπροσώπους των καναλιών που λειτουργούν ήδη, τονίζοντας ότι η διαδικασία είναι εξευτελιστική για επιχειρήσεις των οποίων η αξιοπιστία έχει ήδη διαπιστωθεί από τους ελέγχους νομιμότητας.

Μάλιστα κάποια στιγμή υπήρξαν σκέψεις αποχώρησης από τον διαγωνισμό ορισμένων εξ αυτών, αλλά τελικώς αποφάσισαν όλοι να συμμετάσχουν, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως διακοπή της λειτουργίας τους μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Βάσει των υπολογισμών των διοργανωτών, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη άδεια, θα διαρκέσει περίπου 12 ώρες και θα ακολουθήσει διάλειμμα τριών ή τεσσάρων ωρών για ύπνο ή ξεκούραση των συμμετεχόντων σε στρατιωτικά ράντσα που θα υπάρχουν δίπλα σε κάθε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο υποβολής των προσφορών. Για την δεύτερη και την τρίτη άδεια, εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί λιγότερος χρόνος, ενώ περίπου 12 ώρες εκτιμάται ότι θα διαρκέσει και η δημοπρασία της τελευταίας – τέταρτης άδειας. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η διαδικασία ξεκινήσει αύριο το πρωί, τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά το νωρίτερο τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος. Μέχρι τότε κανείς δεν θα γνωρίζει την πορεία του διαγωνισμού. Ούτε καν οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι που θα είναι αποκλεισμένοι από τον επικεφαλής τους που θα παραμένει όλη αυτήν την ώρα κλεισμένος στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων των υποψηφίων, η δημοπράτηση κάθε τηλεοπτικής άδειας θα φθάσει το λιγότερο στα δέκα και το περισσότερο στα τριάντα εκατομμύρια, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Εκτιμάται ότι σε υψηλότερα ποσά θα κατακυρωθούν η πρώτη και η τέταρτη άδεια και λιγότερο η δεύτερη και η Τρίτη, χωρίς όμως κι αυτό να είναι βέβαιο, καθώς η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα 3.500.000 ευρώ και θα αυξάνεται διαδοχικά κατά 500.000 κάθε φορά, μέχρι να αποσυρθούν οι επτά και μείνουν μόνο δύο διαγωνιζόμενοι. Οι δύο επικρατέστεροι θα πρέπει στην συνέχεια να καταθέσουν έγγραφες δεσμευτικές προσφορές με ποσό υποχρεωτικά μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο σταμάτησε η ηλεκτρονική δημοπρασία.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι οι περισσότερες από τις νέες εταιρείες που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες θα εκπροσωπηθούν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.

Για παράδειγμα, τον «Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο» θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ενώ την εταιρεία "ALTER EGO» θα εκπροσωπήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Την εταιρεία «DIMERA» θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Ιβαν Σαββίδης, καθώς και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας την ομώνυμη εταιρεία του. Αντιθέτως οι ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί μάλλον θα εκπροσωπηθούν από τους Γενικούς Διευθυντές τους ( Στρατής Λιαρέλης για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR) χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστούν την τελευταία στιγμή και γι αυτούς οι ιδιοκτήτες τους, όπως φαίνεται ότι θα κάνει ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον ALPHA.

inner

Πολιτική θύελλα ante portas. Ηδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει απαντήσει στις κατηγορίες της Ν. Δ. για «γέφυρες διαπλοκής» και «προσπάθειες χειραγώγησης» των ΜΜΕ με σκληρούς χαρακτηρισμούς

Αλλάζει ο χάρτης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπρόσωποι των υποψήφιων εταιρειών υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές συνέπειες από αυτή την ηλεκτρονική δημοπρασία δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν με ακρίβεια, αλλά θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς τροποποιούν σημαντικά τον τηλεοπτικό χάρτη της χώρας και το τοπίο των media συνολικά στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ήδη επειδή ολοκληρώνει έναν διαγωνισμό για τον οποίο οι πάντες στοιχημάτιζαν ότι δεν πρόκειται να τελειώσει και ο οποίος βάζει τάξη για πρώτη φορά σε μια κατάσταση ασυδοσίας που επί χρόνια τροφοδοτούσε τη διαπλοκή και ποδηγετούσε τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Το βέβαιο είναι ότι η ένταση και ο εκνευρισμός δεν θα λείψουν ούτε την Τρίτη, όπως δεν έλειψαν και από την πρόβα τζενεράλε που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) την περασμένη Πέμπτη, όπου ορισμένοι εκπρόσωποι υποψήφιων εταιρειών απειλήθηκαν από τους διοργανωτές να οδηγηθούν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στο Αυτόφωρο.

«Θέλετε να ταπεινώσετε τους ανθρώπους των media»

«Δεν θέλετε να οργανώσετε δημοπρασία. Θέλετε να ταπεινώσετε τους ανθρώπους των media», άρχισαν να φωνάζουν δύο γενικοί διευθυντές καναλιών όταν πληροφορήθηκαν από τα μέλη της επιτροπής που εποπτεύει τη διαδικασία ότι η δημοπρασία μόνο για την πρώτη άδεια θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 ώρες και για τις τέσσερις τουλάχιστον 40 ώρες, με 3-4 ώρες διάλειμμα για ύπνο και ξεκούραση ενδιαμέσως. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπίας δεν θα επιτρέπεται να εγκαταλείψει το μικρό δωμάτιο στο οποίο θα είναι απομονωμένος παρά μόνο για να επισκεφθεί την τουαλέτα συνοδεία αστυνομικού. Δεν θα έχει δικαίωμα επικοινωνίας με κανέναν απολύτως και θα παραμείνει αποκλεισμένος ως το τέλος ακόμη και ο νικητής της πρώτης δημοπρασίας.

«Δηλαδή, μας λέτε ότι επί τρεις ημέρες δεν θα πλυθούμε, δεν θα μιλήσουμε με τις οικογένειές μας και δεν θα μπορούμε καν να προαυλιστούμε. Μα ακόμη και οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό προαυλίζονται!» φώναξε διευθύνων σύμβουλος καναλιού, για να πάρει την προειδοποίηση ότι αν δεν ηρεμήσει θα διαταχθεί η σύλληψή του.

Οπως εξήγησαν όμως τα μέλη της επιτροπής, όλοι αυτοί οι περιορισμοί δεν αποφασίστηκαν από διάθεση βασανισμού των συμμετεχόντων, αλλά λόγω της ανάγκης να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή κρίσιμων πληροφοριών όσο διαρκεί η δημοπρασία. «Καταβάλλονται προσπάθειες να συντμηθούν οι χρόνοι και να ολοκληρωθεί ταχύτερα ο διαγωνισμός, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας», παρατηρούσαν στελέχη της ΓΓΕΕ, στα γραφεία της οποίας θα πραγματοποιηθεί το όλο εγχείρημα. Ταυτόχρονα, συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά επισημαίνουν ότι αυτή ακριβώς η διαδικασία προβλεπόταν από την αρχική προκήρυξη και ότι «τώρα είναι αργά για δάκρυα». Σημειώνουν, μάλιστα, ότι μετά το τέλος της οι τέσσερις εταιρείες που θα επικρατήσουν θα μεταβληθούν στους ισχυρότερους υποστηρικτές και θεματοφύλακες της διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Από 3 έως 40 εκατ.!

Κάθε εκπρόσωπος ή ιδιοκτήτης εταιρείας που θα απομονωθεί στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο θα έχει μπροστά του έναν υπολογιστή με τον οποίο θα δηλώνει αν αποδέχεται ή όχι την αύξηση του τιμήματος που θα προτείνει κάθε φορά ο επόπτης της δημοπρασίας. Δεν θα έχει δικαίωμα να συμβουλευτεί ούτε τους συνεργάτες του που θα βρίσκονται σε άλλη αίθουσα αλλά στον ίδιο όροφο, περιμένοντας υπομονετικά το τέλος της διαδικασίας. Με λίγα λόγια, μπορεί ένα κανάλι να εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια το απόγευμα της Τρίτης και οι επιτελείς του που θα βρίσκονται λίγα μέτρα πιο μακριά να το πληροφορηθούν το βράδυ της Πέμπτης! Η τιμή εκκίνησης κάθε τηλεοπτικής άδειας έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ και οι προσφορές θα ανεβαίνουν σε κάθε χτύπημα κατά 500.000 ευρώ μέχρι να μείνουν στη διαδικασία οι δύο εταιρείες που προσφέρουν το υψηλότερο τίμημα και αποσυρθούν όλοι οι υπόλοιποι. Στη συνέχεια οι δύο επικρατέστεροι θα καταθέσουν εγγράφως την τελική τους προσφορά, η οποία θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά υψηλότερη από τα επίπεδα όπου διακόπηκε η ηλεκτρονική δημοπρασία. Οποιος προσφέρει το υψηλότερο τίμημα κερδίζει την τηλεοπτική άδεια, ενώ ο δεύτερος μπορεί να διεκδικήσει την επόμενη. Δεν θα μπορεί όμως να προσφέρει χαμηλότερο τίμημα απ’ αυτό που πρόσφερε στην προηγούμενη! Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν ότι η πρώτη άδεια θα συγκεντρώσει το υψηλότερο τίμημα, το οποίο μπορεί να φτάσει από 20 έως και 40 εκατ. ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος κατοχής μιας τηλεοπτικής άδειας σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με σχεδόν νεκρή τη διαφημιστική αγορά υπολογίζεται στα 4-5 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως τα κριτήρια καθορισμού της προσφοράς δεν είναι μόνο οικονομικά, εκτιμάται από όλους τους συμμετέχοντες ότι το τελικό τίμημα μπορεί να αγγίξει ακόμη και το δεκαπλάσιο της πραγματικής αξίας. Κάθε εταιρεία, μάλιστα, έχει καταστρώσει τη δική της στρατηγική με εναλλακτικά σενάρια δράσης ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας.

Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο αν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη και πέμπτης άδειας, παρότι το προαναγγέλλουν συχνά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς αποκλείει κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλωστε η προκήρυξη πέμπτης άδειας μπορεί να αναπτερώσει τις ελπίδες όσων ηττηθούν στον διαγωνισμό, αλλά θα εξοργίσει τους τέσσερις νικητές, οι οποίοι προσφέρουν υψηλό τίμημα για μια θέση σε μια κλειστή αγορά που στη συνέχεια μπορεί να ανοίξει. Και γι’ αυτό, στην περίπτωση που προκηρυχθεί πέμπτη άδεια, προαναγγέλλουν ήδη αγωγές κατά του Δημοσίου.

Το βέβαιο είναι ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών, αφού όμως προηγουμένως αναζητήσει ειδική μελέτη για τον καθορισμό του αριθμού τους ανά περιφέρεια.

inner

Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι της ΓΓΕΕ που θα παιχτεί το απόλυτο θρίλερ χρήματος και εξουσίας, με κάμερες που θα παρακολουθούν κάθε γωνιά του κάθε booth

Αρνητικό και πάλι το τεστ

Οσοι από τους υποψηφίους δεν κατορθώσουν να διασφαλίσουν τηλεοπτική άδεια (και ιδίως όσοι κατέχουν ήδη τηλεοπτικό σταθμό εν λειτουργία) θα εναποθέσουν πλέον τις ελπίδες τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχουν ήδη προσφύγει και θα προσφύγουν εκ νέου και μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Μέχρι τώρα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει δικαιώσει όλες τις κυβερνητικές επιλογές απορρίπτοντας όλες τις αιτιάσεις των καναλαρχών, με τελευταία την άρνηση του ΣΤΕ, την Παρασκευή, να αναστείλει για λίγο τον διαγωνισμό με προσωρινή διαταγή. Τα αιτήματα των εταιρειών που είχαν αρχικώς προεπιλεγεί να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό απορρίφθηκαν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ενώ την ίδια ώρα προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου η συζήτηση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που επίσης έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι. Ωστόσο, οι ελπίδες των εταιρειών που προσέφυγαν στο ΣΤΕ εδράζονται στην κύρια προσφυγή που κατέθεσαν τον Ιούνιο, ενώ η σχετική απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Ακολουθεί πολιτική θύελλα

Ταυτόχρονα, από την Τρίτη που ξεκινά η τελευταία φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα χτυπήσει κόκκινο και το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν ήδη τα πρώτα πυρά.

Με ανακοίνωσή της η Ν.Δ. δεσμεύτηκε από την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα». «Η Ν.Δ. θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα. Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος», απάντησε αμέσως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι «για ακόμα μία φορά, η Ν.Δ. λειτουργεί -με μικρή χρονοκαθυστέρηση- ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός».

Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί από την Τετάρτη, όπου ανακοινώσεις και δηλώσεις προετοιμάζουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας μάλιστα και τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου με τις οποίες ζητούσε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του κουμπάρου του Χρήστου Καλογρίτσα.

Γιάννης Μαντζουράνης:

«Δεν υπάρχει ούτε ο γιος, ούτε η κόρη, ούτε ο ίδιος ο... Εσκομπάρ»

inner

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δημοσίου στη διαδικασία Γιάννης Μαντζουράνης δεν άφησε το γεγονός αυτό ασχολίαστο και εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εκλεκτοί δικηγόροι εκπροσωπούν σοβαρές υποψήφιες εταιρείες, μεταξύ των οποίων, είπε: «Δεν υπάρχει ούτε ο γιος, ούτε η κόρη, ούτε ο ίδιος ο... Εσκομπάρ».

Σκληρό πόκερ

Μια παρτίδα σκληρό πόκερ με εκατομμύρια ευρώ στο τραπέζι, μπλόφες, «λαγούς» και ορισμένους από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας να δίνουν ακόμη και τα «ρέστα» τους για μια τηλεοπτική άδεια θα παιχτεί από το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).

Ανθρωποι με πλούσιο επιχειρηματικό παρελθόν, που δεν έχουν συνηθίσει να χάνουν, θα κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους σε μια διαδικασία που μοιάζει ατελείωτη και απαιτεί, εκτός από πολύ χρήμα, γερά νεύρα και στομάχι, άλλα και πολύ μυαλό. Οι μισοί απ’ αυτούς θα φύγουν από τη ΓΓΕΕ με μια τηλεοπτική άδεια. Οι άλλοι μισοί θα φύγουν με άδεια χέρια. Και όμως, σήμερα Κυριακή, μόλις δυο ημέρες πριν από τον διαγωνισμό, οι εννέα διεκδικητές δηλώνουν σίγουροι ότι θα κερδίσουν.

inner

Μετά την αναλυτική εξήγηση των όρων του διαγωνισμού και την αποσαφήνιση της διαδικασίας, αυτό που βγάζουν ως συμπέρασμα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα επιτελεία των μονομάχων είναι ότι οι νικητές που θα πάρουν τις άδειες θα αναδειχθούν μέσα από μια σειρά από παράγοντες. Αυτό που διαπιστώνουν όλοι πλέον είναι ότι δεν αρκεί να έχεις τα περισσότερα χρήματα για να φύγεις με μια άδεια στην τσέπη. Μπορεί μάλιστα να εξελιχθεί έτσι η διαδικασία ώστε ακόμη και εκείνοι που υπολογίζουν να προσφέρουν περισσότερα από κάθε άλλον να φύγουν χωρίς άδεια αν κάνουν λάθη στο πόκερ που θα παιχτεί στη διαδικασία της πλειοδοσίας.

inner

Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τα επιτελεία όλων των υποψηφίων άλλα και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έκαναν διαδοχικές πρόβες και προσομοιώσεις του διαγωνισμού, προσπαθώντας να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Στόχος όλων, να αποφύγουν μετωπικές συγκρούσεις με άλλους ισχυρούς υποψηφίους ώστε να μην εκτιναχθεί η τιμή της άδειας που θα διεκδικήσουν, να εντοπίσουν στην πορεία της πλειοδοσίας την άδεια που πιθανότατα θα δοθεί στη χαμηλότερη τιμή, άλλα και να ψυχολογήσουν τους αντιπάλους τους ώστε να βρουν εκείνους που είναι... λιγότερο αποφασισμένοι από τους αποφασισμένους. Κάθε επιχειρηματίας λοιπόν θα πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει:

* Ποια άδεια θα «σημαδέψει». Αν εκτιμά ότι οι πολύ ισχυροί παίκτες θα κυνηγήσουν την πρώτη άδεια για να καθαρίσουν γρήγορα και πιστεύει ότι η τιμή της θα εκτοξευτεί στα ύψη, τότε πρέπει να απέχει από αυτή τη μάχη και να διεκδικήσει μία από τις επόμενες. Αν πάλι πιστεύει ότι η «σφαγή» θα γίνει στο τέλος για την τελευταία άδεια, σύμφωνα με τη θεωρία του δειλινού, τότε θα επιλέξει να μπει στη μάχη νωρίς.

* Πότε θα κάνει τη μεγάλη προσφορά του. Στον διαγωνισμό υπάρχει όρος που λέει ότι οι διεκδικητές δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν από τη μεγαλύτερη προσφορά τους. Αν κάποιος κάνει το λάθος, λοιπόν, και μπει στην τελική διεκδίκηση με έναν πολύ ισχυρό παίκτη και φτάσει να δώσει π.χ. 20 εκατ. ευρώ με τον ισχυρό να δίνει 21, τότε και την άδεια θα χάσει, και θα είναι δεσμευμένος πλέον να πληρώσει το λιγότερο 20 εκατ. ακόμη και αν πετύχει να εξασφαλίσει άδεια με μικρότερο πόσο.

* Ποιοι θα είναι οι «λαγοί» της υπόθεσης. Ανάμεσα στους διεκδικητές υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι από τους παίκτες δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα να πάρουν άδεια, αλλά έχουν μπει στο παιχνίδι με στόχο να λειτουργήσουν ως «λαγοί», ώστε να ανεβάσουν πολύ ψηλά τα τιμήματα των αδειών.

* Πώς θα παραμείνει κανείς σίγουρα στο παιχνίδι. Με βάση τη διαδικασία, οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε γύρους όπου το τίμημα ανεβαίνει διαρκώς, μέχρι να ξεχωρίσουν δύο οι οποίοι θα μπουν στο δωματιάκι για την τελική φάση της σύγκρουσης. Με δεδομένο ότι οι γύροι των χτυπημάτων είναι συγκεκριμένοι, κάποιος υποψήφιος μπορεί να έχει πολύ μεγάλο πορτοφόλι αν όμως δεν κάνει υψηλές προσφορές στην πρώτη φάση, μπορεί να μην μπει ποτέ στο δωματιάκι ώστε να κάνει την κίνησή του.

* Τακτική ή εγωισμός; Είναι δεδομένο ότι σε αυτό τον διαγωνισμό συγκρούονται τα επιχειρηματικά «εγώ» ορισμένων από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας. Κάποιοι μάλιστα διατηρούν από κακές έως... θυελλώδεις σχέσεις μεταξύ τους. Τι κάνεις λοιπόν αν βρεθείς στο δωματιάκι με έναν μεγάλο αντίπαλο με τον οποίο συγκρούεσαι προσωπικά εδώ και καιρό; Αφήνεις το εγώ σου να σε παρασύρει και ποντάρεις χωρίς αύριο έστω και αν αυτό σου στοιχίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, ή βάζεις την τακτική πάνω απ’ όλα, τον αφήνεις να κερδίσει και να ξοδέψει τα πολλά, και εσύ πας πλέον για μια άλλη άδεια; Και τι είναι άραγε καλύτερο; Να κοντραριστείς μέχρι τέλους και να πάρεις την άδεια ενός προσωπικού και επιχειρηματικού σου αντιπάλου; Ή να κοντραριστείς και να αρπάξεις την άδεια από έναν άλλο διεκδικητή με τον οποίο έχεις καλές επιχειρηματικές και προσωπικές σχέσεις, κινδυνεύοντας έτσι να τις χαλάσεις;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έτσι όπως έχει η διαδικασία, οι διεκδικητές θα χρειαστούν ένστικτο, τύχη και γερά νεύρα. Ο μεγαλύτερος αγώνας πόκερ σε διάρκεια, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, κράτησε 36 ώρες χωρίς καμία διακοπή. Ο διαγωνισμός για τις άδειες, αν δεν αλλάξει κάτι, υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει το λιγότερο 38 με 40. Και όπως συμβαίνει στα χαρτιά, ο νικητής τα παίρνει όλα και ο χαμένος χάνεται...

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x