Ειδήσεις

Tricol-Or!

Είναι πια πρωταθλητές! Η Γαλλία σάρωσε τη Λιθουανία με 80-66 στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και φόρεσε το χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η ώρα της Γαλλίας έφτασε και αυτή τη φορά οι «τρικολόρ» ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους με την ιστορία. Με μία επιβλητική εμφάνιση μετά το πρώτο δεκάλεπτο, η ομάδα του Βενσάν Κολέ έκανε επίδειξη ισχύος απέναντι στην αγνώριστη Λιθουανία και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της την κορυφή της Ευρώπης νικώντας με 80-66.

Μπατούμ εναντίον Κλέιζα

Ο Πάρκερ ξεκίνησε «κρύος» το ματς (1/5 στην πρώτη περίοδο), αλλά ο Μπατούμ ανέλαβε δράση και με εκείνον πρωταγωνιστή σε άμυνα κι επίθεση οι «τρικολόρ» είχαν τον έλεγχο ξεφεύγοντας με 17-12. Όλα αυτά, όμως, μέχρι να πάρει μπρος ο Κλέιζα, ο οποίος με έντεκα προσωπικούς πόντους και απόλυτη ευστοχία στο πρώτο δεκάλεπτο οδήγησε την ομάδα του σε ένα επί μέρους σκορ 10-2 και το προβάδισμα (19-22).

Γαλλική επανάσταση

Η Γαλλία ήταν απόλυτη κυρίαρχος στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπως μαρτυρά και το σκορ 31-12, με το οποίο αυτό ολοκληρώθηκε. Χάρη στην καλή άμυνα, τον έλεγχο των ριμπάουντ (19-9) και τον πλουραλισμό στην επίθεση, η ομάδα του Κολέ επέβαλε το δικό της νόμο στο παρκέ, την ώρα που η «Λιέτουβα» έδειχνε πλήρως αποσυντονισμένη. Αρχικά ο Πιετρούς, εν συνεχεία ο εκπληκτικός Μπατούμ (17π. και εξαιρετική άμυνα) ο Πετρό και στο τέλος ο Ντιό, που πέτυχε ένα απίθανο τρίποντο με την εκπνοή του ημιχρόνου, έφεραν την ομάδα τους στο +16, 50-34.

Μπορίς… κι εσύ

Η αντεπίθεση της Λιθουανίας δεν ήρθε ποτέ. Ο πανικός στις κινήσεις των παικτών του Καζλάουσκας ήταν εμφανής και η γαλλική άμυνα έμοιαζε απροσπέλαστη την ώρα που ο Ντιαό πήρε τη σκυτάλη στο σκοράρισμα με 11 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο. Η διαφορά αντί να μειωθεί εκτοξεύτηκε στο +22 (64-42) και η περίοδος ολοκληρώθηκε με 68-50 και τους Γάλλους να οδεύουν ολοταχώς προς την κούπα.

Ήταν πλέον αργά…

Η Λιθουανία έδειξε διάθεση να το παλέψει μέχρι τέλους. Όμως πέρα από τον κακό της εαυτό και τον εξαιρετικό της Γαλλίας, είχε πλέον να αντιμετωπίσει και το χρονόμετρο. Δεν κατάφεραν να ρίξουν τη διαφορά κάτω από τους 16 πριν το τελευταίο λεπτό, την ώρα που ο… εξαφανισμένος Πάρκερ φρόντιζε με προσωπικά καλάθια να τους κόβει τη φόρα.

Δεκάλεπτα: 19-22, 50-34, 68-50, 80-66.

Γαλλία (Κολέ): Λοβέρν, Μπατούμ 17, Ντιό 5, Πετρό 8, Πάρκερ 12, Πιετρούς 6, Ντε Κολό 4, Ντιαό 15, Αζανσά 4, Ζελαμπάλ 7. Λοβέρν 2, Ερτέλ, Καουντί.

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 19, Ντ. Λαβρίνοβιτς 7, Ματσιούλις 7, Σεϊμπούτις 10, Κλέιζα 20, Πότσιους 3, Βαλαντσιούνας, Γιαβτόκας, Μοτιεγιούνας, Κουζμίνσκας.

Διαιτητές: Αρτεάγκα (Ισπανία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Λαμόνικα (Ιταλία).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x