Επικαιρότητα

Αβέβαιη η ανακατασκευή των ιστορικών κτιρίον «Αττικόν» και «Απόλλων»

«Πρέπει να σας πω ότι η απάντηση σας με απογοητεύει. Όχι γιατί έχετε αρνητική τάση, αλλά διότι δεν κάνουμε κάτι ως υπεύθυνη πολιτεία», είπε ο βουλευτής.

Νίπτει τας χείρας της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την τύχη των ιστορικών κτιρίων της οδού Σταδίου (κινηματογράφοι «Απόλλων» και «Αττικόν») τα οποία πυρπολήθηκαν πριν από πέντε χρόνια.

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε αλλά νομικά η παρέμβαση μας είναι περιορισμένη, διότι το κτίριο είναι ιδιωτικό» απάντησε η Λυδία Κονιόρδου στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Σπύρου Λυκούδη.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ότι ο ίδιος όπως και κάθε Αθηναίος αισθάνεται απέραντη θλίψη όταν περνώντας από την οδό Σταδίου βλέπει σαν «ανοικτή πληγή» το ιστορικό κτίριο του Τσίλλερ.

Συνέδεσε δε την υφιστάμενη κατάσταση των κτιρίων με την γενικότερη ερήμωση, λόγω κρίσης, της οδού Σταδίου. «Πρόκειται για ένα πολιτιστικό διαμάντι και η πολιτεία έχει ηθική υποχρέωση να επιλύει τέτοια ζητήματα» τόνισε.

«Την μέριμνα για την αποκατάσταση του κτιρίου της έχει ο ιδιοκτήτης (ίδρυμα Δεκόζη Βούρου)» απάντησε η υπουργός Πολιτισμού και επανέλαβε ότι οι ενέργειες του υπουργείου είναι πεορισμένες διότι το κτίριο δεν είναι χαρακτηρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού».

Η κυρία Κονιόρδου εξήγησε ότι επειδή οι πρώην κινηματογράφοι βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του ΟΤΕ το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο μπορεί το υπουργειο να παρέμβει, εφόσον βέβαια εκπονηθούν μελέτες κάτι που όπως είπε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ενημέρωσε επίσης ότι το υπουργείο είναι σε επαφή με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων για να ενταχθούν ιδιωτικά έργα στο ΕΣΠΑ.

«Πρέπει να σας πω ότι η απάντηση σας με απογοητεύει. Όχι γιατί έχετε αρνητική τάση, αλλά διότι δεν κάνουμε κάτι ως υπεύθυνη πολιτεία» επανήλθε ο Σπύρος Λυκούδης και πρόσθεσε «έχετε πολιτική υποχρέωση να αναλάβετε πρωτοβουλίες. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο αυτής της πόλης» είπε.

Ζήτησε από την υπουργό να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Ίδρυμα Νιάρχος, Δήμος Αθηναίων) και να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω ώστε να βρεθεί λύση

Απαντώντας η κυρία Κονιόρδου αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για την αποκατάσταση ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων της πρωτεύουσας. Εξέφρασε τέλος την απόψη ότι η οδός Σταδίου δεν έχει ερημωθεί τελείως.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x