Κώστας Μιαούλης

Super League ροντέο, από την κληρονομιά (τακτικοί δικαστές) του Κοντονή

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τις αποφάσεις με δύο μέτρα και σταθμά και για τους τέως «συμμάχους», που τώρα αντιλαμβάνονται πως έσκαψαν τον λάκκο τους, όταν επέμεναν για τακτικούς δικαστές.

Θυμάμαι πως οι τακτικοί δικαστές στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου παρουσιάστηκαν ως μια μεγάλη επιτυχία του προηγούμενου Υφυπουργού Αθλητισμού. Ωστόσο, οι αποφάσεις τους στα τελευταία γεγονότα, πάνε να τινάξουν τα πλέι-οφ, αλλά και το επόμενο πρωτάθλημα στον αέρα, αποδεικνύοντας πως ούτε αυτοί μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται. Μπορεί οι Σύμμαχοι να πάλεψαν σκληρά γι’ αυτό, αλλά τώρα πάει να τους γυρίσει μπούμερανγκ και ήδη ο Παναθηναϊκός έχει τραυματιστεί σοβαρά και ανεπανόρθωτα.

Όλον τον καιρό για να φτάσουμε μέχρι εδώ, ειδικά την περίοδο του Σταύρου Κοντονή στο Υπουργείο Αθλητισμού, η ανάδειξη της τοποθέτησης τακτικών δικαστών στις Επιτροπές είχε εξελιχθεί σε Νο1 υπόθεση. Κι ενώ όλοι πίστευαν πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν κατά κάποιον τρόπο, να στριμώξουν τον Ολυμπιακό, τώρα βλέπουν το όπλο να γυρίζει πάνω τους.

Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός θυμίζοντας το πειραματόζωο Ελλάδα με τα μνημόνια, βλέπει όλη την αυστηρότητα των δικαστών να εξαντλείται, μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο πάνω του. Τόσο ο Κομίνης όσο και ο παρατηρητής με βάση αυτά που είχαν γράψει στο φύλλο αγώνος, παρά τη διακοπή, άφηναν αρκετές πιθανότητες για μια περισσότερο επιεική ποινή στον Παναθηναϊκό. Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική της ΕΠΟ, έριξε ότι περισσότερο μπορούσε με μηδενισμό, -3 από τα πλέι-οφ, -2 για το επόμενο πρωτάθλημα και δύο ακόμα αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Κι αναρωτιέμαι αν η εκδορά στον Ίβιτς, σε ένα περιστατικό σαφώς καταδικαστέο, με μια συμπεριφορά που ήταν η εξαίρεση σε ένα ήρεμο ματς, τιμωρείται με τέτοια εξοντωτική ποινή, τι ποινές μπορεί να επιβληθούν για τον τελικό.

Γιατί αν ο Παναθηναϊκός δέχτηκε -8 συνολικά πόντους (τους πέντε που χάνει έτσι κι αλλιώς και τους τρεις αφού το ματς διακόπηκε καθώς ήταν μπροστά στο σκορ, τι ποινές αν λάβουν υπόψη τους οι δικαστές τη σοβαρότητα των γεγονότων, πρέπει να επιβληθούν σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ; Παίζει ρόλο ασφαλώς το αν οι σφαγές στο Πανθεσσαλικό εκτυλίχθηκαν πριν ή μετά τις αφίξεις με βάση τη νομοθεσία. Όμως όλη αυτή η εικόνα δεν αποτελεί δυσφήμιση για το άθλημα; Άραγε για την εικόνα του αθλήματος και για τη δυσφήμιση του έχει σημασία αν σφάχτηκαν τα ορκ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ μισή, μία ή τρεις ώρες πριν το ματς έξω από το γήπεδο; Από τη μεριά της ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί πως δεν μπορεί να κατηγορηθεί για εκτεταμένα επεισόδια, από τη στιγμή που οι δικοί της οπαδοί συμμετείχαν στα επεισόδια μόνο εκτός γηπέδου, ενώ αυτοί του ΠΑΟΚ μπήκαν μέσα στο γήπεδο;

Ασφαλώς το χειρότερο είναι τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά στις αποφάσεις. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αθλητικός δικαστής που παρακάμπτει την έκθεση του διαιτητή και κρίνει για τον Μπεργκ από το οπτικοακουστικό υλικό πως πρέπει να φάει τέσσερις αγωνιστικές, γεγονός που δεν έχει δικαίωμα να κάνει και ο άλλος της ΕΠΟ, να ισχυρίζεται πως ο Μάτος δεν μπορεί να τιμωρηθεί, καθώς για τη φάση είχε ήδη επιληφθεί ο Κύζας. Οπότε μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές συμπεριφορές της Αθλητικής Δικαιοσύνης, πάνω σε όμοιες περιπτώσεις. Κι επειδή δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε και για χθες το βράδυ, ο Λέοβατς που πήγε καροτσάκι τον Θάνο στο ΟΑΚΑ, δεν πρέπει να τιμωρηθεί με βάση το βίντεο;

Η προίκα του Κοντονή με τους τακτικούς δικαστές, έχει μετατρέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ροντέο, με τις ομάδες πλέον να βλέπουν ορθάνοικτη μια πύλη προς την κόλαση. Με τον τρόπο που τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός, όλοι δεν θα επιδιώξουν να μην τελειώνουν αγώνες; Φανταστείτε την Τετάρτη, να πέσει ακόμα και...λιόσπορος, αν θα έχουν άδικο να πέσουν κάτω οι παίκτες του Παναθηναϊκού στην Τούμπα. Ο Βιγιαφάνιες πάντως δεν το έκανε με την κροτίδα στο ματς του Κυπέλλου, παρότι θα μπορούσε.

Το τέλος της αστειότητας των πλέι-οφ άνευ πρώτου


Οι αγώνες κατάταξης για την 2η ως την 5η θέση αποτέλεσαν μία από τις πλέον παταγώδεις αποτυχίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια διαδικασία που απλώς έβαζε λεφτά παραπάνω στα ταμεία των ομάδων, αλλά τίποτε παραπάνω. Από την άλλη το κανάλι που έχει τα δικαιώματα γι’ αυτά τα παιχνίδια, απλώς μετέδιδε άλλα 12 ματς σε μια άχαρη διαδικασία, την οποία από τα πρώτα χρόνια ο κόσμος δεν μπόρεσε να πάρει ζεστά. Για να είμαι ακριβής, η τελευταία χρονιά που είχαν ενδιαφέρον τα πλέι-οφ, ήταν όταν σ’ αυτά πήρε μέρος ο Ολυμπιακός και βγήκε 5ος μιας και οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονταν σε διάστημα καθίζησης και με ορατή την αλλαγή στη ιδιοκτησία τους.

Είμαι χαρούμενος που η πρώτη εντύπωση μου γι’ αυτή τη διαδικασία ήταν και η σωστή. Μιλάμε για μια διοργάνωση που απλώς μεγέθυνε το βάσανο για τις ομάδες που αναγκάζονταν κάθε χρόνο σ’ αυτά. Ομάδες όπως η ΑΕΚ το 2008 ή ο Παναθηναϊκός το 2012 που άξιζαν να πάρουν τον τίτλο και δεν τον πήραν, κλήθηκαν να παίξουν και στα πλέι-οφ, με την Ένωση, από την απώλεια του τίτλου στα χαρτιά να βρίσκεται τελικά πίσω και από τον Παναθηναϊκό στα πλέι-οφ. Οι ομάδες μπροστά βέβαια στα έξτρα χρήματα από τα πλέι-οφ, δεν υπολόγισαν πως ήταν σχεδόν καταδικασμένες ν’ αποτύχουν και την επόμενη χρονιά, με δεδομένο πως άρχιζαν την επόμενη σεζόν προετοιμασία με περιορισμένη ξεκούραση και με εξουθενωμένους πολλούς παίκτες, πήγαιναν στις προσεχείς σεζόν με ρόστερ που είχαν ήδη φόρτιση, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο αβαντάζ στον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x