Τάσος Τσατάλης

Τα πρωταθλήματα της ΑΕΚ και η δύσκολη θέση του Ολυμπιακού

Ο Τάσος Τσατάλης αναλύει γιατί η ΑΕΚ καλείται να... φτύσει αίμα για το φετινό πρωτάθλημα, μαζί να πάρει... κι ένα άλλο και δίνει τη δική του εξήγηση για τις συνεχείς καταγγελίες του Ολυμπιακού.

***Δεν υπάρχει πρωτάθλημα απ΄όσα έχει κατακτήσει η ΑΕΚ που να μην έχει περάσει από... σαράντα κύματα, ακόμη και σε περιπτώσεις που ήταν φανερά ανώτερη από οποιονδήποτε ανταγωνιστή της.

***Για να μην πάω πάρα πολύ παλιά, να θυμηθώ το πρώτο επαγγελματικό το 89΄, που κόντεψε να το χάσει από μια αναπάντεχη ήττα στην γεμάτη από ΑΕΚτζήδες Ριζούπολη κι αναγκάστηκε να το παίξει σε... μια ζαριά με τον Ολυμπιακό, σε ματς ροντέο.

***Το 1992 που δεν κέρδισε ούτε ένα ντέρμπι.

***Το 1993 που έχασε διαφορά δέκα βαθμών, γνώρισε τραγική ήττα στην Καλαμαριά λίγο πριν το τέλος και τελικά έφτασε να το παίξει κι αυτό τελευταία αγωνιστική με τον Ολυμπιακό.

***Το 1994 που επίσης έχασε τεράστια βαθμολογική διαφορά κι απέτυχε να πάρει την νίκη με την οποία θα «κλείδωνε» το πρωτάθλημα, απέναντι στην Ξάνθη στην Φιλαδέλφεια. Αναγκάστηκε να πάει για το «διπλό» προτελευταία αγωνιστική στην Καλαμαριά.

***Για να μην πάω και στο ότι ακόμη και πρωτάθλημα που το κέρδισε με ισχνή βαθμολογική διαφορά εντός γηπέδου, το 2008, το έχασε στα χαρτιά ως γνωστόν.
Άρα και φέτος, αν το πάρει τα πρωτάθλημα η ιστορική εμπειρία δείχνει πως θα δικαιωθεί ο Χιμένεθ που έχει πει δυο φορές το τελευταίο διάστημα, πως το πρωτάθλημα πιθανότατα θα κριθεί στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές.

***Αλλά για να πάρει αυτό το πρωτάθλημα, θα πρέπει να κατακτήσει παράλληλα ...κι άλλο. Αυτό των παρουσιών και της επιβίωσης στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.

***Αυτή θα είναι η διαφορά. Πως φέτος η ΑΕΚ πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα στο γήπεδο και μαζί και στα δικαστήρια, που θα την κουβαλάει κάθε τρεις και λίγο ο Ολυμπιακός, όπως φαίνεται, για τον παραμικρό λόγο. Δύσκολη διαδικασία, αν και η ΑΕΚ διαθέτει... καλούς παίκτες και γι’ αυτά τα ματς.

***Η ανακοίνωση της ΑΕΚ για την καταγγελία του Ολυμπιακού, πρέπει να πω πως δεν θα με έβρισκε σύμφωνο, αν από τον Σεπτέμβρη του 2016 και μετά και η Ένωση και η κάθε ομάδα, που θέλει πρωτάθλημα στα ίσια, δεν είχαν κάθε λόγο να πιστεύουν πως τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, πλέον κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει και δεν συντρέχει λόγος να κυνηγάς συνεχώς υποθέσεις.

***Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.

***Με την τακτική που ακολουθεί ο Ολυμπιακός, θα μπορούσε κάποιος εύλογα να σκεφτεί ότι είναι λάθος να βγαίνει η ΑΕΚ και να δεσμεύεται δημόσια για την μη άσκηση δικαιωμάτων που έχει.

***Όμως από την στιγμή που πλέον τα αρμόδια όργανα εμπνέουν εμπιστοσύνη, είναι το ίδιο εύλογο να πιστεύουν στην ΑΕΚ πως δεν υπάρχει περίπτωση παράβαση που θα επιφέρει σοβαρή τιμωρία, να περάσει έτσι.

***Κι ένα επιπλέον στοιχείο, ενισχυτικό της θέσης που προβάλλει η ΑΕΚ στην ανακοίνωση της Τετάρτης. Παρά την μεγάλη κουβέντα που έγινε για άναμμα πυρσού στην Λεωφόρο, στην διάρκεια των πανηγυρισμών των παικτών του Παναθηναϊκού μπροστά στην εξέδρα των οργανωμένων, η ΑΕΚ δεν ασχολήθηκε καν...

***Όσον αφορά την στάση του Ολυμπιακού, εγώ κρατάω ένα πράγμα.

***Δεν είναι καθόλου μακριά οι εποχές που ο Ολυμπιακός δεν θα έκανε ποτέ τέτοιου είδους καταγγελίες. Γιατί θα είχαν κάθε λόγο να είναι σίγουροι οι άνθρωποι του, πως αυτό που θεωρούσαν σωστό, σίγουρα θα τύγχανε της σύμφωνης γνώμης και των πειθαρχικών οργάνων Super League και ΕΠΟ.

***Ανεξάρτητα από το αν θα φαινόταν σωστό, στα μάτια των υπόλοιπων βέβαια...

***Λόγο να μην νιώθει βέβαια κάποια ομάδα πως τα πειθαρχικά όργανα δεν θα κάνουν σωστά την δουλειά τους αυτή την περίοδος, δεν μπορείς να βρεις. Απλά είναι θέμα απώλειας της απόλυτης αίσθησης άνεσης κι ασφάλειας.

***Να θυμίσω απλά πως αύριο η ΑΕΚ θα απολογηθεί με κατηγορητήριο που βασίζεται στις εκθέσεις των επίσημων οργάνων του ματς κι όχι βάσει της καταγγελίας του ΟΣΦΠ.

***Αλλά, για να πάμε και πάλι πίσω, ακόμη κι αν κάτι - με κάποιο τρόπο που αδυνατώ να τον φανταστώ αλλά ας πούμε πως θα γινόταν – ξέφευγε από τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ, τα μη αποτελούμενα από τακτικούς δικαστές, πάλι ο Ολυμπιακός λογικά δεν θα έκανε καταγγελία.

***Γιατί θα μπορούσε να είναι σίγουρος πως μέσα στους επόμενους αντιπάλους της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όλο και κάποιος ή και κάποιοι, δεν θα είχαν πρόβλημα να μπουν μπροστά για να ...ασκήσουν το έννομο συμφέρον τους και να αναλάβουν το βάρος μιας καταγγελίας.

***Κι ενώ δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε, η αλλαγή είναι όντως εντυπωσιακή. Σε καμιά ομάδα στην ουσία δεν μπορούν να ποντάρουν στον Ολυμπιακό, πως θα ήταν διατεθειμένη να μπει μπροστά για καταγγελία σε βάρος της ΑΕΚ για οποιοδήποτε θέμα. Οπότε λογικό είναι το βάρος να αποφασίζουν να το σηκώσουν οι ίδιοι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x