Τάσος Τσατάλης

Αν δεν τελείωνε η φετινή Super League, η επόμενη θα μπορούσε να γίνει μόνο με 10 ομάδες

Ο Τάσος Τσατάλης στο sportfm.gr για την ατελείωτη κουβέντα για την τύχη της φετινής σεζόν, αλλά και με μια μεγάλη υποσημείωση στο τέλος

• Επειδή μάλλον έχουν δημιουργηθεί παρεξηγήσεις, η UEFA έχει επαναλάβει την «έντονη σύσταση» προς τις ομοσπονδίες να τελειώσουν στο γήπεδο τα πρωταθλήματα, ειδικά της Α΄ κατηγορίας.

• Το γεγονός πως ανακοίνωσε πλάνα και για πρωταθλήματα που δεν θα τελειώσουν, αφορά τις χώρες που αυτό θα συμβεί με κυβερνητική απόφαση. Την οποία φυσικά δεν ξεπερνά κανένα ποδόσφαιρο και καμιά UEFA.

• Κανένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σοβαρό, κανένα γενικώς αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει πάρει ως τώρα απόφαση οριστικής διακοπής. Στην Ολλανδία η απόφαση ήταν της κυβέρνησης. Και βλέπετε ήδη πόσα προβλήματα δημιουργούνται, σε σχέση με το ποιος θα θεωρηθεί πρωταθλητής, αν θα υπάρξει πρωταθλητής γενικώς κλπ.

• Στην Ελλάδα είναι σαφές πως πολλές ΠΑΕ βλέπουν μια απροσδιορίστου είδους λύση στην οριστική διακοπή της αγωνιστικής δραστηριότητας, ωστόσο εξακολουθώ να μη μπορώ να καταλάβω που είναι αυτή η λύση, ειδικά μακροπρόθεσμα.

• Ο ΠΑΟΚ στην τελευταία διάσκεψη της Λίγκας, που τοποθετήθηκε θετικά για οριστική διακοπή, έθεσε και θέμα συνολικής επανεκκίνησης. Ως εδώ καλά. Θα μπορούσε κανείς να πει πως θα είναι μια ευκαιρία.

• Αλλά μετά άρχισαν τα προβλήματα. Το σύνδεσε ο ΠΑΟΚ με πλάνο αναδιάρθρωσης, με 16 ή και 18 ομάδες. Με αυξημένα τηλεοπτικά συμβόλαια μάλιστα για τους μικρομεσαίους, που ουδείς μπορεί να δει αυτή την στιγμή από που θα προκύψουν.

• Ο βασικός τηλεοπτικός πάροχος του πρωταθλήματος, αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία μιλάει για περαιτέρω μείωση των ομάδων.
• Και πραγματικά, αν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα φέτος δεν ολοκληρωθεί, ενδεχόμενο που θα είναι μακροπρόθεσμα καταστροφικό και θα το διαπιστώσουν όλοι, το επόμενο δεν θα μπορούσε παρά να γίνει με λιγότερες ομάδες.

• Σκεφθείτε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν ήδη τουλάχιστον τρεις ομάδες, που οικονομικά δεν λειτουργούν καθόλου.

• Σε αυτές λοιπόν, μετά από μια οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, που θα σημαίνει πως θα συμπληρώσουμε περίπου μισό χρόνο χωρίς ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορεί να σκεφτεί κανείς στα σοβαρά πως θα προστεθούν άλλες τέσσερις, για να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα, με τις χειρότερες οικονομικές προϋποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών;

• Χωρίς στην ουσία έσοδα από διαρκείας, χωρίς χορηγίες, με σαφή τάση μείωσης και των τηλεοπτικών εσόδων;

• Το επόμενο πρωτάθλημα λοιπόν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο, δεν λέω καν ανταγωνιστικό παρά μόνο βιώσιμο, με συμμετοχή ομάδων που να μπορούν από μόνες τους να σταθούν οικονομικά όσο γίνεται. Κι αυτές στην Ελλάδα είναι πολύ λίγες.

• Κάθε άλλο ενδεχόμενο, θα σήμαινε ένα ακόμη περισσότερο απαξιωμένο πρωτάθλημα, με αυξημένο τον αριθμό των ομάδων που θα αναζητούσαν την επιβίωση μέσα από σχέσεις διαπλοκής με τους δυνατούς.

• Ένα ενδεχόμενο που δεν θα υπάρξει σε ένα πρωτάθλημα 10 ομάδων, με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και κυρίως ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Αστέρα Τρίπολης, ΟΦΗ και Λαμία, που είναι οι πέντε που δεδομένα δεν ασκούν επιρροή σε άλλες ομάδες, αλλά και δεν είναι δέκτες επιρροής από άλλες ομάδες.

• Σε αυτές θα μπορούσε ενδεχομένως να προστεθεί ο Ατρόμητος και θα έμεναν τρεις θέσεις για ομάδες που θα ήταν ασταθείς οικονομικά και με αμφιλεγόμενες σχέσεις με μεγαλύτερες ΠΑΕ.

• Σε κάθε άλλη περίπτωση και με δεδομένη την χρόνια αδυναμία των ομάδων της Super League, να συμφωνήσουν και στα πιο βασικά, από αναπτυξιακής άποψης μια οριστική διακοπή του φετινού πρωταθλήματος, δεν θα είχε κανέναν μελλοντικό θετικό αντίκτυπο. Θα έκανε μάλλον ακόμη χειρότερη την κατάσταση, ενόψει της νέας σεζόν.

• Κι επειδή όταν οι ελληνικές ΠΑΕ ακούν πρωτάθλημα 10 ή έστω 12 ομάδων, κάτι παθαίνουν οι περισσότερες, ας κοιτάξουν πως θα τηρηθεί η γραμμή της UEFA, πως θα τελειώσει στο γήπεδο το πρωτάθλημα, αλλά και το κύπελλο και βλέπουμε για του χρόνου.

ΥΓ1: Επειδή ενδεχομένως κάποιοι θα σχολιάσουν το ότι έβαλα την Λαμία στις ομάδες που δεν έχουν σχέσεις επιρροής, επειδή η διοίκηση της έχει φιλικές σχέσεις με την αντίστοιχη της ΑΕΚ, θα πω πως εξαρτημένη ομάδα που δύο σερί σεζόν να κόβει βαθμούς στην έδρα της από την Ένωση, μάλλον δεν υπάρχει. Ενώ την μια φορά που η ΑΕΚ την νίκησε εκτός έδρας, ήταν στο ουδέτερο στο Περιστέρι και χρειάστηκε η φάση με την ανατροπή του Λιβάγια, για την οποία ακόμη ...μας λιβανίζουν και για την οποία ο διαιτητής Βάτσιος πέρασε μια σεζόν στην Football League.

ΥΓ2 (Μεγάλο ...): Προσωπικά θεωρώ γελοίο και υποτιμητικό για την νοημοσύνη όσων διαβάζουν το blog, να σταθώ ιδιαίτερα στην υπόθεση της παραπομπής των Ολυμπιακού και Ατρόμητου στο δικαστικό της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Ήταν κάτι που κάποτε θα γινόταν αναγκαστικά, αλλά και πάλι έγινε μόνο για το Ολυμπιακός – Ατρόμητος κι όχι για το Ολυμπιακός – Βέροια, που το κατηγορητήριο παρουσιάζει λιγότερες ασάφειες.

Το να κάτσω λοιπόν εγώ εδώ και να μιλήσω για ενδεχόμενο αυστηρής τιμωρίας του Ολυμπιακού, θα ήταν σαν να δουλεύω τον κόσμο που με διαβάζει.

Είναι δυνατό να φανταστεί κανείς πως λίγο καιρό αφότου με παρέμβαση της Πολιτείας της ίδιας, απέφυγε την προβλεπόμενη τιμωρία μια μεγάλη ομάδα, θα περάσει αυστηρή τιμωρία για μια άλλη; Σοβαροί να είμαστε, όταν μιλάμε για μια χώρα που οι νόμοι και οι κανονισμοί δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε.

Από εκεί και πέρα, το γεγονός και μόνο πως συζητάμε γι΄αυτή την υπόθεση επτά χρόνια μετά την αποκάλυψη της, χωρίς καμιά ποινή τελεσίδικη για κανέναν, προκαλεί θυμηδία.

Το μόνο καλό, είναι πως ευτυχώς ο κόσμος άκουσε και διάβασε το περιεχόμενο των εισαγγελικών πορισμάτων, οπότε ό,τι και να προσπαθήσει να περάσει ο οποιοσδήποτε, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Όλοι ξέρουν τι γινόταν κι όλοι ξέρουν αν σε μια χώρα με τη μίνιμουμ ισχύ του κράτους του νόμου, θα υπήρχαν ή όχι εδώ και χρόνια πολύ αυστηρές τιμωρίες.

Ξέρουμε πως ακούσαμε παράγοντα ΠΑΕ να μιλάει με παράγοντα ομοσπονδίας για να κανονίσουν το ποιος θα παίξει διαιτητής σε αγώνα άλλης ομάδας σε άλλη κατηγορία.

Ξέρουμε πως ακούσαμε παράγοντα ομάδας τρίτης κατηγορίας, να τηλεφωνεί σε παράγοντα ομάδας πρώτης κατηγορίας και να του ζητάει να κανονίσει μια απόφαση πειθαρχικού οργάνου της ομοσπονδίας. Και σε άλλο τηλεφώνημα να ακούμε πως έγινε η δουλειά και μαζί τα συχαρίκια.

Ξέρουμε και πόσα άλλα ακούσαμε. Απλά αναφέρω τα πιο εντυπωσιακά ...στο αυτί και στο μάτι.

Οπότε το μόνο που θα παρακαλούσαμε όσους κουνούν και το δάχτυλο, είναι τουλάχιστον να μας αφήσουν ήσυχους. Εντάξει, είμαστε στην Ελλάδα, κυρώσεις δεν υπάρχουν, αλλά δεν πάει να πει πως θα μας βγάλετε και παλαβούς παιδιά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x