Χρήστος Ρομπόλης

«Αιώνιοι» βελτιωμένοι και αναβαθμισμένοι

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο www.sport-fm.gr για τους λόγους βελτίωσης του Παναθηναϊκού και αναβάθμισης του Ολυμπιακού λίγες μέρες πριν το ραντεβού στο ΟΑΚΑ.

Φάγαμε το γάιδαρο, έμεινε η ουρά… Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν πλησιάζει, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα είναι ανέτοιμοι και ελλιπείς στον προημιτελικό που θυμίζει τελικό και ουσιαστικά κρίνει το Κύπελλο, αλλά αν μη τι άλλο στο τελευταίο τους δείγμα γραφής παρουσιάστηκαν καλύτεροι από το προηγούμενο.

Ξεκινάμε από τον γηπεδούχο του προσεχούς προημι-τελικού Παναθηναϊκό. Η εικόνα του στο φιλικό με τη Νίζνι ήταν αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το τουρνουά του Κάουνας, έστω κι αν σε επίπεδο προσώπων ήταν ελάχιστα διαφοροποιημένος. Η αγωνιστική πρόοδος, πέραν του γεγονότος πως πλέον το σώμα δεν είναι τόσο σφιγμένο από τη σκληρή προετοιμασία, έχει πολλές αιτίες.

-Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς «κόντυνε» το rotation: Τα… πειράματα τελείωσαν και ο Μαυροβούνιος κόουτς θέλει να βάλει την ομάδα του σε αγωνιστικό ρυθμό. Χρησιμοποίησε μόλις εννιά παίκτες και ούτε για δευτερόλεπτο τον ανέτοιμο Φώτση και τους νεαρούς Διαμαντάκο, Παπαγιάννη και Κόνιαρη. Πλέον αναζητά τη συνοχή και δεν κάνει δοκιμές, κάτι που είναι απολύτως λογικό. Πάντως τα αγωνιστικά προβλήματα με Νέλσον και Μαυροκεφαλίδη θα τον υποχρεώσουν να επιβαρύνει αρκετά κάποιους παίκτες με περισσότερα λεπτά και ευθύνες στο απαιτητικό ξεκίνημα της σεζόν.

-Άμυνα για… δέσιμο: Ασφαλώς η Νίζνι δεν είναι κάποιο μεγαθήριο, όμως ούτε η Ζαλγκίρις ήταν και μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ομάδα Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός έδειξε υψηλότερο βαθμό συγκέντρωσης, καλύτερες αλληλοκαλύψεις και περισσότερη αποτελεσματικότητα στα μετόπισθεν. Μπατίστα και Γκιστ, ειδικά, «κουμπώνουν» πλέον καλύτερα, με τα γρήγορα πόδια και την αλτικότητα του δεύτερου να καλύπτουν σε ένα βαθμό τις αδυναμίες «κατασκευής» του πρώτου. Ακόμη, πάντως, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των ριμπάουντ, που σίγουρα θα είναι ορατό σε μικρότερο βαθμό με την προσθήκη του Φώτση και του ξένου ψηλού που… αναμένεται.

-Ο Σλότερ δίνει λύσεις: Το ντεμπούτο του ήταν ενθαρρυντικό. Μπορεί εκ πρώτης όψης να μοιάζει περισσότερο σούτινγκ γκαρντ παγιδευμένος στο κορμί «άσου», μπορεί οι αδυναμίες του στην άμυνα να είναι εμφανείς και μάλλον δυσεπίλυτες λόγω σωματοδομής, αλλά στην επίθεση δείχνει ικανός να προσφέρει πολλά. Με το αξιόπιστο μακρινό του σουτ, τη συμπαθητική του πάσα, τη δυνατότητα να κατεβάζει την μπάλα απαλλάσσοντας από την αγγαρεία αυτή τον Διαμαντίδη… Αν ο Ιβάνοβιτς τον «κρύψει» στην άμυνα και δεν τον υποχρεώσει σε ατομικές ενέργειες στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός έχει να πάρει πολλά από τον Σλότερ. Για τον Γιάνις Μπλουμς, των… ούτε δύο προπονήσεων, είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα. Πάντως ένας γκαρντ με κορμί και πείρα σαν τη δική του, αχρείαστος δεν θα είναι…

Πάμε στον Ολυμπιακό… Μπορεί να μην ενθουσίασε με την απόδοσή του κόντρα στην Ούνιξ, αλλά σκεφτείτε πως κέρδισε μια ομάδα θεωρητικά πιο έτοιμη από αυτόν (έπαιζε τη μισή χρονιά στα προκριματικά της Ευρωλίγκας, γαρ) και με ανάλογο μπάτζετ χωρίς Πρίντεζη, Ντάρντεν και Παπαπέτρου. Από το δυνατό αυτό τεστ μπορούμε να διαπιστώσουμε τα εξής:

-Οι «πυλώνες» δεν αλλάζουν: Ο Ολυμπιακός δείχνει βελτιωμένος ποιοτικά σε σχέση με πέρσι, αλλά επειδή έχει καλύτερους ρολίστες κι όχι διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Είναι σαφές ότι Σπανούλης, Πρίντεζης και Ντάνστον θα είναι ΚΑΙ φέτος οι στυλοβάτες της ομάδας, αλλά αυτή τη φορά το supporting cast μοιάζει καλύτερο και μεγαλύτερο.

-Οι αναβαμισμένοι… πρώην πρωτάρηδες: Πέρσι έγινε πολύς λόγος για την έλλειψη εμπειρίας Ευρωλίγκας από τους ξένους που αποκτήθηκαν. Φέτος όχι απλώς ήρθαν ξένοι που έχουν παραστάσεις από το επίπεδο αυτό, αλλά και οι περσινοί πρωτάρηδες πλέον γνωρίζουν πού βρίσκονται. Ο Λοτζέσκι, «εκμεταλλευόμενος» και την απουσία ανταγωνισμού στη θέση «3» (ίσως απελευθερώθηκε ψυχολογικά) είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ο Πέτγουεϊ κάνει τα πράγματα που ξέρει καλά με μεγαλύτερη συνέπεια. Ο Ντάνστον ήταν από πέρσι… εξαιρετικός.

-Τριανδρία για τη… λειψανδρία: Η έλλειψη λύσεων στη θέση «3» αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο με σχήματα των τριών γκαρντ, όταν παίρνει ανάσες ο Λοτζέσκι. Ο τελευταίος στο ΟΑΚΑ υπολογίζεται να αγωνιστεί για 25 ή 30 και πλέον λεπτά και φαίνεται πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει καταλήξει πως είναι προτιμότερο να καλύψει το κενό με τριανδρία στα γκαρντ παρά «κατεβάζοντας» θέση κάποιο τεσσάρι. Σε αυτό εξυπηρετεί και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει μεγάλη ισχύ στη θέση του σμολ φόργουορντ με τον Γιάνκοβιτς που φέτος καθιερώνεται και τον Χαραλαμπόπουλο που… ανέρχεται.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x