sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΑΕΚ… 4x4 με Σκωτσέζους: Τι λέει η προϊστορία

Δείτε τα επιτεύγματα της ΑΕΚ απέναντι σε ομάδες από τη Σκωτία.

Η Σέλτικ φαντάζει ο πιθανότερος αντίπαλος της ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League κι αν όντως συμβεί αυτό τότε οι «κιτρινόμαυροι» μπορούν να αντλήσουν αισιοδοξία από το… παρελθόν. Η «Ένωση» μετρά τέσσερις προκρίσεις στα ισάριθμα ραντεβού με ομάδες από τη Σκωτία έχοντας μάλιστα περάσει δις από… πάνω τους στα προκριματικά του Champions League κάνοντας μόνο νίκες.

Με υπογραφή Σαραβάκου και Σαβέφσκι στους ομίλους

Η πρώτη συμμετοχή της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League είχε έρθει με πρόκριση επί της Ρέιντζερς το 1994. Ο Δημήτρης Σαραβάκος με δύο προσωπικά γκολ με απίθανα σουτ είχε υπογράψει το 2-0 στο «Νίκος Γκούμας». Η ρεβάνς αναμενόταν δύσκολη, αλλά η «Ένωση» αμύνθηκε υποδειγματικά και σφράγισε πανηγυρικά το εισιτήριο για τους ομίλους με τον Τόνι Σαβέφσκι να αξιοποιεί το ιδανικό γύρισμα του Βασίλη Τσιάρτα.





Το αριστερό του Τσιάρτα έδωσε τη λύση

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA το 2001 η ΑΕΚ ήταν το φαβορί απέναντι στη Χιμπέρνιαν αλλά για να το επαληθεύσει της βγήκε η ψυχή. Το πέναλτι που κέρδισε ο Νίκος Γεωργέας (!) και μετέτρεψε σε γκολ ο Βασίλης Τσιάρτας, αλλά και η κεφαλιά του Ντέμη Νικολαΐδη χάρισαν μια καλή προίκα εν όψει της ρεβάνς (2-0). Το σκορ αυτό ισοφαρίστηκε από τους Σκωτσέζους στη ρεβάνς, αλλά ο «El Mago» μίλησε ξανά. Με σουτ εκτός περιοχής και απευθείας εκτέλεση κόρνερ στην παράταση ισοφάρισε σε 2-2 και απλώς οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη με 3-2, δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα.





Ξανά στους ομίλους απέναντι σε Σκωτσέζους

Το τελευταίο εμπόδιο της ΑΕΚ πριν την πιο πρόσφατη παρουσία της σε ομίλους ήταν και πάλι σκωτσέζικο. Το 2006 αντιμετώπισε τη Χαρτς και έβαλε τις βάσεις πρόκρισης από το Εδιμβούργο. Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, η απίθανη κεφαλιά του Παντελή Καπετάνου και η καραμπόλα στο μακρινό σουτ του Νίκου Λυμπερόπουλου χάρισαν στην «Ένωση» τεράστιο προβάδισμα (1-2). Στη ρεβάνς οι αποβολές των Μπρεγιέ (29’) και ΜακΚαν (64’) απλοποίησαν την κατάσταση και μέσα σε οκτώ λεπτά ήρθε το 3-0. Ο Ζούλιο Σέζαρ ευστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε ο Βασίλης Λάκης στο (78’) και έκλεισε το σκορ με προσωπική προσπάθεια (85’), ενώ ενδιάμεσα ο Νίκος Λυμπερόπουλος με κεφαλιά είχε σκοράρει.





Πρόκριση με άγχος στο… Καραϊσκάκη

Το πιο πρόσφατο ραντεβού με ομάδα της Σκωτίας ήταν για τα playoffs του Europa League το 2010. Το γκολ του Ράφικ Τζεμπούρ από εξαιρετικό γύρισμα του Νάτσο Σκόκο χάρισε στην ΑΕΚ μεγάλη νίκη εκτός έδρας (0-1) επί της Νταντί Γιουνάιτεντ, αλλά στη ρεβάνς λίγο έλειψε να έρθει ο αποκλεισμός. Η ρεβάνς που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Νέα Σμύρνη δεν έγινε ποτέ εκεί, καθώς άγνωστοι (που λέγεται πως ήταν οπαδοί του Πανιωνίου που δεν ήθελαν να φιλοξενηθεί η «Ένωση» στο γήπεδό τους) έσκαψαν τον αγωνιστικό χώρο. Το παιχνίδι μεταφέρθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκη» και διεξήχθη χωρίς φίλους της ΑΕΚ παρά μόνο της Νταντί Γιουνάιτεντ. Το γκολ του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ φαινόταν να «σφραγίζει» την πρόκριση, αλλά οι Σκωτσέζοι ισοφάρισαν και στο φινάλε έχασαν ευκαιρίες να πετύχουν το γκολ της πρόκρισης.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x