Κώστας Νικολακόπουλος

Αφού δεν το λέει κανείς άλλος, θα πω εγώ μπράβο στον Μπέντο

Ο Κώστας Νικολακόπουλος νιώθει την ανάγκη να γράψει πέντε πράγματα μέσα από τον sport-fm.gr για τον Μπέντο.

• Ο Μπέντο δεν είναι ακριβώς αυτό που λες και ο πιο…δημοφιλής προπονητής του Ολυμπιακού.

• Δεν πειράζει. Αφού δεν λέει κανείς άλλος μία καλή κουβέντα για τον προπονητή Μπέντο, θα την πω εγώ, αφού την πιστεύω.

• Εγώ λοιπόν λέω μπράβο στον Μπέντο για όσα έχει κάνει έως τώρα στον Ολυμπιακό. Λέω έως τώρα, γιατί δεν ξέρω τι θα κάνει αύριο. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις στο ποδόσφαιρο.

• Ωστόσο, μπορώ να καταγράψω τι έχουν δει τα μάτια μου μέχρι στιγμής...

• Ανέλαβε τον Ολυμπιακό μέσα Αυγούστου και μετά από το μεγαλύτερο σοκ που έχει υποστεί ο σύλλογος μέσα σε μία ολόκληρη εφταετία, τον αποκλεισμό από την Μπερ Σεβά και την απώλεια 25 εκ. Ευρώ και μέσα σε ελάχιστες ημέρες πέρασε την ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας έξω την Αρόουκα, Νο 5 στο περσινό πρωτάθλημα Πορτογαλίας.

• Οδήγησε τον Ολυμπιακό στις νίκες στα τρία ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, με γκολ 8-1 κατά σειρά επί των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού.

• Πέρασε την ομάδα στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, παρότι είχε απίστευτη γκίνια: πέντε δοκάρια, τέσσερα στα δύο ματς με τον ΑΠΟΕΛ (τρία μετά το 0-1 εντός έδρας κι ένα επίσης μετά το 0-1 εκτός έδρας) κι ένα στο ματς στην Αστάνα, μετά το 1-1.

• Έχει τον Ολυμπιακό πρώτο στο πρωτάθλημα με διψήφιο αριθμό πόντων από τους ακολουθούντες, με μία ήττα σε 16 αγωνιστικές και με συντελεστή τερμάτων +28, μολονότι κατά κοινή ομολογία έχει τη μακράν χειρότερη εις βάρος του διαιτησία εδώ κι εφτά χρόνια, δηλαδή από το πρωτάθλημα του 2010, που είχε πάρει ο Παναθηναϊκός επί Πατέρα. Με κόντρα τη διαιτησία, ενίοτε και προκλητικά, έχει 13 νίκες και τρεις ισοπαλίες.

• Πέρασε την ομάδα από τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου με τρεις νίκες σε τρία ματς και σύνολο γκολ 8-0.

• Είναι ο μοναδικός προπονητής στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού, που τόλμησε να βάλει στην ενδεκάδα της πρώτης ομάδας τρεις παίκτες από την Ακαδημία. Αντί να φυλάξει τον πισινό του, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοι του, που προτιμούσαν να πάνε στα σίγουρα βάζοντας τα "ονόματα" και τους πιο έμπειρους κι αφήνοντας στην μπάντα τα νέα παιδιά.

• Στήριξε και βοήθησε τον Φιγκέϊρας κι από εκεί που στα ματς με την Μπερ Σεβά όλοι κορόϊδευαν, τώρα ο Ολυμπιακός έχει βρει μία πολύτιμη μονάδα για το δεξιό άκρο της άμυνας του, σε σημείο που χωρίς πολλές σκέψεις ο σύλλογος άφησε τον Ομάρ στην Πρέμιερ Λιγκ...

• Έφερε στην ομάδα, τζάμπα, τον Αντρέ Μαρτίνς, ένα μέσο με ποιότητα, αλλά και ψυχή, που με τους Μιλιβόγεβιτς και Φορτούνη αποτελούν την καλύτερη τριάδα κέντρου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κι ας κάνουμε υπομονή να δούμε και τι ψάρια θα πιάσει στο μέλλον ο Βιάνα (21 είναι).

• Ανέστησε τον Σεμπά, ο οποίος ήταν πέρσι μαύρο πρόβατο και φέτος κάνει τη διαφορά και χειροκροτείται απ΄ όλους.

• Λειτουργεί με βάση τη δικαιοσύνη στ΄ αποδυτήρια. Μετράει ποιος δουλεύει, ποιος προσφέρει, ποιος παίζει για την ομάδα, ποιος έχει σωστή συμπεριφορά κι όχι αν ο ένας λέγεται Τσόρι κι ο άλλος Ανδρούτσος, αν ο ένας είναι ο Πάρντο (έχουν τον ίδιο μάνατζερ!) κι ο άλλος ο Μανθάτης, αν ο ένας είναι ο Καμπιάσο κι ο άλλος ο Μπουχαλάκης, αν ο ένας είναι ο Σιόβας κι ο άλλος ο Ρέτσος, αν ο ένας ανήκει στον Ολυμπιακό (Καπίνο) κι ο άλλος είναι δανεικός (Λεάλι) κλπ, κλπ. Έχει δε δώσει ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες, από τον Χουτεσιώτη έως τον Πασιέντσα. Αλλά κι έχει στείλει στην εξέδρα από τον Φορτούνη έως και τον Μάριν.

• Δεν «ακούει» τα μηνύματα του Τύπου και της εξέδρας. Κάνει αυτό που ο ίδιος νομίζει σωστό για την ομάδα κι ας είναι κόντρα στην κερκίδα και στις εφημερίδες και στα ραδιόφωνα και στα σάϊτ. Δεν κάνει χατίρια, αλλά μόνο αυτό που πιστεύει, σωστό η, και λάθος! Αν μη τι άλλο έχει δηλαδή αρχές, τις οποίες τηρεί.

• Κι όλα αυτά, την στιγμή που αντιμετωπίζεται από κακόπιστα έως εχθρικά από τους περισσότερους δημοσιογράφους, που δεν δείχνουν έστω το σεβασμό που θα έπρεπε να είχε ένας προπονητής ο οποίος ήταν επί τέσσερα σερί χρόνια στην εθνική Πορτογαλίας, σε τελικές φάσεις Μουντιάλ και ΓΙΟΥΡΟ (φτάνοντας ως τα ημιτελικά). Με εύλογη συνέπεια και τον επηρεασμό πολλών οπαδών του Ολυμπιακού, που ανέκαθεν στέκονται (υπέρ του δέοντος) κριτικά απέναντι σε κάθε προπονητή.

• Δεν κάνει λάθη ο Μπέντο; Ασφαλώς και κάνει. Τα κάνει τέλεια; Όχι! Έχει επιλογές που δεν του έχουν βγει, έχει εσφαλμένες εκτιμήσεις και αποφάσεις κι είναι φανερό ότι η ομάδα χρειάζεται περισσότερη και καλύτερη δουλειά και πίσω και μπροστά.

• Όλα αυτά όμως είναι μέσα στο πρόγραμμα, μέσα στο ποδόσφαιρο. Και μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό: η φετινή σεζόν έτσι όπως ξεκίνησε, θα ήταν ξεκάθαρα δύσκολη και στη συνέχεια της, για να "βοηθήσει" την ομάδα να παίξει θεαματικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x