Τάσος Τσατάλης

Τσόσιτς, Ραμαντάνι... και ΑΕΚ με σχέδιο

Ο Τάσος Τσατάλης κάνει ντεμπούτο στο sportfm.gr και γράφει για τον φετινό μεταγραφικό σχεδιασμό της ΑΕΚ.

Γράφει ο Τάσος Τσατάλης

*** Δεν είναι και τόσο υπερβολικές οι πολλές αναφορές τελευταία, για το πόσο καλά έχει πάει ως τώρα ο σχεδιασμός της ΑΕΚ. Ισχύει αυτό. Είτε βάλεις σαν μέτρο σύγκρισης τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, είτε σταθείς αποκλειστικά στο τι έχει γίνει φέτος.

*** Το γήπεδο βέβαια έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Εκεί θα φανούν τα πάντα. Όμως η ΑΕΚ ως τώρα έχει πάρει μέσα στα χρονικά όρια που ήθελε από την αρχή, παίκτες που ήξεραν οι άνθρωποι της. Που ήξεραν βασικά γιατί τους ήθελαν και ασχολούνταν καιρό μαζί τους. Περισσότερες από 20 μέρες λοιπόν πριν τον προκριματικό, οι μεταγραφές που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν έχουν γίνει.

*** Θα δικαιωθούν οι προσδοκίες γι' αυτούς που ήρθαν κι όσους θα ακολουθήσουν; Είπαμε, στο γήπεδο αυτό. Αλλά αναμφισβήτητο πλέον πως υπάρχει ένας προγραμματισμός που υπηρετείται πιο σωστά από ποτέ, την εποχή του «Ερχόμαστε».

*** Είτε λειτουργείς όπως πρέπει, είτε όχι και τόσο, οι συγκυρίες πάντα παίζουν ρόλο στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Αν δουλεύεις σωστά βέβαια, αυξάνεις τις πιθανότητες να λειτουργήσουν υπέρ σου. Και στην ΑΕΚ φέτος το πάνε καλά το πράγμα.

*** Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του Τσόσιτς. Ξέρουμε τώρα πως εδώ και καιρό ήταν ο βασικός στόχος για την άμυνα. Ξέρουμε επίσης πως πριν από 20 μέρες περίπου, οι συζητήσεις με την Έμπολι δεν είχαν πάει καλά. Θα μπορούσε να είχε τελειώσει εκεί το θέμα. Ίσως πέρσι και πρόπερσι να είχε γίνει αυτό. Αλλά φέτος όχι.

*** Συνέχισε την επαφή με τον παίκτη η ΑΕΚ. Και τον κράτησε «ζεστό» για όσο διάστημα χρειάστηκε μέχρι να δοθεί τελικά η ευκαιρία για να βρεθεί η άκρη με την Έμπολι. Ήταν εύκολο; Καθόλου. Γιατί ο Τσόσιτς είχε πολύ καλές εναλλακτικές άμεσα στην διάθεση του.

*** Είναι βλέπετε η πολύ καλή σχέση που έχει και ο παίκτης και ο Σέρβος μάνατζερ του, με τον πολύ γνωστό ατζέντη από το Τετοβο της Π.Γ.Δ.Μ. Τον Φαλί Ραμαντάνι. Τους βοήθησε να πάνε στην Ιταλία, τους βοήθησε και όσο διάστημα πέρασε ο παίκτης στην Ιταλία. Είναι πάντα κοντά τους και είχαν στην διάθεση τους την βοήθεια του και τώρα.

*** Για να ακριβολογούμε ο Ραμαντανί με το που οριστικοποιήθηκε το «ναυάγιο» της πρώτης προσπάθειας της ΑΕΚ με την Έμπολι, είχε εξασφαλισμένες για τον Τσόσιτς τουλάχιστον δύο πολύ καλές περιπτώσεις. Από πλευράς προσωπικών οικονομικών αποδοχών μάλλον και καλύτερες από την ΑΕΚ.

*** Μέχρι και την στιγμή που μπήκε με τον ατζέντη του στο αεροπλάνο για να έρθουν στην Αθήνα, αυτή η προοπτική ήταν απόλυτα στην διάθεση του. Αλλά αυτός έμεινε προσκολλημένος στην ΑΕΚ, ακόμη κι αν για ένα μεγάλο διάστημα δεν υπήρχε κανένας θετικός οιωνός για την μεταγραφή.

*** Ήταν τυχαίο αυτό; Όχι. Κάποιοι φρόντισαν να είναι κοντά στον παίκτη. Κάποιοι του έδωσαν λόγους βάσιμους να πειστεί πως η ΑΕΚ είναι η καλύτερη επιλογή γι' αυτόν κι ας είχε στην διάθεση του την προοπτική βοήθειας από έναν από τους κορυφαίους στην πιάτσα. Κάποιοι φρόντισαν έτσι ώστε όταν δόθηκε η ευκαιρία με την Έμπολι, ο Τσόσιτς να είναι ...110% μαζί τους.

*** Αλλά και μια απλή αριθμητική βγάζει τις διαφορές. Το καλοκαίρι του 2015 ήταν στην ουσία ένας άνθρωπος «full time». Ο Μιλοβάνοβιτς.

*** Πέρσι το καλοκαίρι ήταν Μιλοβάνοβιτς με τον Ντε Μπαρτόλο, αλλά με τον πρώτο να είναι με το ένα πόδι έξω, καιρό πριν την οριστική του αποχώρηση. Κι όταν έφυγε, έμεινε ο Αργεντινός νυν ατζέντης, που είχε έρθει όμως για να βοηθήσει σε συγκεκριμένους τομείς.

*** Αντίθετα, η σεζόν που τελείωσε βρήκε την ΑΕΚ με τον Μαϊστόροβιτς να έχει δύο αποκλειστικούς συνεργάτες καθημερινά. Την βρήκε επίσης με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Μελισσανίδη να συνθέτουν ένα μικρό «team» με αυξημένες αρμοδιότητες στα μεταγραφικά, σε καθημερινή και αγαστή συνεργασία με τον Μαϊστόροβιτς.

*** Να πούμε επίσης με την ευκαιρία πως εδώ και μερικές μέρες η ομάδα των άμεσων συνεργατών του Μαϊστόροβιτς μεγάλωσε. Υπάρχει και τρίτος πλήρους απασχόλησης συνεργάτης στο scouting στην διάθεση του. Τι βγαίνει από αυτό; Πως στην ΑΕΚ φαίνεται να υπάρχει τώρα κι ένα συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης του εκάστοτε τεχνικού διευθυντή.

*** Αν όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη διετία, που αιτιολογούν και κάποια πράγματα που βλέπουμε στην πράξη, τι συνιστούν;

ΥΓ1: Θα πούμε περισσότερα για την συνέχεια στα μεταγραφικά από αύριο, ειδικά για την μία ακόμη κίνηση που θεωρείται από την αρχή δεδομένη για την επίθεση. Πάντως αυτή τη στιγμή δεν μου προκύπτει ιδιαίτερη κινητικότητα, έτσι ώστε να περιμένουμε κάτι πολύ σύντομα... Πάντως ονόματα σαν του Τάβαρες, φαίνεται να εντάσσονται στην κατηγορία παικτών που εξετάστηκαν στα πλαίσια της αναζήτησης του βασικού φορ που θα πήγαινε Πολωνία. Το μοντέλο και η φιλοσοφία της δεύτερης μεταγραφής σε αυτή τη θέση, μάλλον θα είναι διαφορετικά...

ΥΓ2: Ξεκίνημα σήμερα από τις τάξεις του Σπορ FM . Μια ιδιαίτερη στιγμή, από τις πολύ ξεχωριστές στην ως τώρα επαγγελματική μου πορεία. Ευχαριστώ τον Γιώργο Κοσμά για την εμπιστοσύνη του. Πάμε γερά ...με πολύ πράγμα για ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x