Επικαιρότητα

Reuters: 90% πιθανότητες νίκης για την Χίλαρι Κλίντον

Οι Αμερικανοί πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, με το Reuters να εκτιμά πως οι πιθανότητες νίκης της Χίλαρι Κλίντον ανέρχονται στο 90%.

Οι Αμερικανοί πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, με το Reuters να εκτιμά πως οι πιθανότητες νίκης της Χίλαρι Κλίντον ανέρχονται στο 90%, σύμφωνα με την ανάλυση πληθώρας δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε για λογαριασμό του πρακτορείου η εταιρεία Ipsos.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν, στην πλειοψηφία τους, προβάδισμα 3%-5% στην Χίλαρι Κλίντον η οποία για να χάσει θα πρέπει να σημειωθεί μία σημαντική μετακίνηση μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε επτά πολιτείες, σύμφωνα με ανάλυση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η μακρά και ασυνήθιστα αιχμηρή προεκλογική εκστρατεία του 2016, σηματοδότησε μία σειρά μετακινήσεων στις συμμαχίες και τους συνασπισμούς των Δημοκρατών και των Ρεπουμπλικάνων.

Χαρακτηριστική των πολιτικών αλλαγών στον αμερικανικό χάρτη είναι και η επιλογή της Χίλαρι Κλίντον να επισκεφτεί την Δευτέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες το Μίσιγκαν, παρά το γεγονός ότι κανένας ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έχει επικρατήσει σε αυτή την πολιτεία από το 1988.

Αντίθετα, η Κλίντον εμφανίζεται σίγουρη για την επικράτησή της στο μεγαλύτερο «πολεμικό εκλογικό πεδίο», αυτό της Φλόριντα – μια πολιτεία στην οποία ο Τζορζτ Γ. Μπους είχε κερδίσει και τις δύο φορές.

Ουσιαστικά η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα σε Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων παρέμενε πολύ μικρή την Κυριακή, οπότε και έληξαν οι δημοσκοπήσεις. Για να αναλάβει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Οι Δημοκρατικοί είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι για το Κολοράντο, τη Νεβάδα και τη Βιρτζίνια ενώ αντίθετα παραμένουν ανήσυχοι για τις προοπτικές τους στο Οχάιο, την Αϊόβα και το Μίσιγκαν.

Η εκλογική βάση των δημοκρατικών έχει εμπλουτιστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων, έγχρωμων μειονοτήτων και των αμερικανών στα προάστια του Ντένβερ, του Μαϊάμι, του Λας Βέγκας και της Ουάσινγκτον.

Κυρία Πρόεδρος;
Όντας η πρώτη γυναίκα στην αμερικανική Ιστορία που κερδίζει το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Κλίντον ελπίζει να συγκεντρώσει και τη ψήφο των γυναικών με ακαδημαϊκή μόρφωση, δεδομένου ότι, όπως όλα δείχνουν, αυτή την φορά θα ψηφίσουν σημαντικά περισσότερες γυναίκες από τις εκλογές του 2012.

Που υπερτερεί ο Ντόναλντ Τραμπ
Στον αντίποδα, ο Τραμπ προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες στην δεξαμενή των «μορφωμένων» Αμερικανών [i.e με ακαδημαϊκή μόρφωση], στοχεύοντας στους λευκούς ψηφοφόρους χωρίς ανώτατη εκπαίδευση. Μικρή απήχηση φαίνεται να έχει και στις «έγχρωμες» μειονότητες.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ο Τραμπ παρουσιάζει σημαντική απήχηση σε περιοχές που αποτέλεσαν εκλογικά προπύργια των δημοκρατικών για γενιές, όπως το Σκράντον, το Ντάλουθ και το Μιν.

Ο κοιμώμενος γίγαντας των Ισπανόφωνων

Η διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός αμερικανών ισπανικής καταγωγής θεωρείται ο κοιμώμενος γίγαντας αυτών των εκλογών αλλά όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες έρευνες «ο γίγαντας ξύπνησε» με τη συμμετοχή της ισπανικής μειονότητας να αναμένεται σημαντικά υψηλότερη από τις εκλογές του 2012.

Η Κλίντον πάντως πιθανότατα θα κερδίσει την ψήφο αυτής της μερίδας πληθυσμού, σημειώνοντας ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά και από αυτά του προέδρου Ομπάμα, που είχε επικρατήσει με 71%-27% σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Οι ισπανόφωνοι άλλωστε, φαίνεται πως θα αποτελέσουν το βαρόμετρο και στην κρίσιμη Φλόριντα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x