Games

Sensible Soccer: Το ποδοσφαιράκι που άλλαξε την αγορά των video games

Μετά το σχετικό αφιέρωμα που κάναμε στη σειρά Kick Off, ήρθε η ώρα να δούμε και άλλο ένα franchise που κατάφερε να ξεχωρίσει στη δεκαετία των 90s

Μετά το σχετικό αφιέρωμα που κάναμε στη σειρά Kick Off, ήρθε η ώρα να δούμε και άλλο ένα franchise που κατάφερε να ξεχωρίσει στη δεκαετία των 90s και να αποτελέσει έναν από τους κυριότερους λόγους ενασχόλησης πολλών με τα video games. Ο λόγος για το Sensible Soccer, το παιχνίδι που στους φίλους του έγινε περισσότερο γνωστό και ως Sensi ή SWOS. Κυκλοφόρησε από την Sensible Software και έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1992 σε Amiga και Atari ST, ενώ η πιο πρόσφατη εμφάνισή του καταγράφεται το 2007 με την μορφή Xbox Live Arcade τίτλου, με την υποστήριξη της Codemasters.

Την ιδέα της ανάπτυξης του τίτλου είχαν οι Chris Yates και Jon Hare, οι οποίοι αφού απέτυχαν να κάνουν καριέρα με μουσική rock μπάντα (η οποία αρχικά ονομάστηκε Zeus και στη συνέχεια άλλαξε αρκετά ακόμη ονόματα), στρώθηκαν στο διάβασμα και αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη ενός «διαφορετικού ποδοσφαιρικού τίτλου». Ο Chris Yates ήταν προγραμματιστής και δούλεψε αρχικά σε ZX Spectrum, ενώ ο συνέταιρός του ασχολούταν περισσότερο με τον τομέα της γραφικής απεικόνισης. Αρχικά, δημιούργησαν ένα παιχνίδι με τίτλο Sodov the Sorcerer (εναλλακτική εκδοχή του video game Gandalf που κυκλοφόρησε η εταιρεία Bug-Byte), ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκαν με το Twister. Τον Μάρτιο του 1986 προέκυψε η εταιρεία Sensible Software και λίγο αργότερα ακολούθησε το πρώτο τους game με τίτλο Parallax, τον οποίο και δέχτηκε να βγάλει στην κυκλοφορία η Ocean Software, προσφέροντάς τους τις πρώτες 1000 λίρες που έβγαλαν ως αυτόνομοι παραγωγοί. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τελικά τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς και έλαβε αρκετά καλές κριτικές. Ένα χρόνο αργότερα, οι δύο ταλαντούχοι νεαροί προσέφεραν στην κυκλοφορία το SEUCK (Shoot’Em-Up Construction Kit), ένα πρόγραμμα που επέτρεπε στον κόσμο να δημιουργήσει εύκολα και γρήγορα χαρακτήρες και ηχητικά εφέ και να τα ενώσει για να δημιουργήσει ένα δικό του game. Η παραγωγή βραβεύτηκε και ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της. Η πρώτη απόπειρα για ποδοσφαιρικό τίτλο ήρθε από την Sensible Software με το Microprose Soccer. Ο τίτλος κυκλοφόρησε για πολλά και ξεχωριστά formats (Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, DOS PC και ZX Spectrum), με αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως mode Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ σε επίπεδο μηχανισμών gameplay εισήγαγε ορισμένα από τα στοιχεία που έγιναν ευρύτερα γνωστά μετέπειτα με τη σειρά Sensible Soccer (μπαλιά με καμπύλη ανάλογα με το πάτημα του πλήκτρου, κεφαλιά με δύναμη κτλ). Δε χρειάστηκε και έντονη προσπάθεια για να αναγνωριστεί η ποιότητα του τίτλου και να χαρακτηριστεί ο τίτλος ως ένας από τους καλύτερους της εποχής.

Δείτε πολλά videos από την ιστορία του Sensible Soccer και διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος εδώ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x