Τάσος Τσατάλης

Η ΑΕΚ χρειάζεται πολλή πίεση κι αυτό ήταν το καλό μετά την Κραϊόβα

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει στο sportfm.gr για την θετική πλευρά της φασαρίας μετά το ματς με τους Ρουμάνους και την στήριξη στο φετινό project.

Όποιος θεωρεί πως ξέρει τόσο μπάλα που μπορεί να βγάλει πόρισμα για τον Καρντόσο από τώρα, με γεια του με χαρά του. Εδώ δεν θα γίνει αυτό.

Αναμένουμε το φυσιολογικό. Την στήριξη στον προπονητή από την ομάδα. Και τίποτε το διαφορετικό δεν βγάζει το ρεπορτάζ. Την παραμικρή ένδειξη για το αντίθετο.

Φυσικά με κριτική, με αναγνώριση και χρέωση της αγωνιστικής αποτυχίας αν κι όπου αυτή έρθει, επισήμανση λαθών όπως τα βλέπει ο καθένας.

Αλλά σε καμιά περίπτωση με διάθεση να βγάλεις πορίσματα τώρα, ούτε σε ένα ή δύο μήνες από τώρα. Είναι δύσκολο για την ΑΕΚ, κάποιοι μπορεί να το θεωρούν κι αδύνατο, αλλά η ΑΕΚ το επέλεξε.

Δεν μπορεί να το απαρνηθεί τώρα και να φέρει τα πάντα τούμπα. Κι επαναλαμβάνω, απ' όσο ξέρω καμιά τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει. Τα σημειώνουμε αυτά, για να μη περιστρέφεται η ζωή της ΑΕΚ γύρω από ζητήματα ανύπαρκτα, όπως η διάθεση στήριξης στον Καρντόσο.

Όσον αφορά τα ματς με την Τράμπζονσπορ, καμιά πίεση δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια να χαλαρώσει.

Αντίθετα, η πίεση σε ομάδες όπως η ΑΕΚ, είναι ευεργετική πάντα. Κι αν δεν υπάρχει, πρέπει να την δημιουργείς. Κι αν υπάρχει μια θετική πλευρά σε ό,τι ακολούθησε την Κραϊόβα, είναι η αίσθηση της πίεσης που εντείνεται.

Κι όποιος έχει ρόλο στην ΑΕΚ, θα κάνει λάθος αν θεωρεί πως πρέπει αυτή η πίεση να αναζητείται τρόπος να χαλαρώσει. Να μάθουν να την διαχειρίζονται οι πάντες πρέπει, όχι να την αρνούνται.

Για να γυρίσω στην Τράμπζονσπορ, ανεξάρτητα από το αν πρέπει να απαγορεύεται να αντιμετωπίζεται ως κριτήριο για οτιδήποτε, η πρόκριση είναι στόχος αυτονόητος και σε καμιά περίπτωση η ΑΕΚ δεν πρέπει να αποδεχτεί ρόλο και ψυχολογία διεκδικητή υπέρβασης.

Ποια υπέρβαση; Τι είναι η Τράμπζονσπορ μπροστά στην Μπριζ πρόπερσι ή στην Σέλτικ πέρσι; Ακόμη και μπροστά στην ΑΕΚ ακόμη. Τι έχει κάνει η Τράμπζοσνπορ την τελευταία διετία στην Ευρώπη σε σύγκριση με την Ένωση;

Οι Τούρκοι έκαναν τέσσερα χρόνια να παίξουν σε προκριματικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Από το 2015 και τον αποκλεισμό από την Ραμποτνίσκι.

Φυσικά το τουρκικό πρωτάθλημα είναι καλύτερο από το ελληνικό, φυσικά υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα, φυσικά η Τράμπζονσπορ έχει πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ. Μάλλον είναι και καλύτερη ομάδα, τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Φυσικά και ξεκάθαρο πλεονέκτημα έδρας. Έχει πλεονεκτήματα, ίσως να είναι συγκριτικά η ομάδα με τις περισσότερες πιθανότητες, αλλά ως εκεί.

Πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ όμως, καλύτερες ομάδες, ακόμη και πλεονέκτημα έδρας απέναντι στο ΟΑΚΑ και με 30 χιλιάδες ακόμη, είχαν και η Μπριζ και η Σέλτικ. Δεν πάει να πει βέβαια πως είναι κάθε φορά του Άι Γιαννιού, αλλά όχι και πως πάει να δώσει η ΑΕΚ κάποια μάχη στην οποία δεν έχει τύχη και δεν έγινε και τίποτε αν αποκλειστεί.

Θα είναι αποτυχία. Θα την χρεωθεί, θα την βιώσει, θα πρέπει να την ξεπεράσει. Θα της δημιουργήσει θέματα που θα πρέπει να ξεπεράσει. Όπως τα έχουν ξεπεράσει κι άλλες μεγάλες ομάδες, μετά από ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς σε προκριματικά και δεν διαλύθηκε το σύμπαν. Εδώ μπορεί να θέλουν κάποιοι να το διαλύσουν, αλλά η ΑΕΚ δεν πρέπει να το επιτρέψει.

Θα είναι αποτυχία, αλλά θα είναι στην κατηγορία των αποτυχιών, για τις οποίες η ομάδα θα έπρεπε και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη φέτος, πολύ περισσότερο σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Γιατί πέρσι και πρόπερσι, δεν έχτιζε κάτι καινούργιο.

Το καλοκαίρι του 2017 συνέχισε με τον ίδιο τον προπονητή, τον Μανόλο Χιμένεθ και σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο κορμό. Το καλοκαίρι του 2018, άλλαξε μεν προπονητή, αλλά με εξαίρεση τον Οικονόμου δίπλα στον Λαμπρόπουλο, πήγε στα προκριματικά με την «χημεία», τον κορμό και το αγωνιστικό στυλ που είχε από πριν.

Φέτος και κορμό αλλάζει και νέο προπονητή έχει και με κριτήριο την αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας ήρθε αυτός. Θα πρέπει να γνωρίζει πως θα είναι σημαντική αποτυχία ο αποκλεισμοί.

Θα πρέπει να γνωρίζει πως πρέπει οπωσδήποτε να βρει τον τρόπο μέσα από την κατάσταση που είναι σήμερα η ομάδα, να πάρει την πρόκριση.

Όμως ούτε εκείνος, ούτε κανείς άλλος δεν μπορούν να έχουν ως γνώμονα κάτι αντελώς αβάσιμο. Πως θα κριθεί η πορεία του φετινού project της ΑΕΚ, τώρα.

Τέλος, θα επιμείνουμε και σήμερα, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμη κι απέναντι στην Τράμπζονσπορ, είναι η τιμωρία της έδρας.

Κι εδώ να σημειώσουμε το εξής. Την Πέμπτη, μπορεί να είναι και περισσότεροι οι Τούρκοι στο άδειο ΟΑΚΑ. Θα είναι γύρω στους 200, έχουν το δικαίωμα.

Η Κραϊόβα μπόρεσε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα από την ώρα που βγήκε ενδεχόμενο τιμωρίας της, να μαζέψει στο γήπεδο 4 χιλιάδες παιδιά κάτω των 14 ετών.

Για την ΑΕΚ, δεν λέω καν πως μπορούσε να το κάνει στην ρεβάνς. Που κατά την άποψη μου μπορούσε. Τα σχολεία στην Ρουμανία ανοίγουν στις 9 Σεπτεμβρίου και μάλιστα γίνεται και κουβέντα να ανοίξουν μια βδομάδα αργότερα φέτος. Αλλάς ας το αφήσουμε αυτό.

Μετά το 0-2 στην Κραϊόβα, δύο εβδομάδες για να γίνει προσπάθεια να φέρει και η Ένωση ένα σημαντικό αριθμό παιδιών στο γήπεδο, δεν βλέπω τον λόγο που δεν ήταν αρκετές.

Δεν λέω πως θα λυνόταν έτσι το πρόβλημα της έδρας. Αλλά έναν τόνο που θα έσπαγε κάπως την παγωμάρα του άδειου ΟΑΚΑ, θα μπορούσαν να τον δώσουν 5-6 χιλιάδες παιδιά. Και τουλάχιστον δεν θα ακούγαμε τα συνθήματα των οπαδών της τουρκικής ομάδας να κυριαρχούν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x