sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Άλεφ, ένας «λίμπερο» μπροστά από τα στόπερ

Το sport-fm.gr έψαξε και βρήκε ενδιαφέροντα στοιχεία για την περίπτωση του 23χρονου Άλεφ Ντος Σάντος που έρχεται για να ενισχύσει την μεσαία γραμμή της Ένωσης και να στηρίξει το έργο του Σιμόες.

Με δεδομένη την επιθυμία του Μαρίνου Ουζουνίδη να παίξει με δύο εξάρια και να βγάλει πιο μπροστά τον Σιμόες προκειμένου να μπορεί να πιέσει τους αντιπάλους, ο Άλεφ Ντος Σάντος Σαλντάνια ίσως αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση. Η Ένωση τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού και οψιόν αντί 2εκ ευρώ. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία όμως που μπορούν να κάνουν τον Άλεφ να γίνει ο αντί-Γιόχανσον και σε ποιους τομείς μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο από τον Σουηδό; Το sport-fm.gr έχει τις απαντήσεις.

Γράφει ο Κώστας Μιαούλης

Ο νέος αμυντικός χαφ της Ένωσης είναι παίκτης περίπου στα κυβικά του Γιόχανσον ως προς το ύψος, αλλά πολύ αλτικός και με τρομερά φυσικά προσόντα, όπως ο διασκελισμός και το άλμα άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με τη φανέλα του Απόλλωνα Λεμεσού και ήταν στα υπόψη και για τον Ολυμπιακό και για την ΑΕΚ στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο 23χρονος Βραζιλιάνος που έχει αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα της «σελεσάο» κάτω των 20, έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία σε όποιες ομάδες έχει αγωνιστεί. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι ο απόλυτος έλεγχος που δείχνει να έχει στη μεσαία γραμμή και να προστατεύει το κέντρο της άμυνας του. Έχει ιδιαίτερη έφεση στα κλεψίματα ειδικά σε πάσες κλειδιά που πάνε να βγάλουν οι αντίπαλοι, ενώ ο τρόπος που καθαρίζει τις φάσεις στο ένας εναντίον ενός, αποτελούν μεγάλο του όπλο, λόγω του μεγάλου διασκελισμού του, αλλά και του τρόπου που βάζει το σώμα του.

Δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις κάρτες παρά τον νευραλγικό χώρο στον οποίο αγωνίζεται, γιατί είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν χρησιμοποιεί σκληράδα ή κάποιο αντιαθλητικό μαρκάρισμα για να αποσπάσει την μπάλα, αλλά είναι χαρισματικός λόγω ύψους και σωματοδομής στις μονομαχίες με επαφή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν δεξί εσωτερικό χαφ, αλλά και σαν κεντρικός αμυντικός, όπου τον βοηθάει πολύ το σώμα του. Ωστόσο εξαιρετικά δυνατός είναι στις τοποθετήσεις του και ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι.

Δημιουργικό κομμάτι

Παρά το γεγονός πως πρόκειται για 6άρι, ο Άλεφ προερχόμενος από τη χώρα του καφέ, δεν θα μπορούσε παρά να είναι και ικανός με την μπάλα στα πόδια. Διαθέτει την οξυδέρκεια να δίνει την πάσα με τη μία σε πολλές περιπτώσεις, γνωρίζοντας έγκαιρα το πού βρίσκεται ο συμπαίκτης του και αυτό βοηθάει πολύ την ομάδα του να απελευθερώνει το παιχνίδι της.

Επιπλέον διαθέτει και κάθετο παιχνίδι, με τα γεμίσματα του από τον άξονα, αλλά και οι χαμηλές πάσες του να είναι άμεσες και με την δυνατότητα να βγάλει κάποιον συμπαίκτη του στον κενό χώρο, όπου έχει την ικανότητα να πετάει την μπάλα. Άρα μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει αρκετά στοιχεία και σαν οκτάρι και σίγουρα μιλάμε για έναν Βραζιλιάνο παίκτη που έχει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κόφτη που μπορεί να γίνει και box to box, αφού σε αρκετές περιπτώσεις και ο ίδιος ανεβαίνει και βοηθά την ομάδα του να ανεβάζει το παιχνίδι της, καλύπτοντας πολλά μέτρα μέσα στο γήπεδο.

Το σχέδιο με τα «6αρια»

Μια πρώτη ιδέα του Ουζουνίδη για το 4-4-1-1 που επί της ουσίας είναι ένα 4-4-2, είναι πως η ΑΕΚ θα παίζει με δύο ποδοσφαιριστές που θα έχουν χαρακτηριστικά εξαριού, χωρίς κλασσικό οκτάρι, με τη διαφορά όμως ο Βραζιλιάνος διαθέτει στο ρεπερτόριο του και στοιχεία που βοηθούν μια ομάδα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Ο 23χρονος άσος τουλάχιστον σαν πρώτη σκέψη θα καλύπτει τα νώτα του Αντρέ Σιμόες προκειμένου να μπορέσει ο Πορτογάλος να βγει πιο μπροστά προκειμένου η πρωταθλήτρια Ελλάδος να πιέζει περισσότερο τον αντίπαλο. Με τον Άλεφ Ντος Σάντος η Ένωση φαίνεται πως μπορεί να έχει την δυνατότητα να γίνει πιο πιεστική στη μεσαία γραμμή και σίγουρα πιο δυνατή στις εναέριες μονομαχίες, όπου πέρσι είχε έντονο πρόβλημα, ειδικά στο κέντρο.

Παρακολουθήστε ένα 12λεπτο βίντεο με τα highlights του Άλεφ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x