Τάσος Τσατάλης

Το μονοπώλιο της 20ετίας «σκότωσε» τον ΠΑΟ και πριν την ΑΕΚ

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει στο sport-fm.gr για την βασική αιτία της κατάστασης που βρέθηκε πριν τέσσερα χρόνια η Ένωση και προσεγγίζει τώρα ο ΠΑΟ.

***Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για την κατάσταση που οδηγήθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία 20ετία, απ’ όσα βίωσε η ΑΕΚ και τώρα ο Παναθηναϊκός;

***Οι δύο από τις τρεις ομάδες «πυλώνες» του ελληνικού ποδοσφαίρου, έφτασαν μέσα στην τελευταία τετραετία περίπου, στην διάλυση και στην επανεκκίνηση η μία και στα όρια της κατάρρευσης πλέον η άλλη.

***Ασύλληπτο. Παρανοϊκό. Ποδοσφαιρικές και γενικά αθλητικές παραδόσεις δεκαετιών, ανατράπηκαν με τρόπο βάναυσο.

***Με το που καθιέρωσε η UEFA το νέο σύστημα διεξαγωγής του Champions League και την ροή των άνευ προηγουμένου εσόδων.

***Φυσικά υπάρχει ευθύνη και των ίδιων των ομάδων. Ας πούμε ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις επιτυχίες του 2004 και του 2010.

***Αλλά η ρίζα του προβλήματος δεν αλλάζει.

***Δεν είναι τυχαίο πως τα δύο πρωταθλήματα του ΠΑΟ, ήρθαν το ένα πάνω στην σύγχυση που δημιούργησε η κυβερνητική αλλαγή το 2004 και το άλλο στην αντίστοιχη από την διοικητική αλλαγή στον Ολυμπιακό.

***Σαφώς και υπήρξαν διοικήσεις στις δύο ΠΑΕ σε όλο αυτό το διάστημα, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να προσπαθήσουν τουλάχιστον να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Αλλά κι εδώ, μιλάμε για το έξω- αγωνιστικό. Αυτό ήταν το ζήτημα.

***Η ρίζα του προβλήματος παραμένει η απελπισμένη προσπάθεια, να μείνεις όσο γίνεται πιο κοντά στον Ολυμπιακό, με τα μόνιμα δεδομένα τεράστια έσοδα, απόρροια συγκεκριμένων πλεονεκτημάτων που εξασφάλισε σε αυτή την 20ετία.

***Κανένα οικονομικό πλάνο δεν μπορούσε να υπηρετηθεί πιστά. Όταν είσαι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, ότι και να κάνεις, δεν μπορείς να δίνεις την εντύπωση πως έχεις σηκώσει τα χέρια ψηλά.

***Δυο τεράστιοι σύλλογοι, «παγιδεύτηκαν» τα τελευταία 20 χρόνια στην αναγκαστική για το μέγεθος τους προσπάθεια να μείνουν ανταγωνιστικοί, απέναντι σε έναν αντίπαλο που τα είχε όλα υπέρ του. Κι αυτό δεν μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν.

***Τώρα, οι οπαδοί τους πρέπει να δουν μια σκληρή αλήθεια. Από διαφορετική σκοπιά μεν λόγω της τωρινής κατάστασης των ομάδων τους, αλλά κάπου «συναντιούνται».

***Δεν υπάρχει σοβαρό ποδοσφαιρικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στον βαθμό που θέλουν να φαντάζονται. Ίσως δεν υπάρχει καν. Ακόμη κι αν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Κυρίως γι’ αυτούς μάλιστα.

***Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να λειτουργεί σαν μαγνήτης για επιχειρηματίες που έχουν συχνά βλέψεις ευρύτερες.

***Τα τελευταία χρόνια και ο ΠΑΟΚ απολαμβάνει τα οφέλη από κάτι ανάλογο.

***Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, την όποια «δεξαμενή» άντλησης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος είχαν εντός συνόρων, καλά θα κάνουν οι οπαδοί τους να καταλάβουν πως την έχουν σχεδόν εξαντλήσει.

***Μακάρι για τον Παναθηναϊκό που έχει τώρα το πρόβλημα να αποδειχθεί το αντίθετο, αλλά προς το παρόν είναι το πάρα πολύ λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο.

***Η ειδοποιός διαφορά για την Ένωση, η ευτυχέστατη πραγματικότητα που την έσωσε, ήταν πως όταν έφτασε στην καταστροφή, υπήρχε ένα και μοναδικό τεράστιο κεφάλαιο που δεν είχε σπαταληθεί, ο Μελισσανίδης.

***Η μεγάλη τύχη της υπήρξε πως το κεφάλαιο που της απέμενε ακόμη, ήταν το πιο σημαντικό .

***Το μόνο που μπορούσε να αφορά όχι μόνο το αγωνιστικό, αλλά και το ζωτικής σημασίας θέμα του γηπέδου.

***Όπως και το επίσης κεφαλαιώδες θέμα της θέσης της απέναντι στα ουσιαστικά κέντρα εξουσίας στο ποδόσφαιρο.

***Αν ο Μελισσανίδης δεν ενδιαφερόταν να ασχοληθεί ξανά με την ΑΕΚ, μη το σκέφτεστε καλύτερα. Θα καταλάβαιναν με πολύ σκληρό τρόπο, ακόμη πιο σκληρό από τον υποβιβασμό και την πτώχευση κι αυτοί που επιμένουν να νομίζουν πως όλα είναι απλά…

***Αλλά πρώτα η ΑΕΚ «σκοτώθηκε». Είχαμε μεν… το θαύμα της ανάστασης, αλλά δεν αναιρεί πως υπήρξε «θάνατος».

***Πριν τον «θάνατο», έμειναν αναξιοποίητες τεράστιες δυνατότητες, που δεν θα μπορούσαν να εμφανιστούν ξανά στο διάβα της.

***Πρώτα η μοναδική ως τώρα περίπτωση ενδιαφέροντος από πολυεθνική εταιρεία για εμπλοκή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την ENIC.

***Που η παρουσία της ακόμη στην Premier League, με ένα σύλλογο του επιπέδου της Τότεναμ, αποδεικνύει πως δεν ήταν τίποτε «ρεμπεσκέδες», άσχετα αν με την Ελλάδα που έμπλεξαν, έγιναν λίγο…

***Μετά πήγε άπατο το τεράστιο κεφάλαιο που λεγόταν Ντέμης, με την στήριξη των πιο ισχυρών ΑΕΚτζήδων οικονομικών παραγόντων που υπάρχουν, εκτός από τον Μελισσανίδη.

***Δεν σπαταλήθηκε μόνο το κεφάλαιο του Ντέμη. Σπαταλήθηκε το κεφάλαιο Παππάς, το κεφάλαιο Χατζηιωάννου, το κεφάλαιο Κανελλόπουλος, το κεφάλαιο Νοτιάς, το κεφάλαιο Γκούμας! Το μέγεθος της ζημιάς που σήμαινε αυτό για την ΑΕΚ, δεν μετριέται. Είναι αμέτρητο.

***Όταν λέω «σπαταλήθηκε» δεν φταίει η ΑΕΚ, ούτε οι ίδιοι τουλάχιστον όσον αφορά τις προθέσεις τους.

***Το κυριότερο πρόβλημα, ήταν το περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσα στο οποίο κλήθηκαν να δράσουν. Αυτό που είπα στην αρχή.

***Στον Παναθηναϊκό, μετά το κλείσιμο της εποχής Βαρδινογιάννη, σπαταλήθηκε και η δυναμική που σήκωσε η «Πολυμετοχικότητα».

***Σε μεγάλο βαθμό επειδή το να πάρεις ένα πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό μέσα σε αυτή την 20ετία, σήμαινε έξοδα τρεις και τέσσερις φορές παραπάνω από το κανονικό.

***Ακολουθεί η σπατάλη και του κεφαλαίου Αλαφούζος.

***Που μεταφράζεται σε μια επένδυση σύμφωνα με την παραδοχή Γιαννακόπουλου, πάνω από 40 εκατομμύρια!

*** Η διοίκηση Αλαφούζου είχε επίσης το μη αντιμετωπίσιμο πρόβλημα, να χρειαστεί να στηρίξει οικονομικά τον Παναθηναϊκό, σε μια περίοδο που πάλι δεν γινόταν να διεκδικήσεις πρωτάθλημα βασισμένος μόνο στο αγωνιστικό.

***Αυτό σε συνδυασμό με τις λάθος επιλογές για τις οποίες μιλάνε όλοι, δημιούργησε ένα δηλητηριώδες μείγμα.

***Στην ουσία η τρέχουσα είναι η πρώτη σεζόν που το πρωτάθλημα διεξάγεται σε διαφορετικό περιβάλλον, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι ήδη δραματικά επιβαρημένος στα οικονομικά.

***Και βέβαια κατ’ επιλογή του αποστασιοποιημένος κι από τη νέα κατάσταση, στην οποία όμως συνέβαλε αποφασιστικά για να υπάρξει!

***Και στρέφονται όλοι στον Γιαννακόπουλο, πολύ απλά γιατί από πουθενά δεν προκύπτει πως υπάρχει κάποια άλλη λύση, γι’ αυτό το τεράστιο μέγεθος που λέγεται Παναθηναϊκός.

***Οι περισσότεροι στέκονται μεν στο τι έχει συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία 20ετία, αλλά φοβάμαι πως λίγοι είναι αυτοί που το έχουν καταλάβει πραγματικά.

***Πόση είναι η ζημιά έχουν πάθει από το περιβάλλον της 20ετίας Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Πόσο μεγάλο μερίδιο από όσα έχουν περάσει, οφείλεται σε αυτό και μόνο σε αυτό.

***Όπως λίγοι προς το παρόν αντιλαμβάνονται και το πώς διαμορφώνεται πλέον το τοπίο, ως προς πιθανές «επιλογές σωτηρίας».

***Ο Παναθηναϊκός έχει τώρα μπροστά του… το Έβερεστ.

***Στην δε ΑΕΚ να εύχονται να μη χρειαστεί στο προσεχές μέλλον να διαπιστώσουν τι επιλογές υπάρχουν, εκτός από αυτή με την οποία (προ)πορεύονται σήμερα και βλέπουν και να έχει αρχίσει να φτιάχνεται γήπεδο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x