Επικαιρότητα

Αίγυπτος: Αιματηρές συγκρούσεις τρεις μέρες πριν τις εκλογές

Ο ηγέτης ένοπλης οργάνωσης που ευθύνεται για δεκάδες δολοφονίες στην Αίγυπτο σκοτώθηκε, κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν Δευτέρα-Τρίτη.

Στο Σινά σκοτώθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης «Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες», που «εμπνέεται» από την Αλ Κάιντα. Στο Φαγιούμ, στα νοτιοδυτικά του Καΐρου, ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι τρεις. Σε άλλες περιοχές οι διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι διαλύθηκαν από τους αστυνομικούς που σε ορισμένες περιπτώσεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, όπως στο προάστιο Νασρ Σίτι του Καΐρου, στην Αλεξάνδρεια και στην επαρχία Μίνια.

Πολλοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν εξάλλου τον θάνατο του Σάντι ελ Μενέι, του ηγέτη της Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες, μιας οργάνωσης που δηλώνει ότι "εμπνέεται" από την Αλ Κάιντα και έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, στις 3 Ιουλίου πέρσι. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο Μενέι σκοτώθηκε μαζί με άλλα τρία μέλη της οργάνωσης όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματός τους την ώρα που ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση σε έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στο Σινά.

Άλλοι αξιωματούχοι όμως υποστήριξαν ότι ο Μενέι σκοτώθηκε από άγνωστους δράστες. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η μία ή η άλλη εκδοχή από ανεξάρτητες πηγές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες είναι η μοναδική ένοπλη οργάνωση ικανή να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x